ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

8. Marts 2016 /Nr.10 (913)

Tiešs nodoms Krimināllikumā un OECD konvencijā
1 komentāri
Rūdolfs Lūsis
Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta juriskonsults 

Raksta mērķis ir analizēt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (turpmāk – OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas (turpmāk – WGB) Latvijas 2. fāzes novērtējuma ietvaros izteikto rekomendāciju par tieša nodoma, kā tas ir definēts Krimināllikumā, atbilstību OECD 1997. gada 21. novembra Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos (turpmāk – Konvencija) 1. pantā noteiktajam, tās ietekmi uz Latvijā nostiprināto tiesību teoriju un praksi, kā arī rast risinājumu atbilstošai rekomendācijas izpildei.

Ievērojot minēto, Tieslietu ministrija organizēja augsta līmeņa tikšanos, lai izanalizētu tos teorētiskos piemērus, uz kuriem uzmanību vērš OECD, norādot, ka pašreizējā Krimināllikuma regulējumā nav pilnībā nodrošināta Konvencijas 1. panta darbība. Tikšanās mērķis bija noskaidrot gan teorētiķu, gan praktiķu, kā arī tiesnešu viedokli attiecībā uz tieša nodoma piemērošanu, kā tas nostiprināts Krimināllikumā, situācijā, kādu raksturo OECD WGB.

Diskusijā piedalījās Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesori Uldis Krastiņš, Valentija Liholaja un docente, tiesību zinātņu doktore Diāna Hamkova, Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe un zinātniski analītiskais padomnieks Jānis Baumanis, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, virsprokurors Arvīds Kalniņš, prokurori Māris Leja, Sigita Deičmane, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs Igors Ivanovs un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja vietniece Agita Znotiņa.

 

Problēmas apraksts

Veicot Latvijas 2. fāzes novērtējumu par nacionālo tiesību aktu atbilstību Konvencijai, kā arī ar to saistītajām rekomendācijām un to prasību praktisko ieviešanu, OECD WGB ir konstatējusi, ka Krimināllikuma 323. pantā paredzēto kukuļdošanu var izdarīt tikai ar tiešu nodomu.1 Pamatojoties uz to, attiecībā uz ārvalstu kukuļdošanas nodarījumu WGB rekomendē "Latvijai grozīt savus tiesību aktus, lai nodrošinātu, ka tieša nodoma prasība, kā tā definēta Latvijas likumā, ir atbilstoša Konvencijas 1. pantam".2

WGB eksperti savā novērtējumā secina, ka tieša nodoma prasība, kā tā ir definēta Krimināllikumā, nekvalificētu atsevišķus ārvalstu kukuļošanas gadījumus kā noziedzīgus nodarījumus.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
8. Marts 2016 / 09:14
1
ATBILDĒT
Rakstā ir atstāstīts ko par vainu formālos sastāvos norāda profesore V. Liholaja grāmatā "Noziedzīgu nodarījumu kvalifikācija", bet nav atsauces. Sīkums, protams, bet patīkami.
visi numura raksti
Dace Šulmane
Intervija
Tiesu izpildītāji ir daļa no ekonomiskās attīstības ķēdes
Starptautiskā tiesu izpildītāju savienība (l"Union internationale des huissiers de justice) jeb UIHJ ir viena no pasaulē pirmajām lielākajām un arī aktīvākajām juristu organizācijām mūsdienās. Tās prezidente Fransuāza Andrio ...
2 komentāri
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesiskās paļāvības princips krimināltiesībās
Noklausoties Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita referātu "Tiesiskās drošības un tiesiskās paļāvības principi attiecībā uz likumdevēju Eiropas Savienības tiesībās" zinātniskajā konferencē "Valsts konsekvences ...
8 komentāri
Konkurences padome
Tiesību politika
Konkurences aizsardzība Latvijā – fakti un secinājumi par 2015. gadu

Konkurences padome (KP) ir apkopojusi 2015. gada darba rezultātus un būtiskākos secinājumus par konkurenci un konkurences uzraudzību Latvijā.

Edijs Brants
Jurista vizītkarte
Edijs Brants
Dina Gailīte
Informācija
Jāpilnveido valsts aizsardzības normatīvais pamats
Darbu turpina Saeimas Juridiskās komisijas paspārnē 2015. gadā izveidotā, deputāta prof. Ringolda Baloža vadītā politiķu un lietpratēju darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības ...
AUTORU KATALOGS