ŽURNĀLS Informācija

30. Septembris 2014 /Nr.38 (840)

Seši jautājumi par advokātu procesu
17 komentāri
Sannija Matule
Jurista Vārds 

Turpinot darbu pie jautājuma par tā dēvētā advokātu procesa tālāku ieviešanu civilprocesā, Tieslietu ministrija pirms pāris nedēļām rīkoja šai tēmai veltītu diskusiju. Tā atklāja – pagaidām vēl trūkst daudz būtisku atbilžu, lai lemtu par turpmāko rīcību, tādēļ diskusijas dalībniekiem dots mājasdarbs – formulēt pārstāvētās institūcijas viedokli par konkrētiem jautājumiem advokātu procesa sakarā.

Uzrunājot klātesošos, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina informēja, ka ministrija jau strādā pie advokātu procesa ieviešanas civilprocesā, lai tādējādi optimizētu un efektivizētu tiesas procesu norisi vispārējās jurisdikcijas tiesās, vienlaikus nonākot pie tiesiska un taisnīga rezultāta katrā lietā. Šim nolūkam Tieslietu ministrija vairākkārt jau ir organizējusi kopīgas sanāksmes ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomes pārstāvjiem, apspriežot iespējamos advokātu procesa ieviešanas mehānismus. Arī nesen – septembra pirmajā pusē – Tieslietu ministrijas Civilprocesa likuma grozījumu izstrādes pastāvīgajā darba grupā tika uzklausīts Zvērinātu advokātu padomes formulētais redzējums.

Apzinot, ka šāda jauna regulējuma īstenošana tiešā veidā skars sabiedrību un būtiski mainīs līdzšinējo kārtību, Tieslietu ministrija uzrunāja nozaru nevalstiskās organizācijas un valsts pārvaldes iestādes, aicinot to pārstāvjus uz kopīgu diskusiju.

komentāri (17)
17 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurka
8. Oktobris 2014 / 17:04
0
ATBILDĒT
Atceros kā reiz es, "prastais jurists būdams" pārstāvēju klientu pret "superprofesionālu" advokātu!
Lietu uzvarēju, bez tam Rīgas apgabaltiesas tiesnesis pārjautāja sēdē, vai "advokāta kungs patiešām ir advokāts, ja reiz nezin starpību starp zaudējumiem un parādu" (visu laiku teica, ka tā kleintam ir jāatlīdzina zaudējums, kaut gan netika atdots aizdevums).
Pats nebiju advokāts, jo "stāžs" neļāva!
Seskis
3. Oktobris 2014 / 08:56
0
ATBILDĒT
Par to, vai juristu kļūdas laupa dzīvību, var strīdēties!
Piemēram, bija dzīves apbružāts jurists V.H., kurš vērsās Administratīvajā tiesā par necilvēcīgajiem apstākļiem Jēkabpils izolatorā.
Tiesa taisīja V.H. labvēlīgu spriedumu. Jurists, ieraugot četrciparu summu spriedumā, ķēra pie sirds un nokļuva slimnīcā ar infarktu.
Pēc pāris dienām V.H. saņēma papildspriedumu, kurā summa vēl bija nedaudz noapaļota uz augšu.
Papildspriedums piebeidza V.H., - sirds neizturēja, ieraugot apaļīgo summiņu, sievas dzīves juridiskajam pabērnam nebija, tikai piedzīvotāja, kura joprojām netic, ka spriedumā norādīta summa nav ļauns joks (spriedums netika pārsūdzēts un ir stājies spēkā).
Proficius Aliri
2. Oktobris 2014 / 00:08
0
ATBILDĒT
Pirmais jautājums – kāpēc un kāpēc tieši tagad? Lai “optimizētu un efektivizētu tiesas procesu norisi vispārējās jurisdikcijas tiesās, vienlaikus nonākot pie tiesiska un taisnīga rezultāta katrā lietā”? Ja prezumējami nekvalitatīva pārstāvība ir tik nozīmīgs iemesls procesa kavēšanai un advokātu process – ideāls un pēdējais (jo CPL efektivitātes limitu esot sasniedzis) pretlīdzeklis, varbūt to sākumā ieviest, piemēram, administratīvajā procesā? Tur lietas neizskata ievērojami ātrāk kā civilprocesā.
Otrkārt, vai “nekvalitatīvie pārstāvji” patiesībā ir sliktāki kā “prezumējamie profesionāļi”? Skaidru pētījumu nav un nebūšot, tikai kaut kāda statistika un novērojami praksē.
Treškārt, vai kvalitāte un ātrums vienmēr ir savienojami? Kā vēsta sakāmvārds: ātri skrien – ātri krīt, ātrums liels pie muļķiem mīt. Nepraša vai nezinītis procesā var iesniegt savu makulatūru, apcerējumus un citus garadarbus, bet tiesnesim būtu jāspēj pelavas no graudiem knaši nošķirt. Toties šķietami profesionāli uzrakstīti, argumentēti lūgumi, sūdzības u.tml. procesu var sarežģīt un paildzināt neiedomājami, ja vēl tas profesionālis nav tik godprātīgs kā papīra tiesības prasa vai arī ļaujas klienta iespējami nekrietnajām vēlmēm.
Ceturtkārt, vai tiešām nav citu līdzekļu, kas neietekmētu tik ļoti personas, bet nebūtu sliktāki pat par cēlākajām advokātu procesa sapņu pilīm? Lai arī tas prasītu līdzekļus, tomēr virknē publikāciju ierosinājumi jau ir izteikti – palielināt tiesnešu skaitu, palielināt un pieņemami apmaksāt tiesu personāla darbu, arī tiesnešu profesionalitāte un bargums, piemērojot procesuālās sankcijas varētu līdzēt.
Piektkārt, kāpēc valsts grib apspiest personas privātautonomiju, izvēles iespējas un apšauba tās spēju izvēlēties pieņemamu pārstāvi? Jau Bukovskis reiz rakstīja, ka “atšķirībā no kriminālprocesa, civilprocesā valsts nav ieinteresēta: valstij ir pilnīgi vienalga, vai parādnieks samaksās savu parādu, vai pulksteņu taisītājs atdos atpakaļ izlabošanā pieņemto pulksteni [..]. Kas grib izlietot savas tiesības, tam par to pašam jārūpējas.” Ja advokāta statuss būtu tāds profesionālisma zīmols, vai vispār kādam rastos vēlme izraudzīties sev pārstāvi-vienkāršo juristu, ar kura palīdzību uzvarēt tiesas procesā prezumējami būtu vairāk laimīga nejaušība, ne viņa darba rezultāts. Vai ir kāda aptauja par neapmierinātību ar juristu pakalpojumiem (salīdzinājumā ar advokātu pakalpojumiem), noteikts juristu neprofesionalitātes uztveres indekss vai vismaz aptaujāta sabiedrība?
Visbeidzot, kālab juristi būtu jāsalīdzina ar ārstiem? Ja pirmo neprasme civilprocesā varētu aizskart mantiskās intereses, tad ārstu rīcība skar veselību un dzīvību. Zaudēt naudu mēs varam gandrīz ik uz soļa, virkne profesiju un arodu tiešā vai netiešā veidā var ietekmēt finansiālo stāvokli. Varbūt zvērināts pārdevējs varētu atturēt no neapdomīga jauna un nelietderīga tehnoloģiju brīnuma iegādes vai zvērināts ātro kredītu izsniedzējs glābt no parādu jūga?
Le Ciffre > Proficius Aliri
2. Oktobris 2014 / 22:01
0
ATBILDĒT
Kā, kāpēc tieši tagad? Juristu Latvijā pa pilnam, konkurence liela, bet advokātam tikai ar krimināllietām vien neizdzīvot (nu izņemot pāris advokātus). Tāpēc jādabū arī monopols civillietās. Viss pārējais ir acu aizmālēšana.

Vispār jau tīri konceptuāli varētu piekrist par to advokāta atbildību, kādas "kaktu juristam" neesot. Ja vien būtu kāds labs piemērs, kur šī atbildība būtu iestājusies. Kāds tādu piemēru zin? Cik zinu, tur gribēja izslēgt Tihonovu, proķene gribēja izslēgt Rodi, bet nekā nesanāca. Un kā tur beidzās Marinam ar narkotiku ienešanu cietumā, vai viņš vēl ir advokāts?

Ironiska piebilde - vispār jau labākie juristi ir bijušie cietumnieki. Kā tur iet "zvērinātajam juridiskajam birojam" Eirotemīda?
Baraks Osama > Proficius Aliri
2. Oktobris 2014 / 14:16
1
ATBILDĒT
Par to, ka kopš nāvessoda atcelšanas juristu kļūdas dzīvību nevienam vairs nevar maksāt, nestrīdos. Tajā pašā laikā jāatgādina, ka arī starp reglamentētajām profesijām un nozarēm ir tādas, kas var skart tikai mantiskās intereses, kas tomēr nenozīmē, ka tās nav atzīstamas par svarīgām. Piemēram, arī bankas un citas finanšu institūcijas operē tikai ar mantiskām vērtībām, bet vienlaikus tā ir, šķiet, visstingrāk regulētā tautsaimniecības nozare no visām. Minēšu arī revidentus, mērniekus. Kādēļ šajās jomās neceļ traci par to, ka ir barjera piekļuvei tirgum un "nanny state" netic savu pilsoņu spējām izvēlēties sev kompetentu pakalpojuma sniedzēju?

Pagaidām palieku pie sava - ka uz juridiskās profesijas formalizāciju, jurista standarta unifikāciju ir jāvirzās. Ja ne ar šādu iniciatīvu, tad ar kādu citu. Ja advokāta statuss nav profesionālisma zīmols, tad tas par tādu jāpadara - bet es nepievienojos tiem, kas saka, ka tam katrā ziņā jānotiek pēc advokātu pašattīrīšanās (ak, kāds modes vārds...), jo šīs runas man izklausās gandrīz paralēlas ar solījumiem sākt maksāt nodokļus tad, kad priekšzīmi rādīs ministri un deputāti. Ja formalizācijas cena būs jurista profesijas elitārisma pieaugums, lai tā būtu - neesmu tik egalitāri, lai neteiktu – sociālistiski domājošs cilvēks...
Jurčiks > Baraks Osama
3. Oktobris 2014 / 08:05
0
ATBILDĒT
P.S. Revidenti, mērnieki - tas jau ir tas pats stāsts, kas par advokātiem - kurš piemais aizskries, nopamatos, ka viņš ir labāks par konkurentu un uztaisīs profesionālo asociāciju, lai ierobežotu konkurenci (kas atklāti, protams, NEKAD netiek atzīts). Ir nācies būt klāt šādos procesos :))) Kaut kas līdzīgs tagad notiek ar mediatoriem
Jurčiks > Baraks Osama
3. Oktobris 2014 / 08:02
0
ATBILDĒT
Nevar salīdzināt bankas ar advokātiem. Banku uzraudzība ir ne jau tādēļ, ka tās var nodarīt zaudējumus klientam, bet gan tāpēc, ka tās var nodarīt zaudējumus MILZĪGAM klientu skaitam, satricinot tautsaimniesību sistēmiski. Tā ka šis arguments neder.
Magone
30. Septembris 2014 / 12:54
0
ATBILDĒT
Cik ir nācies tiesāties, neesmu manījusi, ka juristi būtu ar ko sliktāki vai nekompetentāki par advokātiem. Jau esošais advokātu process ir daudz par daudz. Vai kāds ir analizējis ieguvumus no šāda procesa ieviešanas? Vai pieteikumi un citi procesuālie dokumenti ir kļuvuši kvalitatīvāki, salīdzinot ar to, kā iepriekš bija? Ja nekādas izmaiņas uz labo pusi nav konstatētas, tad kādēļ advokātu process būtu vēl jāpaplašina? Tādēļ, ka Medinai nav ko darīt? Savā dzīvē advokātu pakalpojumus neesmu izmantojusi un, domājams, arī neizmantošu. Man pietiek ar savām zināšanām. Man tagad kāds piespiedīs izmantot advokātu pakalpojumus? Kā vārdā?
Taisnība rakstā teiktajam, to es arī esmu novērojusi tiesu procesos, ka procesu vilcināšanu un negodprātības izmanto tie, kas ļoti labi pārzina procesu -advokāti.
Kādēļ gan juristi nestājas advokātu rindās? Tādēl, ka likumdevējs pats nav ticis skaidrībā ar to, vai maksātnespējas administratora darbs ir savienojams ar advokāta darbu, kā arī tādēļ, ka civilistam advokāta eksāmenā izvelkot biļeti par kriminālprocesa likuma niansēm, ir problēmas, jo nav prakses šajos jautājumos. Tāda arī nemaz nevar būt, jo kamēr nav advokāts, nedrīkst būt par personu aiztāvi kriminālprocesā.
Nekas regulējumā nav jāmaina.
Baraks Osama > Magone
30. Septembris 2014 / 13:51
3
ATBILDĒT
Kas attiecas uz advokātu specializāciju pa tiesību nozarēm, iespējams, tas tiešām nebūtu slikts pasākums (protams, ir lietas, kas jāzina jebkuram advokātam, piemēram, pamattiesības). Ir gadījies dzirdēt iebildumus, ka mazā tirgū tas nav lietderīgi, kaut gan praksē tāpat katrs advokāts izvēlas padziļināti darboties tikai noteiktās nozarēs. Savukārt par pārējo varu atkārtot, ka es šai lietai pieeju tikai no formālās loģikas viedokļa, pamatojoties uz kuru, nesaskatu jēgu esošajam regulējumam - tāpat kā nesaskatītu jēgu ārstu licencēšanai, ja visas ar medicīnu saistītās lietas, izņemot, teiksim, iekšējo orgānu ķirurģiju, varētu veikt jebkura rīcībspējīga persona. Vai nu garantējam advokātiem plašu profesionālo monopolu, vai arī liberalizējam juridisko pakalpojumu tirgu un, teiksim, ieviešam vienotu, vispusīgu jurista valsts eksāmenu, kas dod pilnas lietu vešanas un prakses atvēršanas tiesības. Pašlaik ir ne šis, ne tas. Advokātiem pienākumu daudz, bet jākonkurē ar visiem un jāvelta pūles ētikas normas nepārkāpjošam mārketingam. Privātjuristiem standartu maz, bet jādarbojas pret "organizēto advokatūras lobiju", kas liek te tādus, te citādus šķēršļus.
Kristaps Kretainis > Baraks Osama
30. Septembris 2014 / 17:03
0
ATBILDĒT
Ja advokātiem kā savas jomas augsta līmeņa profesionāļiem būtu autoritāte citu juristu vidū, tad nedomāju, ka advokātu process būtu izraisījis īpašas diskusijas. Bet patreiz advokātiem ar to autoritāti ir kā ir - patīk tas viņiem, vai ne. Formāli advokātiem pienākumu ir daudz, bet cik daudzi no viņiem šos pienākumus (t.sk. pienākumus ievērot augstus profesionālos un ētikas standartus) pilda ne tikai "uz papīra" ?
mazgudrais > Kristaps Kretainis
3. Oktobris 2014 / 09:20
4
ATBILDĒT
varbūt varat kādus vārdus arī par profesionalitāti un ētiku citās jomās uzrakstīt, piemēram, NEPLP?
Kristaps Kretainis > mazgudrais
3. Oktobris 2014 / 21:06
0
ATBILDĒT
Atļauju to darīt ar ad hominem sindromu sirgstošiem advokātiem. :)
Seskis
30. Septembris 2014 / 12:10
0
ATBILDĒT
Latvijas Republikas Advokatūras likuma 3.pantā ir noteikts, ka Advokāts ir neatkarīgs un profesionāls jurists, kas sniedz juridisko palīdzību, aizstāvot un pārstāvot tiesā un pirmstiesas izmeklēšanā personu likumīgās intereses, sniedzot juridiskas konsultācijas, gatavojot juridiskus dokumentus un veicot citas juridiskas darbības.
Savukārt minētā likuma 5.pantā ir noteikts, ka Advokāti ir tiesu sistēmai piederīgas personas lietu vešanai jebkurā Latvijas Republikas tiesā un pirmstiesas izmeklēšanas iestādē pēc pušu, apsūdzēto un citu lietas dalībnieku (klientu) izvēles un viņu uzdevumā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos tiesu priekšsēdētāju, pirmstiesas izmeklēšanas iestāžu vadītāju un Latvijas zvērinātu advokātu padomes uzdevumā. Advokāti likuma noteiktajā kārtībā sniedz arī citu juridisko palīdzību.
Ievērojot monoteisma tradīciju, pašā augšā ir totēmiskā pirmmāte - Tiesu sistēma, pie kuras auglīgajām krūtīm ir pieplakuši dažādi subjekti, tostarp advokāti, kas veido pirmmātes neatņemamu turpinājumu.
Savukārt viens advokāts ir neatkarīgs un Advokatūras likuma izpratnē nav Tiesu sistēmas sastāvdaļa, toties var pārstāvēt personu.
Tātad, ja satiekas neatkarīgs advokāts A. un advokāts B., kopā viņi veido panteistisko Tiesu sistēmas sastāvdaļu.
Problēma slēpjas apstāklī, ka vairāki advokāti, lai arī veido Tiesu sistēmu, nevar pārstāvēt procesā personu, bet tikai pusi (5.pants). Izņēmumi ir apsūdzētie un "citi lietas dalībnieki (klienti)".
Tādējādi ieviešot advokātu procesu tiesā jārēķinās ar to, ka lietā caurmērā ir divi procesa dalībnieki - prasītājs un atbildētājs. Ja abus procesa dalībniekus pārstāv advokāti, tad advokātiem kā Tiesu sistēmas sastāvdaļai ir pienākums procesa dalībniekus dekapitēt un sacirst divās daļās, lai iegūtu puses. Ja vēl viens procesa dalībnieks, tad jācērt trīs daļās.
Savukārt, ja procesā vienu prāvnieku pārstāv advokāts, bet otru - jurists, tad prāvnieka sadalīšana nav nepieciešama, jo viens advokāts drīkst pārstāvēt personu nedalītu un kopumā. Disfunkcija - viens advokāts nav Tiesu sistēmas sastāvdaļa.
Vienīgā cerība, ka Tieslietu ministrija spēs pārcirst šo Gordija mezglu!
Jurčiks
30. Septembris 2014 / 09:32
0
ATBILDĒT
Tas viss ir labi. Bet ko darīt ar advokātiem, kuri (a) ir neprofesionāli (tādu nav maz), (b) nav ētiski (tādu arī nav maz)? Runām par advokātu procesu varētu būt pamats, ja advokātu arodorganizācija būtu kaut ko darījusi lietas labā ar iepriekšminētajām _subčiku_ kategorijām. Kamēr nedara, tikmēr nekādus advokātu procesus
Baraks Osama > Jurčiks
30. Septembris 2014 / 09:43
6
ATBILDĒT
Problēma, protams, zināma, bet no otras puses - manā skatījumā advokātu process un vispār advokāta statusa kā tāda nostiprināšana pirmām kārtām būtu jāvērš uz tirgus sakārtošanu jautājumā - advokāti vs privātjuristi. Ja advokātu par pārkāpumiem var izslēgt no advokatūras un attiecīgi liegt no tā izrietošos labumus un privilēģijas, tad ko iesākt ar identiskas ziepes vārošu privātjuristu? Kamēr mums nav kaut kāda vienota barjera praktizēšanai juridiskajā profesijā, ar kuras aizciršanu biedēt pārkāpējus (kā amerikāņus ar disbarment), tikmēr advokāti un neadvokāti atradīsies nevienlīdzīgās situācijās, jo vieniem būs saistoši advokāta profesionālie standarti, kamēr otriem tikai daudz liberālākie vispārējie komercdarbības principi.
ai_bi
30. Septembris 2014 / 09:06
0
ATBILDĒT
Vēl viens jautājums. Vai advokāti varētu sevi aizstāvēt paši, vai viņiem arī būtu jāizmanto kolēģa pakalpojumi?
ha > ai_bi
30. Septembris 2014 / 12:10
0
ATBILDĒT
Ja ievieš ekskluzivitātes principu, - ka tikai advokāts un bez tiesībām sevi pārstāvēt pašam, tad arī advokātiem jāalgo advokāts. :-)
visi numura raksti
Ilma Čepāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesnesis ir tiesu sistēmas "atslēgas amats"
Tieslietu padome tika izveidota pēc ilgstošām un plašām diskusijām gan speciāli izveidotajā Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijā, gan arī Juridiskajā komisijā. Tieslietu padomes izveidošanas mērķis bija nodrošināt līdzsvaru ...
3 komentāri
Kaspars Novicāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Maksātnespējas procesa administratoru statusa reforma
Latvijas Republikas Saeima 2014. gada 3. jūlija plenārsēdē pirmajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu "Grozījumi Maksātnespējas likumā".1 Tas paredz reformēt maksātnespējas procesa administratoru ...
1 komentāri
Māris Leja
Jurista vizītkarte
Māris Leja
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmas kriminālprocesā
Šis ir otrais raksts triju rakstu sērijā par odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmām Latvijas kriminālprocesā. Pirmo rakstu skat. 2014. gada 12. augusta "Jurista Vārda" 31. numurā.
2 komentāri
Saeimas Preses dienests
Tiesību politika
Jauninājumi privātpersonu un uzņēmumu maksātnespējas regulējumā
Saeima ceturtdien, 25. septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas maksātnespējas regulējumā, kas paredz privātpersonu maksātnespējas procesa reformu, tostarp būtiski samazinot parādu dzēšanas termiņus un ieviešot tā saukto ...
AUTORU KATALOGS