ŽURNĀLS Tiesību prakse

15. Aprīlis 2014 /Nr.15 (817)

Darbiniekam uz darba līguma pamata izmaksāto summu atprasīšanas tiesība (Darba likuma 78. pants)
Augstākās tiesas Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC-1683
2014. gada 27. martā

Darba likuma 78. pants ir speciālā tiesību norma attiecībā pret Civillikuma normām, kas reglamentē atprasījuma tiesības netaisnas iedzīvošanās dēļ (Civillikuma 2369.2392. pants).

Atlaišanas pabalsts, kas darbiniekam izmaksāts pēc Darba likuma 112. panta, ietilpst Darba likuma 59. panta tvērumā kā "jebkura cita veida atlīdzība saistībā ar darbu".

Atlaišanas pabalsta mērķis ir veicināt darbinieka stāvokļa noregulēšanu jaunajos apstākļos, ko izsaucis nodarbinātības zaudējums.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departaments šādā sastāvā: tiesnesis referents V. Jonikāns, tiesnese A. Briede, tiesnese I. Garda, tiesnese Ļ. Kušnire, tiesnesis V. Maksimovs, tiesnese E. Vernuša, tiesnese A. Vītola, izskatīja rakstveida procesā civillietu sakarā ar D.S. kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2013. gada 9. oktobra spriedumu SIA "Union Asphalttechnik" prasībā pret D.S. par atlaišanas pabalsta, samaksātās vidējās izpeļņas piedziņu un D.S. prasībā pret SIA "Union Asphalttechnik" par atlaišanas pabalsta piedziņu.

Aprakstošā daļa

Saskaņā ar 2007. gada 7. maijā noslēgto darba līgumu D.S. pieņemts darbā SIA "Union Asphalttechnik" par vecāko grāmatvedi. SIA "Union Asphalttechnik" 2009. gada 25. maijā uzteikusi D.S. darba līgumu (turpmāk – arī pirmais uzteikums), pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, sakarā ar uzņēmuma optimizāciju. Atbilstoši Darba likuma 112. pantam darba devēja 2009. gada 25. jūnijā samaksājusi D.S. atlaišanas pabalstu Ls 1112,41.

Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2009. gada 22. oktobra spriedumu SIA "Union Asphalttechnik" 2009. gada 25. maija darba līguma uzteikums atzīts par spēkā neesošu un D.S. atjaunots darbā par vecāko grāmatvedi, piedzenot viņa labā vidējo izpeļņu Ls 4569,88 par laiku no 2009. gada 26. jūnija līdz 9. oktobrim. Noteikts, ka spriedums daļā par atjaunošanu darbā un vidējās izpeļņas piedziņu izpildāms nekavējoties.

SIA "Union Asphalttechnik" spriedumu izpildīja un atjaunoja D.S. amatā no 2009. gada 26. oktobra. Tiesas piedzītā vidējā izpeļņa par darba piespiedu kavējuma laiku pārskaitīta uz D.S. bankas kontu 2009. gada 4. novembrī.

SIA "Union Asphalttechnik" iesniegusi apelācijas sūdzību par minēto spriedumu.

SIA "Union Asphalttechnik" 2009. gada 30. novembrī atkārtoti uzteikusi D.S. darba līgumu (turpmāk – arī otrais uzteikums), pamatojoties uz Darba likuma 101.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Darba likums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Inese Kalnāja-Zelča
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskats autora tiesību aizsardzības tradīciju sistēmās
Pateicoties teritorialitātes principam, autoram vai blakustiesību subjektam nepieder vienāda satura un visā pasaulē spēkā esošas tiesības, bet gan neatkarīgu nacionālu tiesību pakete, kuru saturu, aizsardzības priekšnoteikumus un ...
1 komentāri
Nils Fogels, Jevgēnija Ziņģe
Skaidrojumi. Viedokļi
Galvenā parādnieka saistību dzēšana maksātnespējas procesā – vai pamats galvojuma izbeigšanai
Raksta mērķis ir, pirmkārt, izvērtēt, vai galvinieka atbrīvošana no galvojuma saistībām sakarā ar galvenā parādnieka saistību dzēšanas plāna izpildi maksātnespējas procesa ietvaros nav pretrunā ar Civillikumā noteikto un ...
12 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Aizvadīta zvērinātu advokātu kopsapulce
Pagājušajā piektdienā, 11. aprīlī, Rīgas Kongresu namā notika ikgadējā Latvijas zvērinātu advokātu kopsapulce. Darba kārtības svarīgākie punkti – ilggadējo advokatūras locekļu godināšana un Advokatūras Goda zīmes ...
Aleksandrs Berezins
Skaidrojumi. Viedokļi
Process par noziedzīgi iegūtu mantu: sevišķs process vai atsevišķs jautājums
Kriminālprocesa likuma (turpmāk arī – KPL) 11. sadaļa paredz kriminālprocesa īpatnības atsevišķu kategoriju lietās. Pašlaik spēkā esošais Kriminālprocesa likums satur četru šādu sevišķu procesu tiesisko reglamentāciju; viens ...
4 komentāri
Ārlietu ministrija
Tiesību politika
Pamatfakti par Latvijas pilsonības un valodas politiku, kā arī daži jūtīgie vēstures jautājumi

Ārlietu ministrija nesen ir publiskojusi materiālu, kas, pēc tās sagatavotāju minētā, ir pamatfakti par Latvijas pilsonības un valodas politiku, kā arī atsevišķiem vēstures jautājumiem.

1 komentāri
AUTORU KATALOGS