ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

3. Janvāris 2017 /Nr.1 (955)

Izmeklēšanas tiesneša lēmums kā tiesas lēmums krimināllikuma 296. panta izpratnē
3 komentāri
Bac. iur.
Kārlis Ešenvalds
SIA “Latvian Lawyers” valdes priekšsēdētājs 

Ar 2015. gada 24. novembra Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta lēmumu lietā Nr. SKK-389 tika mainīta judikatūra un izvirzīta šāda tēze: "[..] Ar tiesas spriedumiem un lēmumiem Krimināllikuma 296. panta izpratnē jāsaprot tiesneša (tiesnešu) nolēmumi, kuri pieņemti, īstenojot tiesas funkcijas. Izmeklēšanas tiesnesis savas kompetences ietvaros īsteno izmeklēšanas tiesneša, nevis tiesas funkcijas, līdz ar to izmeklēšanas tiesneša lēmumi nav atzīstami par tiesas lēmumiem." Tomēr, izvērtējot citus lēmumā neapskatītus juridiskus argumentus, iespējams nonākt pie pretēja secinājuma.

Dažādi termini Kriminālprocesa likuma izpratnē

Krimināllikuma 296. pantā ir noteikta atbildība "par tiesas nolēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu, ja to izdarījusi persona, kurai tas pēc likuma vai uzlikta uzdevuma bija jāizpilda [..]". Termins "nolēmums" sevī ietver gan lēmumus, gan spriedumus. Ņemot vērā, ka Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta lēmumā izvirzītās tēzes būtība ir izmeklēšanas tiesneša lēmumi, rakstā tiks apskatīts termins "tiesas lēmums".

Teksta, kādā pants izteikts, gramatiskā nozīme nespēj sniegt pilnīgu izpratni par tiesību normā iekļauto noziedzīgā nodarījuma objektīvo pusi.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Kriminālprocesa likums  
— likumi.lv —
Krimināllikums  
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
govs
5. Janvāris 2017 / 21:35
2
ATBILDĒT
"par pareizu ir atzīstama tieši Augstākās tiesas motivācija"

Lūk, tāpēc man patīk jurisprudence, kā "zinātne" :))
Armands
3. Janvāris 2017 / 10:37
20
ATBILDĒT
“Apsūdzētā kā apkopēja nevarēja būt persona, kurai uzdots izpildīt lēmumu par kratīšanu”.

Bez šaubām, bet vai tad šāds lēmums neuzliek apkopējai par pienākumu ielaist KNAB darbiniekus telpās, kas norādītas izmeklēšanas tiesneša lēmumā par kratīšanu, tādējādi ļaujot KNAB darbiniekiem izpildīt izmeklēšanas tiesneša lēmumu?

“[..] sodīt lēmuma par kratīšanu neizpildīšanu saskaņā ar Krimināllikuma 296. pantu var tikai personu, kurai uzdots izpildīt šo lēmumu, tātad – Valsts policiju vai tās darbinieku”.

Tad sanāk, ka par tiesas lēmuma nepildīšanu (pēc analoģijas) varētu sodīt tikai tiesu izpildītāju (un nevis personu)? Jo tieši tiesu izpildītājam ir uzdots izpildīt tiesas lēmumu...

Neapšaubu autora secinājumu par to, ka mājkalpotājas nodarījumā nav Krimināllikuma 296. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva, tomēr, manā ieskatā, par pareizu ir atzīstama tieši Augstākās tiesas motivācija.
Kārlis Ešenvalds > Armands
3. Janvāris 2017 / 11:17
11
ATBILDĒT
Manuprāt salīdzīnāt ar tiesu izpildītāju šajā gadījumā nav pamata. Tiesu izpildītājam ir jāizpilda izpildu raksts un, ja viņš atsakās uzsākt izpildu lietu, pēc izpildu raksta saņemšanas. Savukārt sprieduma saturs par pienākumu, piemēram samaksāt, uzliek tieši personai, no kuras piedzenama summa. Savukārt lēmumā par kratīšanas izdarīšanu norāda konkrēti iestādi, kurai ir jāizpilda konkrētais lēmums. Un apkopēja nekavēja lēmuma izpildi. Viņa vienkārši neveica aktīvas darbības, lai atvieglotu lēmuma izpildi. Lēmums par kratīšanu ir izpildāms arī, ja mājā nav neviena, kas durvis atvērtu.
visi numura raksti
Ingus Meimers
Skaidrojumi. Viedokļi
Pakāpeniskā ekspropriācija starptautisko ieguldījumu veicināšanas un aizsardzības tiesībās
Ekspropriācija, kā norādīts starptautisko tiesību doktrīnā, ir vardarbība pret ārvalstu ieguldītāju, t.i., vissmagākais ārvalstu ieguldītāja tiesību aizskārums, ko var veikt uzņemošā valsts (angļu val. – host state),1 kas ...
Vija Kalniņa
Informācija
Eiropas Padomes Sociālo tiesību padomē ievēlēta pārstāve no Latvijas
2016. gada 30. novembrī Kristīne Dupate tika ievēlēta Eiropas Padomes Sociālo tiesību komitejā (ESTK). Līdz šim no Baltijas valstīm šajā komitejā bijis ievēlēts tikai eksperts no Igaunijas – K. Dupate ir pirmā pārstāve no ...
Irēna Kucina
Tiesību politika
Atskats uz aizvadīto gadu tieslietu sistēmā
Par ikgadēju tradīciju jau ir kļuvusi "Jurista Vārda" lasītāju informēšana par Tieslietu ministrijas tiesu sektora paveikto aizvadītajā gadā. Arī šogad, turpinot šo tradīciju, tiek sniegta plašāka informācija par Tieslietu ...
13 komentāri
Semjons Fogels
Skaidrojumi. Viedokļi
Vecuma diskriminācijas problemātika darba attiecībās

Šī raksta mērķis ir radīt priekšstatu par normatīvo regulējumu un tiesu praksi diskriminācijas jautājumos darba attiecību ietvaros Latvijā un Eiropas Savienībā (turpmāk – ES).

Jurista Vārds
Informācija
Satversmes tiesai pievienojas Jānis Neimanis un Artūrs Kučs
Saeima aizvadītā gada pēdējā sēdē 22. decembrī par Satversmes tiesas (ST) tiesnešiem apstiprināja AT Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Dr. iur. Jāni Neimani un Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes Starptautisko ...
AUTORU KATALOGS