ŽURNĀLS Redaktora sleja

1. Oktobris 2013 /Nr.40 (791)

Lietus un abonēšana ir sākušies!
16 komentāri

Pirms nedēļas teorētiski sākās rudens, un daba to uzreiz pierādīja arī praksē – Latviju pārņēma aukstas lietavas un laika ziņas vairākkārt solīja “vēju, kas var sasniegt vētras spēku”. Neko darīt – mēs visi skumji secinājām – gada tumšākais gals atkal tuvojas.

Mēdz teikt, ka tradicionālie svētki 12 mēnešu griezumā ir izvietoti ar gudru ziņu – vienmērīgi sadalīti tie neļauj nedz īpaši “pārsvinēties”, nedz iegrimt vienmuļībā, jo allaž ir uz ko cerēt un tiekties. It īpaši tas attiecas uz rudens un ziemas tradicionālajām svinībām, un jo sevišķi iedarbīgi pret rudens depresiju Ziemeļu puslodē strādā, protams, Ziemassvētku un Jaunā gada gaidīšana. Turklāt Latvijai ir īpaši paveicies, jo gandrīz pašā melnuma viducī spoži mirgo vēl arī Lāčplēša diena un 18. novembris.

Savukārt visiem mediju darbiniekiem rudens neļauj iemigt arī paaugstinātās trauksmes dēļ – sākas abonēšanas kampaņa un cīņa par vietu lasītāju pastkastītēs nākamajā gadā!

Protams, arī uz “Jurista Vārdu” attiecas tie paši (preses) dabas likumi. Arī mēs jau šobrīd sirsnīgi aicinām savus lasītājus pieņemt (vēlams, pozitīvu) lēmumu par Latvijas juristu uzticamā ceļabiedra – žurnāla “Jurista Vārds” – pasūtīšanu 2014. gadam!

Vispirms, pateicoties mūsu lasītājiem par līdzšinējo uzticību un atzinību un cerot, ka starp daudzajām “Jurista Vārda” publikācijām līdz šim esat raduši informāciju, kas jums bijusi gan noderīga praktiski, gan rosinājusi domāt par Latvijas tiesību sistēmu kopumā, redakcija izsaka cerību, ka žurnāls liksies jums vērtīgs arī nākamgad un mūsu sadarbība turpināsies!

“Jurista Vārda” misija – veicināt tiesiskas domas un prakses attīstību Latvijā – ir iespējama tikai žurnāla veidotāju ciešā sadarbībā ar mūsu lielāko bagātību – daudziem simtiem ārštata autoru, kā arī kuplo, domājošo un aktīvo lasītāju saimi. Pateicoties šai sadarbībai, “Jurista Vārds” gadu gaitā ir kļuvis gan par Latvijas juristu savstarpējās domu apmaiņas lielāko platformu un tādējādi arī par tieslietu nozares attīstības veicinātāju, gan arī savā ziņā par Latvijas juristu vienotāju.

Jau šā gada nogalē iznāks “Jurista Vārda” 800. numurs! Tomēr, neskatoties uz uzkrāto pieredzi un tradīcijām, žurnāls mainās laikam līdzi: pirms neilga laika jaunu izskatu ieguva drukātais “Jurista Vārds”, savukārt šoziem lielas pārmaiņas sagaida žurnāla elektronisko versiju. Turklāt drukātā žurnāla abonenti, tāpat kā līdz šim, varēs bez maksas lietot arī mājaslapu juristavards.lv – gan jaunāko “Jurista Vārda” laidienu, gan 25 arhīva rakstus katru mēnesi.

Un tagad – pēc visa šī ievada – nāk pats galvenais!

Tikai oktobrī (pirms visa nauda iztērēta Ziemassvētku dāvanām) ir spēkā īpaša abonēšanas akcija, kuras ietvaros “Jurista Vārds” visam 2014. gadam maksā 40 latus (56,91 eiro). Studentiem, bibliotēkām un mācību iestādēm cena ir vēl izdevīgāka – tikai 30 lati (42,69 eiro).

Mēs ļoti labprāt gribētu tikties ar jums arī 2014. gadā!

Turklāt – katru otrdienu!

komentāri (16)
16 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
re
3. Oktobris 2013 / 15:23
0
ATBILDĒT
Nedaudz citā griezumā: valsts pārvaldē arī ievieš dažādas datu bāzes, lai mēs būtu zaļāki, lai būtu draudzīgāki klientiem. Rezultātā ir milzīga birokrātija, entie miljoni par programmām, kas gadiem jāuzlabo un atņemts laiks pamatdarba veikšanai. Un attiecībā uz papīra izlietojumu vairs i neviens plusus arī neredz.

Respektīvi, IT produkts patiesībā ir dārgs prieks un ar to zaļumu ir tāpat kā ar \"draudzīgajiem\" vēja ģeneratoriem un Eiropas lobētajām ar indīgu gāzi pildītajām spuldzēm.
Ekonomists
2. Oktobris 2013 / 10:47
0
ATBILDĒT
Dažiem žurnāls ir darba instruments, tātad ar Jv starpniecību tiek pilditi drba pienākumi. Tā rezultātā uzņēmums gūst peļņu. Par to vien jau par š\'du avīzi ir jāmakasā vairāk, ka tā palīdz vairot uzņēmuma apgrozījumu. Tāpat kā radio klausūišanās sabiedriskās vietās.
Sannija
2. Oktobris 2013 / 10:01
0
ATBILDĒT
Šo diskusiju varētu izvērst gari un plaši, bet, visticamāk, ne šobrīd un šeit.

Vienīgi pārdomām - mani mulsina fakts, ka preses izdevumam kā liels grēks tiek pārmesta tā iznākšana papīra formātā.....

Ja mēs vispār aizdomājamies, kas ir preses izdevums (un, iespējams, šajā ziņā manai objektivitātei traucē arī žurnālistikas studijas un tajās smeltā izpratne par mediju būtību un lomu sabiedrībā)..., un te nu nonākam pie pašiem pamatiem. Bet tā patiesi ir cita diskusija. Vienīgi varu piebilst, ka tīmeklis kā vide nekvalificējas kategorijā \"prese\" - vismaz ne tādā izpratnē, kā šis jēdziens ir veidojies un pastāvējis gadu desmitiem. Paši juristu vēl strīdas (kādas tiesu lietas sakarā), vai kāda portāla satura ražotājs ir \"žurnālists\" (jo žurnālisti bauda vairāk priekšrocību salīdzinājumā ar jebkuru viedokļa paudēju tīmeklī). Tāpēc šeit patiesi nav runa tikai par formu.



Tad jau arī grāmatas nevajag drukāt, bet palaist tīmekļa plašumos? Tās, kā noprotu, arī ir tikai darba instruments?! :-)



Manuprāt, katram ir jāizvēlas tas, kas viņam šķiet ērtākais un noderīgākais. Daļai tas ir papīra izdevums, citiem - tikai elektroniskā versija, un mēs piedāvājam šīs abas. Skaidrs, ka ir jāieklausās arī mūsu lasītājos! Un, ticiet, to arī darām, turklāt cienām visus viedokļus.



Protams, katra klienta sapnis ir iegādāties to, ko viņš vēlas, un vēl arī par tādu samaksu, kas šķiet simpātiska. Pārdomām mazliet sadzīvisks piemērs - ja man pankūkām vajag tikai tās divas olas, nevis visas desmit un vēl kartona iepakojumā, man taču veikalā nav pārāk liela izvēles brīvība, vai ne? :-)
Abonents
2. Oktobris 2013 / 08:26
0
ATBILDĒT
Ir pareizi norādīts, ka daudziem JV ir darba instruments. Un parasti uzņēmuma vai iestādes budžeta dēļ ir jāpērk lētākais pieejamais variants.

Domāt zaļi uz uzņēmuma vai iestādes rēķina nav īsti pareizi. No otras puses, lai atbalstītu meža pārvēršanu par nevajadzīgo smērēto papīru ar lielo diezgan bīstamas ķīmijas daudzumu jābūt labākam pamatojumam nekā ambīcijas.

Saglabāt žurnāla formātu arī elektroniskajā veidā nebūtu problēmu – iknedēļas .pdf ar Adobe DRM + pieeja arhīvam būtu ideāls variants.
Sannija
1. Oktobris 2013 / 23:09
0
ATBILDĒT
Jūs runājat par formu, bet mēs - par attieksmi pret izdevumu. Iespējams, kādam JV ir tikai darba instruments. Redakcijai tas patiesi ir kas vairāk - jā, īsts žurnāls, nevis kanāls, pa kuru līdz lasītājiem aizvadīt informācijas plūsmu. Ja gribat, varat to saukt par ambīciju.



p.s. Ja reiz runa nav par naudu, vai paskaidrosiet, kas tad jau šobrīd Jums liedz domāt zaļi, proti, izmantot tikai elektronisko JV? Tāda iespēja ir bijusi arī līdz šim. :-)
Magone
1. Oktobris 2013 / 22:35
0
ATBILDĒT
Šeit nav runa par naudu, bet par loģiku un papīra izšķērdēšanu (daži juristi ir arī zaļi domājoši). Bet tagad sapratu, ka galvenais ir ambīcijas -citādi vēl visi sāks abonēt elektronisko versiju un tad jau redakcija nevarēs teikt, ka strādā pie ŽURNĀLA.
Kārlis M.
1. Oktobris 2013 / 22:18
0
ATBILDĒT
Manā skatījumā elektronisku lietu vispār saukt par žurnālu ir, piedodiet, dīvaini, lai neteiktu vairāk. žurnāls ir un būs, tikai no papīra taisīta lieta! Tāpēc piekrītu, ka Jurista Vārdam noteikti jābūt papīrā. Arī grāmatas tagad var lasīt internetā, bet - vai tad tā ir grāmata? Nē, tikai lasāmviela, jo īstu grāmatu var ielikt plauktā.



Bet šo elektronisko izstrādājumu es personīgu uzskatu par rakstu bibliotēku, un tāpēc man nav iebilstams, ka par to prasa dārgāk.
Jurists
1. Oktobris 2013 / 14:13
0
ATBILDĒT
Klausos un citreiz pat neticu tam, ko lasu. nabaga juristi nevar atļauties abonēt žurnālu. lai gan = var saprast, sabiedrības visnabadzīgākais slānis. Tā viņš i.
Sannija
1. Oktobris 2013 / 11:25
0
ATBILDĒT
Jūs varat izvēlēties kaut ko no tā, ko redakcija piedāvā.



Un pamatā redakcija piedāvā abonēt:



1) papīra žurnālu (limitētā pieeja elektroniskajai versijai Jums tiek uzdāvināta kā bonuss papīra versijas abonentam;



2) elektronisko versiju.



Par cenu apsvērumiem izteicos jau iepriekš.

Cik maksā tikai papīra versija, atbildēts jau šajā slejā.
mja
1. Oktobris 2013 / 11:14
0
ATBILDĒT
Loģiku tur nemeklēt.

JV papīrs - viena cena. E-versija tikai - dārgāka. Abi kopā tomēr pat par papīra cenu pieejami.
Magone
1. Oktobris 2013 / 10:48
0
ATBILDĒT
Tomēr vienalga nesaprotu, ja vēlos visu to pašu, tikai vienu komponenti mazāk (JV papīra versiju), tad kādēļ cena nevar būt mazāka? Vai papīra versija neko nemaksā?
Seskis
1. Oktobris 2013 / 10:11
0
ATBILDĒT
Pieļauju, jāpaliek arī pie drukātās versijas, jo elektroniskā versija var tikt zaudēta vai hakeru sagrozīta, bet drukāta versija saglabāsies laiku laikos bibliotēkās un arhīvos kā piemineklis juridiskās domas attīstībai konkrētajā laika nogrieznī. Neba pa velti Latvijas Universitātē tiek rūpīgi šķiroti un saglabāti Ministu kabineta un Valdības ziņotāji, citi periodiskie izdevumi par tiesību zinātni.
Sannija Matule
1. Oktobris 2013 / 10:04
0
ATBILDĒT
Labrīt!



Kā jau dzīvē, varu Jums pavēstīt divas ziņas - vienu ļoti labu, bet otru - vienkārši labu.



Un tātad - tas ir noticis, un kopš šodienas, 1. oktobra, ir pieejama arī elektroniskās versijas abonēšana (tā faktiski bija pieejama arī līdz šim, tikai citā griezumā) klasiskajā izpratnē, proti, abonē žurnālu uz noteiktu laiku, nevis abonē rakstu skaitu, kā līdz šim. Tā, kā noprotat, ir priecīgā ziņa.



Otra lieta, - diemžēl nevarēšu Jūs iepriecināt, sakot, ka elektroniskā versija ir lētāka. Nē, nav gan, un arī nebūs. Tam ir vairāki apsvērumi, kurus visus rūpīgi esam apdomājuši (vēlme pelnīt, kam vajadzētu būt jebkuram komercproduktam, noteikti nav starp pirmajiem un būtiskākajiem argumentiem). Ieskicēšu tikai dažus no tiem:



1) Redakcijas prioritāte ir un, jādomā, arī turpmāk būs papīra formāta izdevums. Tātad JV kā žurnāls šī vārda vistiešākajā un visīstākajā nozīmē.



2) Mēs, redakcijā, saprotam un apzināmies, ka dzīve ir mainīga, mobila, dinamiska, digitalizēta, tīmekļota un vēl visādi izraibināta ar iespējām. Tāpēc arī pastāv žurnāla elektroniska kopija, attiecībā uz kuru šobrīd aizkadrā norit lielie uzlabošanas jeb pilnīgas pārveides darbi. Tāpēc, cerams, ka visi kopā jau šā gada izskaņā varēsim jauno portālu kopīgi novērtēt.



3) Varētu uzskatīt, ka elektroniskajai versijai vajadzētu būt lētākai par papīru, jo galu galā - papildus izdevumu tur nav un internetā taču viss ir par brīvu! Bet - tas no kāda skatpunkta uz šo lietu paraugās. Proti, tad, kad Jums ir vajadzīgs JV arhīvs, tīmeklī tas ir dažu klikšķu attālumā (pretstatā faktam, ka Jāņu ugunskurā nodedzinātais papīra žurnāls ir gājis zudībā pavisam). Tāpat, ja Jums jāatrod kāds konkrēts raksts, nav taču liegts tērēt savas dārgās laika stundas un apmeklēt bibliotēku vai pārcilāt plauktu saturu, un lapu pa lapai šķirstot žurnālus, nonākt pie meklētā. Piekritīsiet - tas ir Jūsu laiks, ko ietaupa žurnāla elektroniskā versija. Tās ir arī Jūsu ērtības, bet par tām ir jāpiemaksā.

Protams, protams, šā brīža el. versija ir nemoderna un nefunkcionāla, jo tapusi tālajā 2007. gadā!! Tādēļ, kā jau minēju, šobrīd norit lielā reforma, pēc kuras JV būs draudzīgs arī moderno ierīču lietotājiem, kļūstot par pievilcīgu lasāmvielu gan mobilajā tālrunī, gan planšetē un datorā.





Sannija Matule,

JV elektroniskās versijas redaktore
mja
1. Oktobris 2013 / 10:02
0
ATBILDĒT
Taisnība, ja ir elektroniskais variants, tad papīra nav īpaši vajadzīgs. Pretēji visiem citiem izdevumiem JV e-versija ir pat dārgāka nekā papīra.
Abonents
1. Oktobris 2013 / 09:41
0
ATBILDĒT
+1 Magones lūgumam. Papīra versijas nav kur likt, bet izdevīgākais abonens ir tieši papīrs + pieeja arhīvam.
Magone
1. Oktobris 2013 / 08:58
0
ATBILDĒT
Jau pirms gada uzdevu šo jautājumu un uzdodu to atkal -vai varētu piedāvāt tikai JV elektronisko versiju, bez papīra formāta žurnāla veidā? Attiecīgi par lētāku maksu. Man sūtītie JV žurnāli reti tiek atvērti, jo izmantoju tikai elektronisko versiju, tie noder tikai Jāņu ugunskuram, bet par tiem jāmaksā. Savukārt, ja nepieciešami arhīva raksti, tie man tāpat ir pieejami. Vai abonēšanas jomā nav plānots ko mainīt? Vai labāk ir prasīt dārgāku maksu un nopelnīt, sakot, paši vainīgi, ka neizmantojat papīra versiju?
visi numura raksti
Diskusija
Viedokļi par Valsts prezidenta ieteiktajām reformām valdības darba uzlabošanai
Jau pagājušais “Jurista Vārds” informēja par Valsts prezidenta Andra Bērziņa 2013. gada 16. septembrī nosūtīto vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kurā viņš likuma ierosinājuma formā iesniedza ...
Sannija Matule
Intervija
Mūsu mērķis – tiesu vara, kas nodrošina tiesības uz taisnīgu tiesu
Šodien, 1. oktobrī, aprit divi mēneši, kopš darbu jaunajā amatā sāka Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina. Viņai jaunie pienākumi un atbildība jāuzņemas laikā, kad, Tieslietu ministrijas ...
12 komentāri
Mārtiņš Drēģeris
Skaidrojumi. Viedokļi
Dažas praktiskas piezīmes par Satversmes 49. pantu
Šī gada oktobrī aprit jau divi gadi kopš brīža, kad pēc Latvijas vēsturē pirmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām sanāca 11. Saeima. Šo vēlēšanu cēlonis bija Valsts prezidenta ierosinātā 10. Saeimas atlaišana. ...
Gatis Litvins
Notikums
Parlamenta lēmumu ietekmes ex post analīze  
2013. gada 1. septembrī apritēja 20 gadi kopš Notariāta likuma atjaunošanas. Saistībā ar to Latvijas Republikas Saeima un Latvijas Zvērinātu notāru padome 2013. gada 20. septembrī rīkoja starptautisku ...
Tiesību politika
Vadlīnijas godīgas komercprakses īstenošanai patērētāju kreditēšanas jomā
Lai nodrošinātu, ka kreditēšanas pakalpojumu sniegšanā iesaistītās personas prastu atbilstoši normatīvo aktu prasībām īstenot komercpraksi pret patērētājiem, nepārkāpjot negodīgas komercprakses aizliegumu, Patērētāju tiesību ...
AUTORU KATALOGS