ŽURNĀLS Intervija

5. Janvāris 2016 /Nr.1 (904)

Trīs Satversmes tiesas virsmērķi
Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš: "Mūsu uzdevums ir turpināt Satversmes tiesas darbu, attīstīt un pilnveidot tās judikatūru tā, lai mūsu pašreizējie spriedumi ir sazobē ar iepriekšējiem."
Boriss Koļesņikovs

Gan tiesību politikas veidotāju, gan tiesību praktiķu saspringta uzmanība gada nogalē bija pievērsta Satversmes tiesai: 22. decembrī tā pievienoja savu artavu ieilgušajai diskusijai par maksātnespējas nozares sakārtošanu, pasludinot spriedumu lietā par iecerēto valsts amatpersonu statusa noteikšanu maksātnespējas administratoriem un secinot, ka apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam.

Tomēr par notikumu un uzmanības trūkumu Satversmes tiesa nevarēja sūdzēties visa gada garumā – tam par iemeslu kalpoja ne vien tiesas spriešana, bet arī citas norises: līdzīgi kā 2014. gadā, arī pērn turpinājās pārmaiņas tiesnešu sastāvā (2014. gadā darbu sāka Gunārs Kusiņš un Aldis Laviņš, 2015. gadā – Ineta Ziemele un, Kristīnei Krūmai ātrāk, nekā paredzēts, aizejot no tiesas, brīvajā amatā tika apstiprināta Daiga Rezevska). Vasarā Satversmes tiesu apmeklēja Eiropas ietekmīgākās – Vācijas Federatīvās konstitucionālās – tiesas delegācija tās priekšsēdētāja Andreasa Foskūles vadībā. Decembra vidū, atzīmējot Satversmes tiesas dibināšanas 19. gadadienu, aizritēja gadskārtējā tiesas rīkotā konference, šoreiz koncentrējoties uz pamattiesību ierobežojumu pieļaujamību demokrātiskā valstī (plašāk skat. JV Nr. 50/51, 22.12.2015.).

Aizvadītā gada nogalē notika arī "Jurista Vārda" saruna ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aldi Laviņu – galvenokārt par viņa prioritātēm, vadot šo konstitucionālās uzraudzības institūciju, bet arī par Satversmes tiesas atjaunināto sastāvu un tiesas darba organizēšanu, kā arī konstitucionālo tiesu uzdevumiem dažādu apdraudējumu piemeklētajā Eiropā.

Jau vairāk nekā gadu jūs esat Satversmes tiesas (turpmāk – ST) tieneša amatā. Vai ir principiālas atšķirības starp vispārējās tiesas un konstitucionālās tiesas tiesneša darbu?

Es teiktu, ka ir. Vispirms jau tajā, ka – vai tā būtu administratīvā vai civillieta, tajā ir divas puses, un spriedums vienu vai otru no tām ietekmē.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskaita apstrīdēšana juridiskās personas maksātnespējas procesa ietvaros
Rakstā ir aplūkoti apsvērumi, kas ir ietekmējuši tiesību politikas izmaiņas jautājumā par ieskaita pieļaujamību maksātnespējas procesā, un pamatots, kāpēc pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas veikts ieskaits pats par sevi (per ...
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Procesa par noziedzīgi iegūtu mantu regulējums Kriminālprocesa likumā
1 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
Satversmes tiesas lemtais liek pilnveidot maksātnespējas procesa administratoru reformu
Kā jau plašāk izskanējis, 2015. gada 21. decembrī Satversmes tiesa pieņēma daudzu ļoti gaidīto spriedumu lietā Nr. 2015-03-01 "Par 2014. gada 25. septembra likuma "Grozījumi Maksātnespējas likumā" 2. panta un 2014. gada 30. oktobra ...
Tiesnešu ētikas komisija
Tiesību politika
Par tiesneša rīcību administratīvā pārkāpuma gadījumā

Tiesnešu ētikas komisijas atzinums, vērtējot tiesneša rīcību administratīvā pārkāpuma gadījumā.

1 komentāri
Līga Mazure
Jurista vizītkarte
Līga Mazure
AUTORU KATALOGS