ŽURNĀLS Numura tēma

15. Marts 2016 /Nr.11 (914)

Advokātu ceļa karte: kas paveikts un kas jāpaveic
4 komentāri
Guna Kaminska
zvērināta advokāte 
Dmitrijs Skačkovs
zvērināts advokāts 

Mēs – divu dažādu paaudžu advokāti – kopīgā rakstā vēlamies dot iespēju jums, lasītāji, spriest, vai paaudžu redzējums, atbildot uz jautājumu, kāpēc mēs svinam advokatūras dienu, ir atšķirīgs. Pārdomas aptver padarītā skicējumu. Bet – vai tās satur arī nākotnes redzējumu? Šis jautājums – jums.

Latvijas Republikas Advokatūras likuma (turpmāk – Advokatūras likums) 3. pants noteic – advokāts ir neatkarīgs un profesionāls jurists, kas sniedz juridisko palīdzību, aizstāvot un pārstāvot tiesā un pirmstiesas izmeklēšanā personu likumīgās intereses, sniedzot juridiskas konsultācijas, gatavojot juridiskus dokumentus un veicot citas juridiskas darbības.

Advokāts pirmkārt ir aizstāvis šī vārda visplašākajā nozīmē: ne tikai aizstāvis kriminālprocesā, ne tikai sava klienta tiesību un ar likumu aizsargāto interešu aizstāvis jebkurā valsts institūcijā, bet arī pilsoniskās sabiedrības un cilvēktiesību, demokrātijas un Latvijas valsts tiesībaizstāvis.

1918. gada 18. novembrī tika proklamēta Latvijas valstiskā neatkarība, un jau 1919. gada 2. janvārī Tautas padomes priekšsēdētājs Jānis Čakste un viņa biedrs Gustavs Zemgals devās uz ārzemēm, lai aizstāvētu jaunās valsts – Latvijas – intereses. Kā zināms, viņu misija nebija viegla, varētu teikt, prasīja tādu pašu neatlaidību un gudrību kā tiesas process trijās instancēs, taču veiksmīga: drīz svinēsim Latvijas simto jubileju, un šogad martā – Latvijas advokatūras dibināšanas 95. gadadienu.

J. Čakstem bija lemts kļūt par pirmo Latvijas Valsts prezidentu, G. Zemgalam – par pirmo Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāju.

Domājams, tieši caur šī Latvijas Republikas vēsturiskā mantojuma prizmu būtu jāskatās uz Latvijas advokatūras neseno pagātni, tagadni un nākotnes perspektīvām.

Kopš 1993. gada 21. maijā ir stājies spēkā Advokatūras likums, gan visa mūsu valsts un tās tiesību sistēma, gan advokatūra piedzīvojusi daudzas nozīmīgas pārmaiņas, kuras kopumā bijušas progresīvas, tomēr prasa zināmu analīzi un pat kritisku pieeju.

Jaunāko Latvijas advokatūras vēsturi nosacīti var iedalīt divos posmos: no 1993.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
15. Marts 2016 / 09:09
2
ATBILDĒT
Kaminska labāk varēja pastāstīt, kā viņas biroja kolēģis Dzanuškāns braši Rīgas domei pētījumu rakstīja un kā viņam par to neviens pat fui tā īsti nepateica. Kamēr tādas lietas advokātu brālība izliksies neredzam un nesaprotam tikmēr zvērināti advokāti tādi glorificēti kaktu juristi vien būs.
Žirafe > Dzēsts lietotājs
16. Marts 2016 / 01:21
2
ATBILDĒT
Ikviena advokāta darbības pārraudzība ir advokātu padomes kompetencē, un tā svētku pasākumos aicinājusi piedalīties visus, gan tiesību attīstības pētniekus un inetersentus konferencē, gan pro bono konsultācijās tos, kam tās ir vajadzīgas.
Turklāt, šīs diskusijas dalībniekiem tāpat kā citiem ir tiesības internetā iepazīties ar advokātu biroju Pro bono politiku, jo palīdzība pieejama visu gadu, un arī sabiedriskajām organizācijām.
Seskis > Dzēsts lietotājs
15. Marts 2016 / 22:52
0
ATBILDĒT
Godātā žirafe, advokāti ir daudz laba darījuši Rīgas domes labā!
Patlaban tiek organizēts advokātu pakalpojumu iepirkumu konkurss, lai Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta telpās Amatu ielā 4, Rīgā, atjaunotu organizācijas „Nāvi spiegiem" darbību. Paralēli tiek atjaunota sērskābes SPA burbuļvannu atpūtas kompleksa darbība Departamenta nošaujampagrabā.
Advokātu pakalpojumi nepieciešami arī saistībā ar paredzēto izstādi Kannās, Francijā, kurā paredzēts piedalīties arī Rīgas pašvaldībai. Ņemot vērā apstākli, ka Francijā, Kannu apkārtnē, siro kartāgieši, advokāti izstrādā Rīgas pašvaldības militarizēto pašaizsardzības vienību ievešanas tiesisko pamatojumu Francijas teritorijā.
Fantastika > Seskis
16. Marts 2016 / 10:24
0
ATBILDĒT
SESKIS ir vienkārši fantastika! :)
visi numura raksti
Numura tēma
Latvijas advokāti 2016. gadā
3 komentāri
Valters Ščerbinskis
Numura tēma
Latvijas advokatūra, sabiedrība un vēsturiskais šķērsgriezums
Tāpat kā Latvijas valsts, arī tās tiesiskā sistēma un advokatūra ir pieredzējusi dažādus laikus. Režīmu maiņas, saimnieciskas, politiskas krīzes, kari un citas nelaimes ļauj izvērtēt mūsu valsts un tautas spējas pastāvēt. Šīs ...
Raivo Sjademe, Juris Bušenieks
Numura tēma
Uzņemšana Latvijas advokatūrā
Advokatūra ir tiesiskas valsts justīcijas neatņemama sastāvdaļa. Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija (turpmāk arī – Kolēģija) ir vecākā juristu profesionālā organizācija Latvijā. Šobrīd Kolēģijā ir 1363 advokāti, no ...
2 komentāri
Irēna Kucina
Numura tēma
Augstākas prasības advokatūras institūta darbības kvalitātei
Tieslietu ministrijas īstenotās aktivitātes notiek ne tikai tiesu sistēmā, bet tādas ir sagaidāmas arī advokatūras institūtā. Tieslietu ministrija 2014. gada nogalē izstrādāja advokatūras darbības novērtējuma ziņojumu. Ziņojumā ...
Andris Eģītis
Numura tēma
Advokāta reputācijas izvērtēšana un tās tiesiskās sekas
AUTORU KATALOGS