ŽURNĀLS Redaktora sleja

8. Decembris 2015 /Nr.48 (900)

Zolitūdes veikala “Maxima” krimināllietas iztiesāšana
7 komentāri

Šodien, 8. decembrī, sāk griezties Zolitūdes veikala "Maxima" sabrukšanas krimināllietas iztiesāšanas dzirnas – izstāžu zālē "Ķīpsala" notiks pirmā šī kriminālprocesa tiesas sēde, un no šī brīža tiks rakstīta šī apjomīgā tiesas procesa hronoloģijas lente.

Šis notikums ir ne vien traģēdija cietušajiem, bet arī pārbaudījums politiķiem, valsts pārvaldes amatpersonām un ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jo uzdeva gan juridiskus, gan politiskus, gan morālus jautājumus. Neērtos jautājumus nevarēja noslēpt, jo tie bija acīmredzami visai sabiedrībai.

Pagājuši nedaudz vairāk kā divi gadi, kuros ierosinātas tiesvedības un sāktas skatīt civillietas pret atbildīgajiem, parlamentārā izmeklēšanas komisija pabeigusi darbu un Saeima apstiprinājusi tās ziņojumu, iznākusi piemiņas grāmata un izveidota piemiņas vieta. Varētu likties, ka daudz runāts un darīts, bet kāds ir rezultāts?

Domnīca "Providus" un citas nevalstiskās organizācijas secinājušas, ka, mācoties no rūgtās pieredzes, tika definēts 21 uzdevums, tomēr divu gadu laikā izpildīti tikai seši, 11 uzsākti, bet četri darbi netiek risināti. Pēdējā gada laikā pilnībā pabeigts darbs vienīgi pie diviem uzdevumiem – uzlabotas sabiedrības līdzdalības iespējas būvniecībā, kā arī uzlabota kvalifikācijas kontrole būvniecības speciālistiem. Tagad būvvaldei ir pienākums un skaidri noteikumi, kā jāorganizē sabiedriskās apspriešanas par noteiktām būvniecības iecerēm, pirms būvvalde lemj celtniecību atļaut vai aizliegt. Būvspeciālistiem regulāri ir jāsniedz informācija par viņu tālāku izglītošanos, ko uzraudzīs speciālisti. Tomēr pārējie darbi, lai labotu sistēmiskās kļūdas, kas varētu novest pie līdzīgu traģēdiju atkārtošanās, joprojām ir procesā vai arī vispār netiek veikti.

Nezinu, vai gūtā mācība likusi mainīt uzskatus un rīcību tik spēcīgi, cik lieli bija emocionālie pārdzīvojumi un komentāri traģēdijas notikuma dienā un kādu laiku pēc tam. Iepriekšminētā, sākotnēji izvirzītā 21 uzdevuma mērķis ir preventīvi novērst līdzīgas traģēdijas atkārtošanos. Turpretī tiesu sistēmai šobrīd ir jāparāda sava kvalitāte, nodrošinot taisnīguma atjaunošanu pēc jau notikušā gadījuma.

Šī krimināllieta noteikti būs sarežģītākā un nozīmīgākā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tiesu sistēma ir visas sabiedrības uzmanības centrā. Varētu pat teikt, ka uz kārts ir likta sabiedrības uzticība tiesu varai. Katrs Latvijas iedzīvotājs jūt vājāku vai ciešāku saikni ar šo lietu. Tieši caur šīs lietas prizmu veidosies spēcīgs priekšstats par tiesu efektivitāti – vismaz tiem cilvēkiem, kuri iepriekš personīgi nav saskārušies ar tiesas darbu.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS dati rāda, ka 2014. gadā prokuratūrai uzticējās 39% un tiesai 43% Latvijas iedzīvotāju. Turpmākajos gados varēsim vērot šī uzticības līmeņa izmaiņas un skaidrot saikni starp veikala "Maxima" traģēdijas lietas izskatīšanu un sabiedrības uzticību prokuratūrai un tiesai.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Litvins G. Zolitūdes veikala “Maxima” krimināllietas iztiesāšana. Jurista Vārds, 08.12.2015., Nr. 48 (900), 2.lpp.
komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
11. Decembris 2015 / 12:42
2
ATBILDĒT
Šodien, 11.decembrī, ir vārda diena personai, kura Maksimas traģēdijas dienā mazam puisēnam iedeva konfekšu turzu, tikšķošu čemodāniņu, un laipni palūdza uznest to uz Maksimas veikala jumta. Vēlāk minētā persona steigšus pārcēlās darbā uz Briseli, kur saņem ievērības cienīgu atalgojumu. Pēcāk persona, kurai šodien ir vārda diena, manīta uzbrukumā „Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē, un pavisam nesen atkal Parīzes notikumu gaitā nofilmēts, kā minētā persona pieliek Kalašņikova triecienšautenes stobru pie meitenes galvas kafejnīcā, bet no nepārtrauktas šaušanas pārkarsušais mehānisms iesprūst, un meitene laimē spiedzot aizbēg. Pēdējo notikumu gaitā Briseles varas iestādes ir izsludinājušas brīdinājumu, ka persona, kurai šodien ir vārda diena, pie skolām un bērnudārziem izmētājot eksplozīvas pildspalvas, figūriņas un citus suvenīrus ar Eiropas Savienības simboliku.
Cilvēki, esiet modri! (J.Fučiks)
sm. > Seskis
11. Decembris 2015 / 22:53
0
ATBILDĒT
Simpātijas vārda dienas īpašniekam
Hmm > Seskis
11. Decembris 2015 / 18:17
0
ATBILDĒT
Cienu Jūsu humoru, bet šoreiz tas ir nevietā.
Armands > Hmm
11. Decembris 2015 / 19:32
0
ATBILDĒT
Es to sauktu par humoru "Charlie Hebdo" stilā. Arī tā ir jāprot, un reti kurais to prot. Bet citādi, kā saka, "Par gaumi nestrīdas, par gaumi kaujas". Pierādīts dzīvē.
Es personīgi Seskja humoru sapratu. Bet varbūt tāpēc, ka humora konkrētie objekti mani nav skāruši tieši un personīgi.
sm.
10. Decembris 2015 / 12:54
0
ATBILDĒT
Vēlme novilcināt pat Maximas lietu norāda, ka Latvijā zvērināti advokāti klientu intereses aizstāv par katru cenu. Protams, ne visi. Bet arī tie pārējie nav panākuši zvērinātu advokātu atbildības nostiprināšanos. Tajā pašā LU JF ētikas kursā daudz laika velta tādai plašākā mērogā salīdzinoši nesvarīgai un vairāk advokātu starpā interesantai lietai kā advokātu reklāma. Tai pat laikā nepietiekami skaidro advokatūras problēmas Latvijā: LZAP neefektivitāti, saucot advokātus pie atbildības; advokātu atbildības šauro izpratni; atklātības un neatkarības trūkumu; tipiskiem pārkāpumu gadījumiem; ietekmi uz tiesību sistēmu un taisnīgu tiesu. Rezultātā ētika faktiski ir brīvprātīga un advokatūrā, līdzīgi kā privātajā biznesā, Latvijā ir izvirzījušies nekaunīgākie, nevis prasmīgākie.

Arī Maximas lietas atlikšanā redzam advokātu, sliktākajā gadījumā, ļaunprātīgu tiesību izmantošanu, labākajā gadījumā, profesionalitātes trūkumu rūpīgi izvērtēt interešu konflikta neesamību pirms tiesas sēdes procesa efektīvai norisei.

Ja advokāti cīnās par advokātu procesa paplašināšanu, tad lai nokārto šīs lietas. Citādi advokātu procesu nav pelnījuši. Īpašais statuss, profesionalitāte un atbildība realitātē ir tukši vārdi.

PAR advokātu atbildību! PAR Maximas lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā!
Jons
8. Decembris 2015 / 17:38
0
ATBILDĒT
Nākamā sēde pēc 3,5 mēnešiem, lai Maxima atrastu jaunu pārstāvi?! Šādā tempā vēl pēc 10 gadiem rakstīsim par šīs lietas tiesas sēdēm pirmajā instancē! :(
Baraks Osama
8. Decembris 2015 / 15:58
2
ATBILDĒT
Pirmais fēleris lietas iztiesāšanas organizācijā jau ir - zinot lietas dalībnieku daudzumu un sagaidāmo izskatīšanas ilgumu, tā kā prasījās visiem izdalīt austiņas un rīkot sinhrono tulkošanu, nevis secīgo, kas patērē daudz vairāk laika. Acīmredzot par to neviens neiedomājās - nezinu, vai mūsu tiesu sistēmai vispār ir pieredze ar sinhrono tulkošanu, jo līdz šim visās lietās varēts pietiekami labi iztikt arī bez tās.
visi numura raksti
Katrīna Kaktiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Starptautisku daudzpusēju līgumu izstrāde un vēsturiskais Rīgas Protokols
2015. gada 22. oktobrī Rīgā tika atvērts parakstīšanai Eiropas Padomes (turpmāk – EP) Konvencijas par terorisma novēršanu Papildprotokols par ārvalstu teroristu kaujiniekiem. Šis notikums ir vēsturisks vismaz trīs iemeslu dēļ: 1) ...
Dace Šulmane
Notikums
Noskaidroti žurnāla “Jurista Vārds” pētniecisko darbu konkursa uzvarētāji  
"Jurista Vārda" 900. numurā ir īpašs prieks atskatīties uz otru jubileju – žurnāla redakcijas rīkoto un jauno juristu plašu uzmanību piesaistījušo studentu pētniecisko darbu konkursu, kas šogad norisinājās jau desmito reizi. 2. ...
Agnese Šķēle, Laila Medina
Skaidrojumi. Viedokļi
Tieslietu ministrijas replika par L. Muciņa rakstu
Žurnāla "Jurista Vārds" 2015. gada 1. decembra izdevumā (Nr. 47 (899)) publicēts Linarda Muciņa raksts "Valsts amatpersonas statuss maksātnespējas administratoriem: problemātiskie aspekti" (turpmāk – raksts). Tieslietu ministrija ...
12 komentāri
Dace Pelše
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības Tiesas spriedums lietā C-151/14 “Eiropas Komisija pret Latvijas Republiku”
2015. gada 10. septembrī Eiropas Savienības Tiesa (turpmāk – EST) pasludināja spriedumu lietā C-151/14 "Eiropas Komisija pret Latvijas Republiku".1 EST secināja, ka Latvijas pilsonības prasība zvērinātiem notāriem ir pretrunā Eiropas ...
Rafals Maņko
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības, politika un konstitūcija darbībā: apstrīdētā Polijas Konstitucionālās tiesas tiesnešu ievēlēšana
Tieši pirms parlamenta vēlēšanām 2015. gada oktobrī aizejošais parlaments nolēma aizpildīt piecu konstitucionālo tiesnešu vietas, kurām būtu jākļūst vakantām tikai pēc vēlēšanām. Jaunais parlaments pasludināja šos ...
AUTORU KATALOGS