ŽURNĀLS Notikums

17. Decembris 2013 /Nr.51 (802)

Par cilvēktiesību aktualitātēm – ikgadējā tiesībsarga konferencē
Foto: Boriss Koļesņikovs

Trīs pagājušās nedēļas dienas, no 10. līdz 12. decembrim, cilvēktiesību interesenti pulcējās uz ikgadējo Tiesībsarga biroja rīkoto konferenci.

Pasākumu ievadīja Latvijas Republikas tiesībsarga Jura Jansona ziņojums "Cilvēktiesību un labas pārvaldības aktualitātes Latvijā 2013. gadā".

Tālākā konferences norise tika organizēta sešās tematiskās sekcijās: Bilingvālā izglītība Latvijā un sabiedrības integrācija. Izvērtējums un priekšlikumi; Personas vārdu atveide un cilvēktiesības; Satversmes 111. pants – realitāte vai deklarācija; Pacientu cilvēktiesības psihoneiroloģiskajā slimnīcā; Individuālā preventīvā darba (uzvedības sociālās korekcijas) nozīme bērnu tiesību aizsardzībā; Efektīvs sociālais darbs ar ģimeni – problēmas un risinājumi.

Kopumā diskusijās piedalījās vairāki desmiti dažādu nozaru ekspertu. Konference bija bez maksas un atvērta visiem interesentiem.

Tiesībsarga ziņojums

Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons konferences ievaddaļā sniedza ziņojumu par cilvēktiesību un labas pārvaldības aktualitātēm Latvijā 2013. gadā, kā arī pārskatu par biroja veikumu un tuvākās nākotnes plāniem (pilns ziņojuma teksts pieejams www.tiesibsargs.lv).

Aplūkojot pilsonisko un politisko tiesību problēmas Latvijā, tiesībsargs vispirms pievērsās tiesībām uz taisnīgu tiesu. J. Jansons uzsvēra biroja darba konstatēto problēmu – pilno tiesas spriedumu sastādīšanas novilcināšanu, nepamatoti, dažkārt vairākkārtīgi pagarinot to sastādīšanas termiņu. Tiesībsargs uzsvēra, ka tiesu administratīvā darba organizācijas sarežģījumi nedrīkst transformēties indivīdam garantēto tiesību uz taisnīgu tiesu aizskārumā. Ja ir konstatējama nolaidība vai darba organizēšanas problēmas saskatāmas tiesnešu darbā, šie gadījumi ir kritiski jāizvērtē tiesnešu disciplinārās kolēģijas līmenī. J. Jansons aicināja prāvniekus arī civillietās aizstāvēt savas tiesības un rakstveidā nekavējoties ziņot tiesu priekšsēdētājiem.

Analizējot Valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) darbu, J. Jansons atgādināja, ka 2013. gada februārī viņš Saeimai un Labklājības ministrijai nosūtīju ziņojumu par sistēmiskiem trūkumiem to darbā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dace Kokareviča
Juristu likteņi
Kārlis Dišlers. Tiesību zinātnieka dzīves gaita
...Ir 2013. gada 20. jūlijs, jau pagājuši 58 gadi un desmit mēneši kopš mana vectēva Kārļa Dišlera aiziešanas mūžībā 1954. gada 18. septembrī, un tikai tagad uz Sibīriju, uz Krasnojarskas apgabala Biriļusu rajona veco Poļevojes ...
Ingars Gusāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Latīņu valoda – nepieciešamība vai ekstravagance
"Latīņu valoda ir brīnišķīga, tik racionāla kā smalkmehānika. Sakot kādu teikumu latīņu valodā, gandrīz dzirdu klikšķus, vārdiem sakrītot pareizajās pozīcijās" (Federika de Česko "Tibetietes māja", 2013). Šim citātam ...
3 komentāri
Aleksandrs Fillers
Skaidrojumi. Viedokļi
Puses pārstāvja noraidīšana starptautiskās komercšķīrējtiesas procesā
Šķīrējtiesneša objektivitāte un neatkarība ir viens no svarīgākajiem starptautiskās šķīrējtiesas procesa principiem.1 Šķīrējtiesneša objektivitāti un neatkarību apdraud dažādu veidu interešu konflikti, tai skaitā interešu ...
Jānis Pleps
Juristu likteņi
Profesors Kārlis Dišlers Latvijas tiesiskajā iekārtā
8 komentāri
Kārlis Dišlers
Domu mantojums
Likuma cieņa un autoritāte
AUTORU KATALOGS