ŽURNĀLS Redaktora sleja

21. Jūnijs 2016 /Nr.25 (928)

Tiesa un Brexit
7 komentāri

Pēc divām dienām mūs sagaida gan lokāla, gan kontinentāla mēroga notikumi: 23. jūnijā Latvija svinēs vasaras saulgriežus, bet visa pasaule koncentrēsies uz Lielbritānijas vēlētāju lēmumu – palikt vai nepalikt Eiropas Savienībā.

Par Brexit dēvētais referendums pēdējās nedēļās pārņēmis ne tikai britu mediju pirmās lappuses – ar lielām bažām par gaidāmajām konsekvencēm to sagaida arī citas Eiropas un pasaules valstis. Turklāt pagājušajā nedēļā veiktās socioloģiskās aptaujas pēkšņi uzrādīja pārliecinošu "promgājēju" pārsvaru, tādējādi vienotās Eiropas mājas atbalstītājus darot vēl bažīgākus.

Interesantā kārtā "dialogā" ar referenduma atbalstītājiem un kritiķiem neilgi pirms Brexit balsojuma iesaistījusies arī Eiropas Savienības Tiesa (EST): 14. jūnijā tika pasludināts spriedums lietā C‑308/14 par Eiropas Komisijas 2014. gadā celto prasību pret Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti sakarā ar valsts pienākumu neizpildi atbilstoši LESD 258. pantam. Starp citu, viens no EST Pirmās palātas tiesnešiem, kas pieņēma šo spriedumu, bija arī Latvijas tiesnesis Egils Levits.

Lietas būtība skar Lielbritānijas nacionālo normatīvo regulējumu, saskaņā ar kuru atsevišķi ģimenes pabalsti vai nodokļu atlaide par bērnu netiek piešķirta tiem ES dalībvalstu pilsoņiem, kam nav likumīgu uzturēšanās tiesību šajā valstī. Eiropas Komisija šādus ierobežojumus uzskatīja par ES regulas Nr. 883/2004, kas nosaka vienlīdzīgu attieksmi attiecībā uz piekļuvi sociālā nodrošinājuma pabalstiem, pārkāpumu. Komisija uzskatīja, ka šāds nosacījums ir diskriminējošs un pretrunā regulas garam. Savukārt Apvienotā Karaliste tiesā cita starpā argumentēja, ka uzņēmējai dalībvalstij ir tiesības pieprasīt, lai sociālie pabalsti tiktu piešķirti tikai tiem ES pilsoņiem, kas atbilst uzturēšanās tiesību iegūšanas nosacījumiem tās teritorijā un ka ar uzturēšanās tiesībām saistītais nosacījums ir samērīgs pasākums, kura mērķis ir nodrošināt, lai pabalsti tiktu izmaksāti personām, kuras ir pietiekami integrējušās Apvienotajā Karalistē.

EST 14. jūnija spriedumā atzina, ka Apvienotā Karaliste var pieprasīt, lai konkrēto sociālo garantiju saņēmējiem būtu uzturēšanās tiesības šajā valstī, savukārt citiem ES pilsoņiem, kam uzturēšanās atļaujas nav, – pabalstus nemaksāt. EST norādīja: lai gan šāds nosacījums ir netieša diskriminācija, to pamato nepieciešamība aizsargāt uzņēmējas dalībvalsts (resp., Apvienotās Karalistes) finanses.

Grūti spriest, vai EST lēmumu saturiski ir ietekmējis gaidāmais referendums, un vēl pārdrošāk būtu secināt, ka EST savu darbu pieskaņojusi politisko norišu kalendāram Apvienotajā Karalistē. Tomēr nav šaubu, ka šis spriedums tiks izmantots "palicēju" nometnes argumentācijā – lai mazinātu britu bažas par "pabalstu tūrismu", kas noplicina šīs valsts sociālo sistēmu un kuru diemžēl nereti izmanto arī Latvijas iedzīvotāji.

Vienlaikus tomēr jāšaubās, vai šis britiem labvēlīgais EST lēmums radīs dzirdīgas ausis nokaitētajā pirmsreferenduma atmosfērā, kurā, cik var spriest no Apvienotās Karalistes mediju ziņām, jau sen vairs nevalda racionāli argumenti, un to vietā tiek ekspluatētas vēlētāju bailes no imigrantiem, bezdarba utt.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Tiesa un Brexit. Jurista Vārds, 21.06.2016., Nr. 25 (928), 2.lpp.
komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
25. Jūnijs 2016 / 14:18
2
ATBILDĒT
Nu ko, apsveicu ar jauno Eiropu! Vecie marazmātiķi Junkers, Merkele, Šulcs un Tusks ir aizspēlējušies savās varas spēlītēs...
Precizējums > Jurčiks
27. Jūnijs 2016 / 20:17
1
ATBILDĒT
Tusku saukt par vecu marazmātiķi pagrūti - gan vecuma, gan prāta ziņā.
No poļiem tam drīzāk atbilst vecais perdelis Kačinkis, kurš pats savās mājās kultivē agresīvu un provinciālu nacionālismu, bet tagad rausta bikses, jo viņam līdzvērtīgu angļu nacionālistu uzkūdītie kaušļi pēc referenduma sit poļus, kas dzīvo Lielbritānijā.
Kā sauc, tā atskan!
Precizējums > Jurčiks
27. Jūnijs 2016 / 20:12
1
ATBILDĒT
Ja Jurčiks kaut minimāli sevi aplaimotu ar tiešu informāciju no Lielbritānijas, tad zinātu, ka "aizspēlējušie" ir nevis Merkele vai Junkers, bet gan amatu kārie angļu politiķi - avantūristiskais Kamerons, bezzobainais melis Džonsons u.c. toriji., kā arī neslēptais rasists un arī melis Farānžs. Tieksme pēc varas par katru cenu viņiem ir daudz svarīgāka nekā savas valsts nākotne, kur nu vēl Eiropas nākotne un miers. Tagad paši nezina, ko darīt, nemaz vairs negribas izstāties! Turēs ķīlā pārējās Eiropas valstis un neiesniegs pieteikumu saskaņā ar Lisabonas līgumu.
govs > Jurčiks
26. Jūnijs 2016 / 15:23
0
ATBILDĒT
Ko tu jurčik, no politikas saproti?
Viesturs
22. Jūnijs 2016 / 09:39
1
ATBILDĒT
Nu šis ,,referendums" Lielbritānijā ir tik pat ,,nopietns un būtisks", cik referendums par latviešu valodas statusu :))
Bet nevar nepiekrist autorei, ka ES tiesa gatavo politiskus spriedumus, kas arī ir šīs tiesas darbības pamatmērķis. Kas nav ne labi, ne slikti, tāda ir kārtība :)
Mihails > Viesturs
24. Jūnijs 2016 / 10:39
0
ATBILDĒT
Eksperts
Viesturs > Mihails
27. Jūnijs 2016 / 20:59
0
ATBILDĒT
Nu manuprāt te visi prātuļo un izsaka savu viedokli :) vai tad te vieni eksperti?
visi numura raksti
Numura tēma
Kā runāt tiesas zālē
Neskatoties uz to, ka mutvārdu process mūsdienu tiesā ir kļuvis retāks (un tā proporcionalitāte līdz ar augstāku tiesas instanci attiecīgi sarūk), tas tomēr veido sabiedrības standarta priekšstatu par tiesas spriešanas procesu: ...
2 komentāri
Inga Putra
Numura tēma
Tiesu runas kvalitāte – būtisks jurista profesionalitātes rādītājs
Neskatoties uz to, ka likumdevējs no 2013. gada 1. janvāra par prioritāru administratīvo lietu izskatīšanas procesu noteicis rakstveida procesu, rajona tiesā, skatot lietas pirmajā instancē, ne mazāk kā 2/3 no visām lietām tiek ...
22 komentāri
Ruta Vītiņa
Numura tēma
Runāt, lai pārliecinātu...
Aktiera un jurista darbā ir daudz kopīga. Kā vieniem, tā otriem noteiktā brīdī jāspēj koncentrēties, neskatoties uz satraukumu, nogurumu vai sliktu pašsajūtu. Kā aktierim jāpārvalda teksts, tā arī juristam jāzina visi lietas fakti ...
Dana Rone
Numura tēma
Gatavojoties runāt tiesā
Tiesu runas stils gadsimtu gaitā un atkarībā no valsts ir būtiski mainījies. Ir bijuši laiki, kad uzvaru tiesā varēja nodrošināt skaista un pārliecinoša runa.1 Ir bijuši laiki, kad tiesu runas ilgums un poētisms ir ticis vērtēts kā ...
Gvido Zemribo
Numura tēma
Par notiekošo tiesas zālē: tiesu runa lietas dalībnieku un tiesnešu izpildījumā
AUTORU KATALOGS