ŽURNĀLS Redaktora sleja

5. Aprīlis 2016 /Nr.14 (917)

Temīdas grimases
28 komentāri

Aizvadītajā mēnesī pasauli aplidoja ziņas par diviem "kara tiesu" spriedumiem.

21. martā Krievijas Federācijas Rostovas apgabala Doņeckas tiesa ukraiņu lidotājai Nadijai Savčenko (Надія Савченко) piesprieda 22 gadu cietumsodu. N. Savčenko tika nolaupīta Ukrainas teritorijā un aizvesta uz Krieviju tās atbalstīto "separātistu" radītā militārā konflikta laikā 2014. gadā, lai tur tiktu apsūdzēta divu žurnālistu slepkavībā un nelegālā valsts robežas šķērsošanā.

N. Savčenko jau iepriekš bija paziņojusi, ka spriedumu nepārsūdzēs, jo neatzīst tiesas jurisdikciju un tādēļ neatzīs arī sprieduma likumību. Cīņā pret Savčenko tiesāšanu nesekmīgi iesaistījās Ukraina, to atbalstīja arī citu valstu politiķi, tai skaitā Latvijas Republikas Saeima 31. martā pieņēma paziņojumu, kurā nosodīja viņas notiesāšanu, kas balstīta uz "safabricētām un politiski motivētām apsūdzībām". Tai pašā laikā Krievijas amatpersonas turpināja pārmest ārvalstīm centienus ietekmēt tiesas procesa neatkarību (visticamāk, vienlaikus aizvien vairāk nožēlojot labi plānoto, taču neveiksmīgi izvērsušos situāciju, kurā izrādījās, ka viena sieviete spēj garīgi pretstāvēt lielvalsts represīvajai mašinērijai – skat. Savčenko izturēšanos tiesas zālē).

31. martā ANO izveidotais Dienvidslāvijas kara tribunāls Hāgā negaidītā kārtā pilnībā attaisnoja Serbijas politiķi, radikālo serbu nacionālistu (jaunībā – komunistu, kādu laiku arī monarhistu), Dienvidslāvijas kara laikā – horvātu genocīda ideologu, šobrīd – ekstrēmi labējās "Lielserbijas radikālās partijas" priekšsēdētāju Vojislavu Šešeļu (Војислав Шешељ), kam apsūdzētāji bija pieprasījuši 28 gadu cietumsodu par noziegumiem pret cilvēci un sešām kara noziegumu epizodēm, kas tikušas pastrādātas Horvātijā, Bosnijā un Serbijā.

Tiesa paudusi skarbu kritiku Šešeļa apsūdzības uzturētājiem par vāji sagatavotajiem argumentiem, kam bieži vien esot bijusi "tāla saikne ar realitāti". Pats apsūdzētais, cita starpā – pēc izglītība jurists, paziņojis, ka citādu spriedumu nemaz nav gaidījis, turklāt apņēmies pieprasīt vismaz 14 miljonu eiro kompensāciju par tribunāla izmeklēšanas cietumā pavadītajiem gandrīz 12 gadiem. Horvātijas ministru prezidents šo spriedumu jau paguvis nosaukt par apkaunojošu un tādu, kas faktiski iznīcinājis Dienvidslāvijas kara tribunāla pastāvēšanas jēgu (liela daļa no upuriem, kas nogalināti Šešeļam inkriminētajās epizodēs, bija horvāti). Savukārt mediju vērtējumā viss tiesas process un to vainagojošais attaisnojošais spriedums turpmāk kalpos par degvielu ultranacionālista Šešeļa strauji atdzimstošajai politiskajai karjerai Serbijā, ļaujot viņam pozicionēties kā Rietumvalstu radītā "antiserbu" tribunāla, resp., Hāgas tiesas, moceklim.

Divas tiesas, divi spriedumi: taisnīgā procesā slikti savāktu pierādījumu dēļ attaisnots, bet, visticamāk, tomēr ne bez vainas esošs apsūdzētais un klaji politiskā procesā, PSRS totalitārisma labākajās "tradīcijās" (paldies Dievam, varbūt vienīgi bez spīdzināšanas) notiesāta apsūdzētā.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Temīdas grimases. Jurista Vārds, 05.04.2016., Nr. 14 (917), 2.lpp.
komentāri (28)
28 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viesturs
7. Aprīlis 2016 / 10:32
5
ATBILDĒT
Nieks vien ir ar šāda veida rakstiem Jurista vārdā (hibrīdkara partizānu pretzubrukumiem Krievijai :D), taču mani vairāk saskumdināja Prezidenta, ārlietu ministra utt., izteikumi par to, ka viņi tiesas spriedumu uzskata par nosodāmu utt. Nerunājot par politiku, tā ir klaja tiesu varas un kompetences apšaubīšana, ne tikai Krievijā, bet arī Latvijā. Un tā ir slikta ziņa likumībai un tiesiskumam mūsu valstī.
Baraks Osama > Viesturs
7. Aprīlis 2016 / 15:18
1
ATBILDĒT
Vai arī Krievijas konstitucionālās tiesas spriedumu par Krimas pievienošanu Krievijai ārvalstīs nedrīkstētu kritizēt un apšaubīt, lai, pasarg dievs, nekaitētu tiesu varas reputācijai? Un kāds te sakars ar Latvijas tiesu varu?
Jurčiks > Baraks Osama
7. Aprīlis 2016 / 16:42
3
ATBILDĒT
Man nav iebildumu, ja kritizē un apgāž ARGUMENTUS. Bet nevaru uztvert nopietni "kritiku" no sērijas "stulbs spriedums"...
Viesturs > Baraks Osama
7. Aprīlis 2016 / 15:55
3
ATBILDĒT
Neesmu pret diskusijām vai kritiku - da par jebko, strīdos šad tad arī dzimst risinājumi vai jauns redzējums.
Saistība ar Latvijas tiesu ir tāda, ka LR Prezidents bez izšķīrības, kuras valsts tiesa, mēdz izteikt nosodījumus tiesām, Latvijā piem., par Liepājas tiesas spriedumu tā saucamajā pedofilu lietā. Tādējādi rīkojas konsekventi, un manuprāt, nepamatoti radot vidējā ziņu patērētājā nepareizu priekšstatu par procesiem tiesu sistēmā kopumā un tās darbības principiem. Protams, līdz S.Āboltiņas sniegumam šajā jomā vēl patālu :)
DP
7. Aprīlis 2016 / 09:31
8
ATBILDĒT
Kārtējo reizi brīnos - vai tiešam Latvijā ir atrisinātas visas juridiskās problēmas, lai vienīgā profesionāla izdevuma redaktore var atkal un atkal spriedelēt par kaimiņvalsts nedienam?
ČupaČups1982 > DP
7. Aprīlis 2016 / 10:14
3
ATBILDĒT
Tas ir ļoti vienkārši. Iedomājieties, ka esam piem. 1975.gadā, un pamēģiniet no tā laika skatupunkta pajautāt: "Kārtējo reizi brīnos - vai tiešam Padomju Savienībā ir atrisinātas visas juridiskās problēmas, lai vienīgā profesionāla izdevuma redaktore var atkal un atkal spriedelēt par kapitālistu nedienam?" Toreiz neviens neko tādu neuzdrošinātos rakstīt: ir politiska ustanovka, un tā jāpilda.
:) > ČupaČups1982
8. Aprīlis 2016 / 10:09
1
ATBILDĒT
Vispār - Latvija nepastāv izolētībā. Mūsu kaimiņvalsts ietekme, kas saglabājusies un joprojām ir Latvijā, ieskaitot veidus, kā tiek risinātas problēmas, organizēts"bizness" un kāda ir lielas daļas politiķu domāšana, arī rada Latvijas "juridiskās" problēmas :). Tāpēc -paldies redaktorei! Viņa vismaz ar savu rakstu rada ilūziju, ka pie mums gan nekas tāds nebūtu iespējams :)
Echo Moskvi
5. Aprīlis 2016 / 18:26
1
ATBILDĒT
Путина уже больше года непрерывно достают разговорами про Савченко, снимать взамен санкции, признавать Крым или отпускать Бута никто не собирается. Но и оставить все как есть и отшутиться нельзя, особенно после ‪#‎panamapapers‬. Весь этот год он отбивался отговоркой «пусть суд решит, а там посмотрим», и вот отговорка ушла. Приговор вступил в силу, пора уже что-то решать. [..] Переговоры с Украиной о том, как, когда и на кого будет обмен, идут уже давно, с этого дня обмен стал формально возможным. Дело можно уладить быстро и почти тихо.
Ieva Mugo
5. Aprīlis 2016 / 10:21
13
ATBILDĒT
Apsveicu Dinu Gailīti ar superpareizo rakstiņu. Lieku jums “pieci ar plusiņu” pēc vecās atzīmju sistēmas! Es bērnībā gan apaļa teicamniece nebiju, bet reiz atklāju iespēju, kā dabūt teicamu atzīmi: vajag vienmēr rakstīt, ka Lāčplēsis labs, Kangars slikts, bet Raini es mīlu, - un piecnieks kabatā! Izrādās, ka neesmu vienīgā.
Protams, ka īstam juristam-teicamniekam (vai teicamniecei) nemaz nav jāpēta nedz Savčenko, nedz Šešeļa lietas materiāli, lai pasludinātu nepārsūdzamu verdiktu: ANO tiesa – taisnīga, krievu tiesa – netaisnīga (atgādina kaut kur lasīto: “Četras kājas – labi, divas kājas – slikti”).
ANO tiesā taču sēž baltie Rietumu kungi, kuriem gadsimtu garumā bija tik patīkami laizīt zābaciņus un laiku pa laikam nostučīt kaimiņu par klaušu nepildīšanu. Kā viņi var būt netaisnīgi? Savukārt krievi nav tik balti, viņi balalaiku spēlē un mums 50 gadu garumā desu nedeva. Kā viņu tiesa var būt taisnīga?
Vēl man ļoti patika šis te: “izrādījās, ka viena sieviete spēj garīgi pretstāvēt lielvalsts represīvajai mašinērijai – skat. Savčenko izturēšanos tiesas zālē”. Jā, piekrītu: vidējā pirksta jeb tā sauktā “f…” žesta rādīšana ir augsti garīga un liecina gandrīz par svētumu zemes virsū. Nu tad esam konsekventi. Es iesaku Dinas Gailītes padotajiem – JV redakcijas darbiniekiem – iesākt saulaino darba dienu ar šī paša žesta parādīšanu savai priekšniecei. Un lai Gailītes kundze nedomā apvainoties un draudēt ar disciplinārlietu – tas taču ir augsti garīgs žests, kas simbolizē varonību!
nu ziniet > Ieva Mugo
5. Aprīlis 2016 / 11:12
13
ATBILDĒT
Muļķīti tēlot jau nu gan nevajag.Par Savčenko noprāvošanu ir pietiekami daudz publiski pieejamas informācijas gan no advokātiem,gan citiem cilvēkiem,kuri šo gadījumu ir pētījuši profesionāli. Starp citu krievu oficiālās TV stacijas ir veselībai kaitīgas.Tas arī ir publiski zināms fakts.
Jurčiks > nu ziniet
5. Aprīlis 2016 / 14:27
6
ATBILDĒT
Nu jā, protams... Tiesājamā advokāti ir visobjektīvākais informācijas avots par tiesas prāvu... Turpmāki komentāri atpūšas...
ai_bi
5. Aprīlis 2016 / 10:06
1
ATBILDĒT
Par N.Savčenko lietu publiski ir pieejama informācija. Piemēram: https://openrussia.org/post/view/13714/
Jurčiks > ai_bi
5. Aprīlis 2016 / 14:36
5
ATBILDĒT
Palasīju. Lielos vilcienos atgādina Grūtupa daiļliteratūru. Vai spriedums ir pieejams?

Neesmu Krievijas fans vai aizstāvis. Esmu Latvijas patriots. Un man ir nepatīkami redzēt, ka par juristi, kuriem būtu jābūtu attīstītai kritiskajai domāšanai, pavelkas uz propagandu. Ar tādu domāšanu par stipru un neatkarīgu Latviju varam aizmirst...
Seskis
5. Aprīlis 2016 / 09:10
3
ATBILDĒT
Šķiet, tiesa pamatoti pierādīja, ka Nadija Savčenko ir Bizantijas spiedze, kas sadarbojās ar pečeņegiem un hazāriem, lai apdraudētu Krievijas Federācijas tiesiskās intereses. Būdama lidotāja, Nadija Savčenko Rīgas domes bijušās darbinieces A.Stabiņas uzdevumā ar Latvijas Prezidenta kancelejai piederošo iznīcinātāju „Focke Wulf" notrieca pasažieru lidmašīnu Ēģiptē, kurā atradās ietekmīga Ēģiptes amatpersona, kas lika šķēršļus A.Stabiņai paātrināti privatizēt Heopsa un Mikerina piramīdas Ēģiptē, kā maksāšanas līdzekli izmantojot privatizācijas sertifikātus. Nadija Savčenko notrieca arī Malaizijas laineri Ukrainā, nolūkā iegūt krāsainos metāllūžņus, kas tika pārdoti Rīgas ostā.
Nav saprotams, kā var tikt apšaubīti šādi acīmredzami faktiskie apstākļi!
ai_bi > Seskis
5. Aprīlis 2016 / 10:05
1
ATBILDĒT
Par N.Savčenko lietu publiski ir pieejama informācija. Piemēram: https://openrussia.org/post/view/13714/
Jurčiks
5. Aprīlis 2016 / 08:01
8
ATBILDĒT
Pieļauju varbūtību, ka Savčenko lieta varētu būt safabricēta, taču man tav tam pierādījumu. Tāpēc, būdams jurists, es par šo jautājumu klusēju. Vai Gailītes kundze ir iepazinusies ar Savčenko lietas materiāliem? Vai arī viņa nav juriste?
V. > Jurčiks
6. Aprīlis 2016 / 18:42
7
ATBILDĒT
Liekulīgā muldēšana par nepieciešamo piesardzību Savčenko tiesas procesa izvērtējumā liecina tikai par divām iespējām:
a) cilvēks dzīvo mucā un tiek pa spundi barots ar Krievijas TV biezputru un nekādu citu informāciju viņa organisms vairs nespēj uzņemt ,
b) cilvēks ir patiesā un idiotiskā sajūsmā par kaimiņvalsts režīmu - vadoni ar stingru roku un savu nacionālo miesassargu gvardi, apspiestiem "liberastiem" un īstu vīru valdīšanu.
Abos gadījumos šāds cilvēks ir mierā ar notiekošo šādas valsts tiesu sistēmā: a variantā viņš domā, ka tā joprojām funkcionē, b variantā uzskata, ka tāda nav vajadzīga, jo Vadonis kā tiesību avots visu zina labāk par tiesnešiem, kuri pilda tikai rakstvežu lomu.
Jurčiks >>V > V.
6. Aprīlis 2016 / 20:21
1
ATBILDĒT
Šādās "diskusijās", kur katrs otrais vārds ir vai nu aizvainojošs vai ideoloģiski "iekrāsots", neiesaistos. Piedod, ja vari...
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
5. Aprīlis 2016 / 09:17
11
ATBILDĒT
Tas princips "droši nezinu tādēļ klusēju" ir drusku muļķīga. Tad jau vispār neparko vairs nevar izteikties un tiesas prāva Ziemeļkorejā šķiet tikpat tīra un godīga kā Latvijā - abos gadījumos droši zina tikai tiesa, prokurors, apsūdzētais un aizstāvis.

Manuprāt jebkuram juristam var būt gana daudz aizdomīgu neskaidrību par Savčenko prāvu pat neiepazīstoties ar lietas materiāliem. Sākot ar to kā tā Savčenko vispār nonāca krievu justīcijas nagos un beidzot ar to kā pierādīt, ka konkrēta persona ir nogalinājusi citas tikpat konkrētas personas ar mīnmetēju (!) svešas valsts pilsoņu karā, kurš vēl nav beidzies. Mīnmetējs, ziniet, nav kādu nodurt kopīgas alkohola lietošanas laikā, kur pēc tam pudelesbrālis Koļa var liecināt, ka tieši Savčenko darīja to vai šito. Kā tie nabaga krievu izmeklētāji varēja pierādījumus savākt man, atvainojiet, fantāzijas nepietiek. Aizbrauca uz Kijevu un parakājās Ukrainas militāristu datos par to kādi mīnmetēji ar kādām apkalpēm atradās konkrētajā rajonā? Izsauca un nopratināja citus Ukrainas karavīrus? Veica notikuma vietas apskati suverēnas valsts teritorijā?
Drama Queen > Jurčiks
5. Aprīlis 2016 / 08:18
13
ATBILDĒT
Un Krimas zaļie cilvēciņi bija krimieši, kas uz soliņa pie mājas sarunāja un aizgāja uz veikalu iegādāties vienādas formas makšķernieku veikalā, lai sarīkotu demokrātisku referendumu par pievienošanos Krievijai. Jo Jūs kā jurists neesat redzējis zaļo cilvēciņu Krievijas pases un specdienestu dienesta apliecības. :)))
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 8
visi numura raksti
Gaidis Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Atziņas par aktuālo tiesu praksi maksātnespējas jomā
Autors rakstā vērtē aktuālo tiesu praksi maksātnespējas jomā, īpašu uzmanību pievēršot tiesu praksei fiziskās personas maksātnespējas procesā. Rakstā veikts ex post izvērtējums attiecīgā maksātnespējas procesa tiesiskā ...
8 komentāri
Sannija Matule
Informācija
Meklē atbildes un skaidrību, kā pilnveidot maksātnespējas jomu
Pirms pāris nedēļām, 23. martā, Tieslietu ministrijā aizritēja Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes pirmā sēde pēc valdības lēmuma atjaunot padomes augsto pārstāvības līmeni. Šīs sēdes darba kārtībā bija vairāki ...
1 komentāri
Mārtiņš Tarlaps
Skaidrojumi. Viedokļi
Zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma reforma

Šī raksta mērķis ir sniegt izvērtējumu gan pašreiz spēkā esošajam zemes dzīļu izmantošanas normatīvajam regulējumam, gan arī iecerētajiem tālākās rīcības modeļiem.

Eleonora Plētiena
Skaidrojumi. Viedokļi
Dokumentu viltošanas kvalifikācijas problēmas
Mūsdienu modernajā sabiedrībā personu, organizāciju, sabiedrības un valsts tiesību un to aizsardzības realizācija ir sarežģīta, visbiežāk pat nav iespējama bez nozīmīgāku juridisko faktu un attiecību dokumentāla nostiprinājuma. ...
3 komentāri
Valters Ščerbinskis
Viedoklis
“Padomju laiki” vai “padomju okupācija”
"Padomju laiki" vai "padomju okupācijas laiki". Līdzīgi skanošajiem vārdu savienojumiem ir dziļa savstarpēja saikne. Tajos ir gana daudz kopīgā, bet tajos ir arī daudz atšķirīgu elementu. Ja ātri paveramies uz abiem jēdzieniem, ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS