ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

9. Jūnijs 2015 /Nr.23 (875)

Anonīms atteikums no zīdaiņa: juridiskā būtība
10 komentāri
Mg.iur.
Arturs Smirjagins
jurista palīgs individuāli praktizējoša zvērināta advokāta Jāņa Muižnieka birojā 

Atteikums no bērna ir nenormāla parādība, kura diemžēl pastāv mūsdienu sabiedrībā. Latvijā atteikties no bērna var atklāti vai anonīmi. Kopš 2009. gada 8. septembra Latvijā darbojas glābējsilītes, kurās vecāki var anonīmi ievietot savus jaundzimušos bērnus un tādējādi atteikties no bērniem. Glābējsilītēs jau ir atstāti 29 bērni, un šis skaits pieaug.

Pēc pirmās glābējsilītes atvēršanas sabiedrības viedoklis par glābējsilīšu nepieciešamību sadalījās uz pusēm, viena daļa atbalstīja projekta attīstību, savukārt otra daļa uzskatīja, ka glābējsilīšu darbība nevarētu būt bērna interesēs.1

Jau 2009. gada septembrī Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs intervijā atzīmēja, ka likumi pilnā mērā neatbilst glābējsilītes sekmīgai darbībai.2 Tikai 2013. gada 1. janvārī stājās spēkā jaunais Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, kurš neviennozīmīgi noregulēja, ka glābējsilītēs atstātie bērni ir uzskatāmi par atradeņiem.3

2012. gada jūnijā ANO Bērnu tiesību komiteja konstatēja, ka kopš 2000. gada Eiropas valstīs ir izveidotas gandrīz 200 glābējsilītes un glābējsilīšu inkubatoros jau ir atstāti vairāk nekā 400 bērni (visaktīvāk glābējsilīšu projekti attīstās Vācijā, Austrijā, Šveicē, Polijā, Čehijā un Latvijā), bet glābējsilīšu darbība, tajā skaitā arī Latvijā, nav tieši noregulēta ar pozitīvām tiesību normām, un paziņoja, ka glābējsilīšu darbība pārkāpj bērnu tiesības, kuras ir nostiprinātas ANO konvencijā par bērna tiesībām.4 Šajā sakarā ANO Bērnu tiesību komiteja 2012. gada oktobra sanāksmē vienojās par kampaņas sākšanu, lai panāktu glābējsilīšu aizliegšanu, un virza attiecīgu projektu Eiropas Parlamentā. ANO Bērnu tiesību komiteja aicināja valstis, kurās ir glābējsilītes, atteikties no tām. Tomēr Latvijas valdība noraidīja ANO Bērnu tiesību komitejas aicinājumu, norādot, ka glābējsilītes darbība atbilst bērna interesēm un bērna tiesības ir ievērotas.

Neskatoties uz iepriekšminēto, detalizēts pētījums par glābējsilīšu juridisko būtību, tiesisko regulējumu un to atbilstību starptautiskām un nacionālām tiesībām joprojām netika veikts. Šajā sakarā autors nolēma izskatīt glābējsilīšu juridisko būtību, tajā skaitā arī juridiskās sekas pēc bērna ievietošanas glābējsilītē, ar nolūku noskaidrot, vai glābējsilīšu darbība atbilst likumiem. Lai izpildītu šo mērķi, pirmkārt, ir jānoskaidro, kādas tiesiskās attiecības pastāv starp bērnu un vecākiem no bērna piedzimšanas brīža līdz bērna ievietošanai glābējsilītē, otrkārt, kādos faktiskajos apstākļos likums atļauj atteikties no bērna, izbeidzot (pārtraucot) nodibinātas tiesiskās attiecības, treškārt, kādas sekas iestājas, ievietojot bērnu glābējsilītē, ceturtkārt, vai šīs sekas ir pieļaujamas ar likumu.

 

1. Aizgādības pārtraukšana atteikuma no bērna gadījumā

Ar zīdaiņa piedzimšanu (bērna piedzimšana ir juridisks fakts) starp vecākiem un zīdaini rodas attiecības, tai skaitā arī tiesiskās.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civillikums  
komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Imanta Moltere
31. Janvāris 2021 / 21:29
0
ATBILDĒT
Ieteiktu Jurista Vārda redakcijai izveidot saistošus Jurista Vārda lietotāju noteikumus, kuri nepieļauj komentēt rakstus nereģistrētiem lietotājiem, komentēt izmantojot neatpazīstamus lietotāja vārdus un izmantot vulgāru valodu. Pretējā gadījumā šis žurnāls neatšķirsies no informācijas avotiem /mēdijiem, kuros jebkura veida vulgāras latviešu valodas izmantošana ir standarta komunikācija un Jurista Vārds radītu pamatu domām, ka pēdējais piekrīt kometētāju paslēpēm uz tehnoloģijas pamata.
Dace
12. Jūnijs 2015 / 11:12
8
ATBILDĒT
Gribetos pat teikt, autors sapisies meistarìbá, reáli : )
Seskis > Dace
13. Jūnijs 2015 / 10:23
1
ATBILDĒT
Cienītā/Cienītais, vai Jūs esat tiesu darbinieks/darbiniece?
Kad pēdējoreiz biju tiesā kā liecinieks izsaukts, tiesnesis bargi sarauca uzacis Doma baznīcas kupola slīpumā, un bargi paģērēja - liecnieki, p*sieties ārā no zāles! Kad pazemīgi vaicāju tiesas sēžu sekretārei, vai varu saņemt atpakaļ savu necilo personu apliecinošo dokumentu, viņa nicīgi nosprauslāja, iesita ar pakavu pret tiesas zāles asinīm slacīto klonu, un bargi nogruģināja - at*isies, melīgais suns! Par ko es pamatoti apvainojos, jo esmu citas sugas zīdītājs, un vērsos ar iesniegumu Dzīvnieku aizsardzības biedrībā.
Hūvera Dambis > Dace
12. Jūnijs 2015 / 13:53
1
ATBILDĒT
Nu kā var Jurista vārdā rakstīt "sapisies" !!!???
Te tak nav Delfi! Pieklājīgs cilvēks nekad tādus izteicienus kā pisties, sapisies, izpisies, pišas, pisās, pisīsies, nopisties, pārpisies, izpists, pisiens u.tml. nelietos. Patiešām vulgāri.
Saulcerīte
11. Jūnijs 2015 / 21:31
0
ATBILDĒT
Un kā tad juridiskās obstrukcijas aizliegums? To, rādās, autors nav ņēmis vērā.
Seskis
10. Jūnijs 2015 / 15:28
2
ATBILDĒT
Paldies autoram par drosmi runāt saistībā ar "anonīmā atteikuma" institūtu!
Anonīmais atteikums ir piemērojams ne tikai attiecībās ar bērniem, bet arī attiecībās ar, piemēram, laulāto. Ja sieva veca un no vaiga vairs nav glīša, tad piemērojams "anonīmā atteikuma" normatīvais edikts - sieva tiek iemesta glābējzārkā, kas tiek aiznaglots - tālāk lai pašvaldība domā, - rakt nost vai plēst vaļā zārku. Tālāk vīrs dodas uz diskotēku "8.-11.klasei", kur tiek atrasta jauna sieva, piemērojot "anonīmi fiduciārās pieņemšanas" aktu. "Anonīmā atteikšanās" dzēš visus "atsakāmā" prasījumus - vairs nekādu uzturlīdzekļu, iegūtā manta jāatdod "atteicējam", ja "atsakāmais" nevēlas paātrinātā kārtībā nokļūt silē pie cūčukiem, tikai glābiņa tur nebūs.
Anonīmi var atteikties no visiem radiniekiem vienlaikus, regulējums ir efektīvs, ja ir parādsaistības pret radiem, kas, saprotams, atteikšanās rezultātā tiek dzēstas. "Anonīmā atteikšanās" ir visu dabisko tiesību pirmdzinulis - to var manīt, piemēram, gleznā, kur Tas Kungs pavisam anonīmi izraida Ādamu un Ievu no Paradīzes dārza.
AK
10. Jūnijs 2015 / 14:23
0
ATBILDĒT
Kā gan vecākiem varētu pārtraukt aizgādības tiesības, ja bērna vecāki nav zināmi??? citējot autoru: "Ja bērns ir pazaudēts vai pamests un bērna vecāki nav zināmi, tad abiem vecākiem tiek pārtrauktas aizgādības tiesības bez bāriņtiesas atsevišķa lēmuma."
Burvis > AK
10. Jūnijs 2015 / 18:30
0
ATBILDĒT
Tur tā lieta, ka likums nenosaka kas notiek ar aizgādību, ja vecāki pazaudēja vai pameta savu bērnu. Bērnu pēc tam atrod citas personas un bērns kļūst par atradeni. Tiek uzskatīts, ka par atradeni nav nodibināta aizgādība. Bet likums nepieļauj aizgādības pārtraukšanu bez bāriņtiesas lēmuma. Loģiski, ka bāriņtiesa nekādu lēmumu nepieņem. Sanāk, ka aizgādība izbeidzas pati par sevi, neskatoties uz to, ka likums to nepieļauj.
Zenta
10. Jūnijs 2015 / 13:09
0
ATBILDĒT
Šķiet, ka autors ir "pazudis tulkojumā"
xxx
10. Jūnijs 2015 / 12:44
0
ATBILDĒT
"...viedoklis par glābējsilīšu nepieciešamību sadalījās uz pusēm..." - sākums vien jau ir daudzsološs...
visi numura raksti
Toms Krūmiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības Tiesas secinājumi Gazprom lietā
Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) Virspalāta atbildēja uz Lietuvas Augstākās tiesas uzdotajiem prejudiciālajiem jautājumiem lietā C-536/13 – Gazprom OAO/Lietuvas Republika.1 2015. gada 13. maijā EST Virspalāta sniedza atbildes ...
Andris Pumpišs
Skaidrojumi. Viedokļi
Likumdevēja gribas noskaidrošana
Jebkura tiesību norma tiek pieņemta, lai regulētu konkrētu norisi vai problēmu sociālpolitiskajā realitātē. Gadījumā, ja likumdevējs izšķiras par situācijas risināšanu ar tiesību normu palīdzību, likumdevējam jālemj par ...
Dace Šulmane
Informācija
Rīgas apgabaltiesas muzejs – no tiesas vēstures līdz tagadnei  
Kopš šī gada 17. aprīļa arī Rīgas apgabaltiesai ir savs muzejs. Tas ticis izveidots, atzīmējot Rīgas apgabaltiesas darbības atjaunošanas 20. gadadienu. Muzeja idejas iniciatore ir tiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, kura aicinājusi ...
Jurista Vārds
Tiesību politika
Virza likumprojektu par Pēterbaznīcas nodošanu Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai
2015. gada 4. jūnijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Tieslietu ministrijas pieteiktais likumprojekts "Rīgas Svētā Pētera baznīcas likums", ar ko paredzēts nodrošināt 13. gadsimtā būvētās Rīgas Svētā Pētera baznīcas ...
Jānis Muižnieks
Informācija
Kāda bija Rīgas apgabaltiesas atjaunošanas praktiskā puse
1994. gada aprīļa pirmajos datumos ierados savā jaunajā darba vietā – "Rīgas apgabaltiesā". Speciāli lietoju pēdiņas, jo situācija bija tāda īpatnēja – esmu Rīgas apgabaltiesas tiesnesis un šīs tiesas priekšsēdētājs, tātad ...
AUTORU KATALOGS