ŽURNĀLS Intervija

8. Marts 2016 /Nr.10 (913)

Tiesu izpildītāji ir daļa no ekonomiskās attīstības ķēdes
Fransuāza Andrio intervijā JURISTA VĀRDAM
2 komentāri
Dr.iur.
Dace Šulmane
 
Foto: Boriss Koļesņikovs

Starptautiskā tiesu izpildītāju savienība (l"Union internationale des huissiers de justice) jeb UIHJ ir viena no pasaulē pirmajām lielākajām un arī aktīvākajām juristu organizācijām mūsdienās. Tās prezidente Fransuāza Andrio (Françoise Andrieux) apmeklēja Rīgu pagājušā gada decembrī, lai piedalītos Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) un Tieslietu ministrijas rīkotā starptautiskā seminārā, kā arī lai iepazīstinātu ar 2015. gada vasarā apstiprināto Pasaules izpildes kodeksu (Global Code of Enforcement), kas tapis vairāku gadu darba rezultātā. F. Andrio sarunā ar "Jurista Vārdu" plašāk pastāstīja par viņas vadīto organizāciju kopumā, par Pasaules izpildes kodeksu, kā arī iepazīstināja ar tiesu izpildītāja darba specifiku Francijā.

Kas ir UIHJ, un ar ko tā nodarbojas?

UIHJ ir 87 dalībvalstis, un tā ir viena no pirmajām vispasaules juristu organizācijām. Tās prezidente esmu kopš 2015. gada maija, un šajā amatā esmu pirmā sieviete. Mūsu organizācijas virsmērķis ir veicināt tiesu izpildītāju lomu. Eiropā, kad runā par mūsu profesiju, likumos visbiežāk tas ir izpildes aģents (enforcement agent). Mūsu mērķis ir, lai šīs profesijas pārstāvji ir ļoti profesionāli un neatkarīgi.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
8. Marts 2016 / 13:08
1
ATBILDĒT
Varbūt drīzāk daļa no barības ķēdes?...
Seskis
8. Marts 2016 / 09:15
0
ATBILDĒT
Nepieciešamība pēc neatkarības nenozīmē būt liberālim. Skandināvijas valstīs (Zviedrijā, Somijā) tiesu izpildītāji ir ierēdņi, neatkarīgi, jo, protams, mēs cīnāmies ar valsti, ja tā iejaucas izpildes darbā. Var būt situācija, ka tieslietu ministrs vai tiesnesis mēģina ietekmēt tiesu izpildītāja darbu, un tas nav pieņemami. Neatkarība ir galvenais UIHJ mērķis (citāts iz raksta).
Tā nu tas ir - Valsts ir tiesu izpildītāja galvenais ienaidnieks. Vēl arī tieslietu ministrs, re, nesen Sladza kungam pāri nodarīja, pagāns tāds! Un, protams, tiesas maisās pa vidu, piemēram, atliekot tiesas sprieduma izpildi, kas ir absolūti traucējoši. Tāpēc Latvijas Republikas Satversmē nepieciešams iekļaut normu, ka Tiesu izpildītāji tāpat kā Baznīca ir šķirti no Valsts un pakļaujas tikai UHUIJ vai kā viņu tur dēvē. Tāpat kā svētīgie Hospitāliešu ordeņa brāļi un māsas Tiesu izpildītāji ir "valsts valstī", kas pakļaujas tikai savai iekšējai kārtībai un iekasē sieciņus no debitoriem. Tāpēc nost ar likumdevēja, izpildvaras un tiesu varas jaukšanos Tiesu izpildītāju darbībā!
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesiskās paļāvības princips krimināltiesībās
Noklausoties Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita referātu "Tiesiskās drošības un tiesiskās paļāvības principi attiecībā uz likumdevēju Eiropas Savienības tiesībās" zinātniskajā konferencē "Valsts konsekvences ...
8 komentāri
Rūdolfs Lūsis
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiešs nodoms Krimināllikumā un OECD konvencijā
Raksta mērķis ir analizēt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (turpmāk – OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas (turpmāk – WGB) Latvijas 2. fāzes novērtējuma ietvaros ...
1 komentāri
Konkurences padome
Tiesību politika
Konkurences aizsardzība Latvijā – fakti un secinājumi par 2015. gadu

Konkurences padome (KP) ir apkopojusi 2015. gada darba rezultātus un būtiskākos secinājumus par konkurenci un konkurences uzraudzību Latvijā.

Edijs Brants
Jurista vizītkarte
Edijs Brants
Dina Gailīte
Informācija
Jāpilnveido valsts aizsardzības normatīvais pamats
Darbu turpina Saeimas Juridiskās komisijas paspārnē 2015. gadā izveidotā, deputāta prof. Ringolda Baloža vadītā politiķu un lietpratēju darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības ...
AUTORU KATALOGS