ŽURNĀLS Numura tēma

21. Oktobris 2014 /Nr.41 (843)

Kā rīkoties, kad vienas nocirstas pūķa galvas vietā drīz vien izaug citas
Dr.iur.
Inese Lībiņa-Egnere
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre 

2013. gada 2. maijā Saeima pieņēma grozījumus Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā, un ar tiem saistītos grozījumus likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", lai ierobežotu reiderismu un stiprinātu kapitālsabiedrību dalībnieku, akcionāru un kapitālsabiedrību potenciālo pircēju tiesisko aizsardzību.

Pirms dažiem gadiem viens no biežāk sastopamajiem veidiem kapitālsabiedrības prettiesiskai pārņemšanai bija izmaiņu veikšana kapitālsabiedrības pārvaldes institūcijās, jo īpaši SIA valdes sastāvā vai AS valdes un padomes sastāvā, kā arī citu izmaiņu veikšana, piemēram, SIA dalībnieku sastāvā, pamatkapitāla apmērā.

Līdz ar to radās nepieciešamība paredzēt stingrākas prasības pieteikumu un dokumentu iesniegšanai Uzņēmumu reģistram.

Ar Komerclikuma grozījumiem tika noteikti konkrēti gadījumi, kad paraksta apliecināšana ar zvērināta vai valsts notāra piesaistīšanu vai dokumenta parakstīšana ar drošu elektronisko parakstu ir obligāta. Tāpat grozījumi paredzēja izmaiņas arī kapitālsabiedrības dalībnieku vai akcionāru sapulces protokolu parakstīšanā un noformēšanā un izmaiņas uzņēmuma dalībnieku reģistra vešanas kārtībā.

2013. gada 18. aprīlī Saeima pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, nosakot speciālo tiesvedības kārtību lietās par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Diskusija
Valsts varas pārstāvji, juristi, uzņēmēji – pret reiderismu
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras plaši apmeklētā pretreiderisma konference septembra beigās bija apliecinājums tēmas svarīgumam un nopietnām bažām par nelikumīgu, neētisku vai agresīvu rīcību biznesa vidē. Visi ...
24 komentāri
Intervija
Desmit gadu darbs pie disertācijas un grāmata starptautiskā izdevniecībā  
2014. gada sākumā starptautiski atzītais izdevējs "Brill/Nijhoff" izdeva Satversmes tiesas tiesneses Dr.iur. Kristīnes Krūmas grāmatu "EU Citizenship, Nationality and Migrant Status: An Ongoing Challenge",1 kas balstīta viņas doktora ...
4 komentāri
Edgars Hercenbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par PVN atskaitīšanas tiesību atteikumu pēc Forvards V lietas iznākuma
Dagnija Palčevska
Numura tēma
Tiesību normu reakcija uz reiderismu kā problēmu praksē
Māris Vainovskis
Numura tēma
Reiderisma ietekme uz Latvijas ekonomiku un investīciju drošību
AUTORU KATALOGS