ŽURNĀLS Tiesību prakse

21. Oktobris 2014 /Nr.41 (843)

Dalībnieku sapulces lēmuma atzīšana par spēkā neesošu
Augstākās tiesas Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC-1622
2014. gada 14. februārī

Komerclikuma 217. panta pirmā daļa atbilst dispozitīvas tiesību normas pazīmēm, tādēļ, konstatējot minētās tiesību normas tiesisko sastāvu, tiesa tajā paredzētās tiesiskās sekas var piemērot vai nepiemērot. Tomēr tiesai doto izvēles tiesību īstenošana noteikti ir saistīta ar lietas apstākļu un seku, ko radījuši apstrīdētie lēmumi, izvērtēšanu, un savs viedoklis, kāpēc tā izvēlējusies dalībnieku sapulces lēmumus atzīt vai neatzīt par spēkā neesošiem, tiesai ir saprotami jāargumentē.

Latvijas Republikas Augstākas tiesas Civillietu departaments šādā sastāvā tiesnese referente E. Vernuša, tiesnesis A. Laviņš, tiesnese M. Zāģere, izskatīja rakstveida procesā SIA "Elizabetes 12" kasācijas sūdzību par Jelgavas tiesas 2013. gada 20. septembra spriedumu I.D. prasībā pret SIA "Elizabetes 12" par dalībnieku sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem un ierakstu dzēšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā.

 

Aprakstošā daļa

I.D. cēlis tiesā prasību, vēlāk to precizējot, pret SIA "Elizabetes 12", kurā norādīts, ka 2011. gada 15. decembrī prasītājs kopīgi ar A.G. nodibinājis SIA "Elizabetes 12", kurā prasītājam pieder 25% sabiedrības pamatkapitāla, kas atbilst naudas ieguldījumam Ls 500, bet otram sabiedrības dalībniekam A.G. pieder 75% sabiedrības pamatkapitāla, kas atbilst naudas ieguldījumam Ls 1500. Ievērojot dibinātāju vienošanos, par sabiedrības vienīgo valdes locekli iecelts prasītājs. Komercreģistrā sabiedrība reģistrēta 2011. gada 16. decembrī. Sabiedrības statūtos netika noteikti kādi īpaši, no Komerclikuma atšķirīgi noteikumi attiecībā uz dalībnieku sapulces sasaukšanu, dalībnieku sapulces norisi un dalībnieku lēmumu pieņemšanas kārtību.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Komerclikums  
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Diskusija
Valsts varas pārstāvji, juristi, uzņēmēji – pret reiderismu
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras plaši apmeklētā pretreiderisma konference septembra beigās bija apliecinājums tēmas svarīgumam un nopietnām bažām par nelikumīgu, neētisku vai agresīvu rīcību biznesa vidē. Visi ...
24 komentāri
Intervija
Desmit gadu darbs pie disertācijas un grāmata starptautiskā izdevniecībā  
2014. gada sākumā starptautiski atzītais izdevējs "Brill/Nijhoff" izdeva Satversmes tiesas tiesneses Dr.iur. Kristīnes Krūmas grāmatu "EU Citizenship, Nationality and Migrant Status: An Ongoing Challenge",1 kas balstīta viņas doktora ...
4 komentāri
Edgars Hercenbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par PVN atskaitīšanas tiesību atteikumu pēc Forvards V lietas iznākuma
Inese Lībiņa-Egnere
Numura tēma
Kā rīkoties, kad vienas nocirstas pūķa galvas vietā drīz vien izaug citas
Dagnija Palčevska
Numura tēma
Tiesību normu reakcija uz reiderismu kā problēmu praksē
AUTORU KATALOGS