ŽURNĀLS Redaktora sleja

27. Janvāris 2015 /Nr.04 (856)

Šaurajā Bezizejā
4 komentāri

Skaidrs, – Trusītis teica. – Tu esi iespriedies.

Tikai tāpēc, – Pūks dusmīgi sacīja, – ka dažiem ir pārāk šauras durvis.

Nē, tāpēc, ka daži pārāk daudz ēd, – Trusītis atcirta.

Tas, protams, ir fragments no Alana Aleksandra Milna vienreizējās grāmatas par lācīti Pūku "Otrās nodaļas, kurā Pūks iet ciemos pie Trusīša un nokļūst Šaurajā Bezizejā" (starp citu, Vizmas Belševicas ģeniālajā tulkojumā).

Šajā žurnāla laidienā atspoguļojam Šauro Bezizeju, kurā nonākusi Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas likvidācijas noslēguma fāze, izceļoties konfliktam par trīs šīs palātas tiesnešu tālākajām darba gaitām: Augstākās tiesas Krimināllietu departaments tos nevēlas uzņemt savā skaitā, bet viņi nepiekrīt Tieslietu padomes ieteikumam tikt pārceltiem uz Rīgas apgabaltiesu. Likumdevējs, kurš pirms kāda laika piešķīris lemšanas tiesības Krimināllietu departamentam, tagad savukārt nostājies triju tiesnešu pusē.

Kā to redzam no žurnālā apkopotajiem viedokļiem, katrai pusei ir sava nešaubīga pārliecība un taisnība – tai skaitā uzskatos par visu pārējo konfliktā ierauto pušu jaukšanos tiesu varas ārējās un iekšējās neatkarības jautājumos. Atgriežoties pie A.A. Milna terminoloģijas, grūti saprast, kurš šajā situācijā ir uzbūvējis pārāk šauras durvis un kurš pārāk daudz ēd, resp., kurš kuru ir iedzinis Šaurajā Bezizejā.

Tikmēr trīs bez lietu skatīšanas pienākumiem palikušie tiesneši turpina atrasties Augstākās tiesas sastāvā un tur arī saņem darba algu. Kā to iespējams izskaidrot gan likumdevēja, gan tiesu varas darba devējam – Latvijas sabiedrībai? Turklāt apstākļos, kad tiesu pūliņi mazināt lietu atlikumus aizvien ir neveiksmīgi un šim nolūkam Latvijā tiek veidotas jaunas tiesnešu amata vietas?

Varas zaru pastāvēšanas jēga demokrātiskā valstī, protams, ir savstarpēja līdzsvara nodrošināšana, kas dabiski ietver arī zināmus pretstāvēšanas elementus. Likumdevēja un tiesu varas milzīga vienprātība drīzāk radītu aizdomas par demokrātijas šķietamību nekā realitāti. Tomēr arī abu šo varas zaru atklāts konflikts (tādi pēdējos gados Latvijā ir bijuši pat vairāki – tiesnešu algu lieta, tiesnešu ne/iecelšana amatos u.c.) un nonākšana šobrīd vērojamajā Šaurajā Bezizejā diezin vai liecina par līdzsvarotu un mērķtiecīgu likumdevēja un tiesu varas dialogu. Turklāt pilnīgi noteikti ievērojami aptumšo abu divu reputāciju sabiedrības acīs.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Šaurajā Bezizejā. Jurista Vārds, 27.01.2015., Nr. 04 (856), 2.lpp.
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
emmy
28. Janvāris 2015 / 09:47
2
ATBILDĒT
īss teksts, kas pilns liekvārdību. pārlasiet pirms publicējiet. un oriģinālcitātā Pūks nebija iespRiedies (varbūt atšķirībā no raksta varoņiem, bet tas jau ir cits stāsts).
Autore > emmy
28. Janvāris 2015 / 22:55
0
ATBILDĒT
Labvakar!
Paldies uzmanīgajai lasītājai (lasītājam?) par piezīmi, un priecājos, ka mūs vieno interese par A. Milna daiļradi.
Vēlreiz pārlasīju attiecīgo fragmentu izdevumā, kas man pieejams (Rīga: Liesma, 1977, 23. lpp.) un palieku pie savas versijas, ka Vinnijs Pūks tomēr bija iespRiedies nevis iespiedies.
Jāatzīst gan, ka šajā Pūka izdevumā tekstā tieši šajā vārdā ir drukas kļūda ("Tu esi iepriedies" - bez "s"), turklāt neesmu pārbaudījusi V. Belševicas tulkojuma pirmo izdevumu latviešu valodā (1967).
Tomēr šķiet, ka drīzāk par iespriešanās nekā iespiešanās versiju mudina domāt teikumi turpat blakus: "Ei, vai tu esi iespriedies?- Trusītis jautāja" un "Pūks gribēja dziļi nopūsties, bet nevarēja, jo bija pārāk cieši iespriedies."
Arī semantiskā nozīmē vienmēr līdz šim esmu domājusi, ka grāmatā kļūdaini nodrukātais vārds pareizi jālasa kā "iespriedies".
Savukārt par vērīgo lasītāju pamanītajām drukas kļūdām - patiešām atvainojos!
mazgudrais autorei > Autore
29. Janvāris 2015 / 08:29
1
ATBILDĒT
iepriedies nav drukas kļūda, tā ir dikcijas īpatnība
ss
27. Janvāris 2015 / 15:48
0
ATBILDĒT
Šajā žurnāla laidienā atspoguļojam Šauro Bezizeju, kurā nonākusi Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas likvidācijas noslēguma fāze, izceļoties konfliktam par trīs šīs palātas tiesnešu tālākajām daba[!!!] gaitām: Augstākās tiesas Krimināllietu departaments tos nevēlas uzņemt savā skaitā, bet viņi nepiekrīt Tieslietu padomes ietiekumam [!!!] tikt pārceltiem uz Rīgas apgabaltiesu.
Vienā teikumā ielaist divas kļūdas ir nedaudz par daudz
visi numura raksti
Katrīne Pļaviņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai vieni aplokšņu algu maksātāji ir vienlīdzīgāki par citiem

Autores redzējums par to, kā Satversmes tiesa varētu vērtēt prasības no 2015. gada 1. augusta pretendentiem iepirkumā norādīt darbinieku vidējo stundas likmi atbilstību vienlīdzības principam.

Tieslietu ministrija
Diskusija
Krimināllietu tiesu palāta likvidēta, trīs tiesneši palikuši
Daudzu gadu garumā ilgušās diskusijas par nepieciešamību Latvijas tiesu sistēmā ieviest tīro trīspakāpju tiesu instanču modeli (visas lietas pirmajā instancē skata pilsētu tiesas, apelācijas instancē – apgabaltiesas, kasācijas ...
11 komentāri
Liene Zariņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Personu ar ierobežotu rīcībspēju tiesību uz politisko līdzdalību attīstība
2013. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Civillikumā un Civilprocesa likumā, ieviešot jaunu ierobežotas rīcībspējas tiesisko regulējumu, kas aizstāja pilnīgās rīcībnespējas institūtu. Ierobežotās rīcībspējas institūts ...
Maksims Miņejevs
Skaidrojumi. Viedokļi
Gaisa transporta kustības drošības un ekspluatācijas noteikumu pārkāpšana
Raksta mērķis ir pievērsties gaisa transporta kustības drošības un ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanas krimināltiesisko aspektu analīzei, veicot atsevišķu Krimināllikuma1 (turpmāk – KL) 257. pantā paredzētā noziedzīgā ...
1 komentāri
Tiesību politika
Parakstīts memorands par trauksmes cēlāju mehānisma praktisko ieviešanu
Pagājušajā nedēļā, 20. janvārī, tika parakstīts četrpusējs memorands starp valsts pārvaldi, NVO, tiesībsargājošām un pretkorupcijas iestādēm, kas paredz vienošanos līdz šī gada beigām izstrādāt tiesisko regulējumu ...
AUTORU KATALOGS