ŽURNĀLS Redaktora sleja

29. Septembris 2020 /Nr.39 (1149)

Pieslēdz kontu, kas pildās, nevis tukšojas!
1 komentāri

Aptuveni 15 tūkstoši – tik daudz rakstu ir publicēti "Jurista Vārdā" kopš tā sākotnes pirms 20 gadiem. Izdalot uz 52 ik gadu iznākošiem žurnāla laidieniem, pēdējā laikā iznāk aptuveni 15 raksti katru nedēļu (no īsas ziņas līdz plašai analītikai).

"Jurista Vārdā" mūsu ārštata autori gan diskutē par topošo likumu kvalitāti un problēmām esošajā regulējumā un tiesu praksē, gan meklē ceļus pareizai tiesību piemērošanai – sākot no administratīvā akta, kas tiek rakstīts ierēdņa kabinetā, un beidzot ar Satversmes tiesas un Augstākās tiesas spriedumu kritisku analīzi. Tam visam paralēls un pozitīvs "blakus efekts" ir Latvijas juristu tālākizglītība: lasot "Jurista Vārdu", jebkurš neizbēgami iepazīst jaunākās tiesību zinātnes un prakses atziņas. Jurisprudence ir nozare, kur zināšanu papildināšana nekad nedrīkst apstāties.

Turklāt sākumā minētais arhīvā uzkrāto rakstu skaits nebūt nenozīmē, ka tie ir tikai "vēsturiski krāmi". Ļoti būtiska ir publikāciju daļa, kas gadu gadiem tiek aktīvi izmantota, lai juristi praktiski gatavotos tiesu lietām, rakstītu normatīvo aktu projektus, meklētu tiesisko problēmu labākos risinājumus.

Mēs ļoti priecājamies, ka mūsu darbs ir nepieciešams un noderīgs. To uzskatāmi rāda, piemēram, "Jurista Vārda" citējamība tiesu spriedumos: vispārējo un administratīvo tiesu nolēmumos pēdējos 10 gados atsauces uz žurnālā publicētiem rakstiem ir atrodamas vairāk nekā 10 tūkstoš reižu, tai skaitā Augstākās tiesas nolēmumos – vairāk nekā 300 reižu.

Tomēr nedrīkstam apstāties attīstībā un vienmēr cenšamies meklēt jaunus darba virzienus. Sekojam tiesiskās sistēmas jaunajiem izaicinājumiem (piemēram, digitalizācijai), piesaistām aizvien jaunas Latvijas juristu paaudzes publikāciju veidošanai (kopumā "Jurista Vārdam" līdz šim rakstījuši vairāk nekā 1100 autori!).

Jau vairākus gadus redakcija kopā ar ārštata autoriem un viesredaktoriem aktīvi veido tematiskos žurnāla laidienus, lai "vienos vākos" apkopotu speciālistu viedokļus par konkrētu juridisku problēmu vai kādu tiesību apakšnozari. Aptaujās šo praksi augstu novērtē lasītāji, un šādas mērķtiecīgi veidotas rakstu kopas veido aptuveni ceturto daļu no visiem žurnāla laidieniem.

Šogad "Jurista Vārda" tematiskajos laidienos aplūkoti tādi jautājumi kā starptautisko sankciju piemērošana, kopīpašuma problēmas, Darba likuma jaunākie grozījumi, OCTA un kaitējuma kompensācijas noteikšana, ES fondu projektu piesaistīšana, bērnu tiesības, Kriminālprocesa likuma un Krimināllikuma grozījumi, Covid epidēmijas apkarošana un valsts institūciju darbība ārkārtas situācijā, utt.

Nākamnedēļ pie lasītājiem dosies šādu tematisko laidienu "lielais brālis" – "Jurista Vārda" grāmatžurnāls par datu aizsardzību un izmantošanu (vairāk nekā 100 lpp., 30 autoru raksti). Un arī to, protams, saņems visi abonenti bez papildu maksas (pērkot atsevišķi mazumtirdzniecībā grāmatžurnāls maksās 12 eiro).

Mūsu nelielās redakcijas komandas uzdevums ir – sadarbībā ar ārštata autoriem virzīties uz "Jurista Vārda" augstāko mērķi: veicināt Latvijas tiesiskās sistēmas pozitīvu attīstību (kas ietver gan labu likumdošanu, gan pareizu likumu piemērošanu, gan labi informētu tiesībnieku saimi).

Bet katrs rudens ir arī praktisks izaicinājums, jo kā jebkuram preses izdevumam arī "Jurista Vārdam" ir jārīko abonēšanas kampaņa nākamajam gadam un jāatgādina par sevi skaļajā "pērc un pārdod" vidē (turklāt rēķinoties ar mūsdienu lasītāja pieaugošo pārliecību, ka internetā visu var atrast par brīvu).

Mēs noteikti neesam pārdošanas profesionāļi un varam piedāvāt tikai tādus argumentus, par kuriem paši esam droši: mūsuprāt, "Jurista Vārda" saturs ir vērtīgs, daudzveidīgs un tiesībniekiem arī praktiski noderīgs, tas ļauj lasītājam aktīvi sekot līdzi tiesiskās sistēmas attīstībai, uzzināt dažādus (arī kritiskus) viedokļus un turēties labā profesionālajā tonusā.

Turklāt žurnāla drukas versijas abonentiem ir pieejams jau pieminētais milzīgais elektroniskais arhīvs (jaunākais laidiens + 25 raksti no arhīva katru mēnesi). Gribētos teikt, ka žurnāla abonements ir kā informācijas konts, kura vērtība visu laiku pieaug un papildinās.

Ko vēl piebilst? Oktobrī "Jurista Vārda" 2021. gada abonementam – 10 eiro atlaide!

Vairāk informācijas pa klientu apkalpošanas tālruni 67311161 vai portāla juristavards.lv sadaļā "Abonēšana".

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Pieslēdz kontu, kas pildās, nevis tukšojas!. Jurista Vārds, 29.09.2020., Nr. 39 (1149), 2.lpp.
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
:):):):):):):):):)
2. Oktobris 2020 / 10:07
0
ATBILDĒT
"Jurisprudence ir nozare, kur zināšanu papildināšana nekad nedrīkst apstāties."Vai autore varētu minēt kaut vienu nozari, kur regulāra zināšanu papildināšana nav nepieciešama?
visi numura raksti
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Iesaldēšana, arestēšana un konfiskācija: cilvēktiesības un kriminālprocesa intereses bankas kontos
Bankas kontā esošu finanšu līdzekļu (vienkāršības dēļ teiksim – naudas) iesaldēšana, arestēšana un konfiskācija var notikt tikai kriminālprocesā, proti, ja tā ir saistīta ar noziegumu. Līdz ar to tiek aizskartas daudzas ...
2 komentāri
Atsaucoties uz publicēto
Vēlreiz par tiesu ekspertīžu institūta reformas nepieciešamību un norisi
Ar tieslietu ministra 2017. gada 15. decembra rīkojumu Nr. 1-1/396 "Par darba grupas izveidi rīcības plāna izstrādei tiesu ekspertīžu institūta reformas ieviešanai" izveidotās darba grupas vadītāja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra ...
Jurista Vārds
Juridiskā literatūra
Izdota Toma Krūmiņa monogrāfija par šķīrējtiesu un cilvēktiesību mijiedarbību
Nule kā aizvadīti 2020. gada vasaras izskaņā starptautiskās izdevniecības "Springer" paspārnē iznākušās Ph.D. Toma Krūmiņa, monogrāfijas "Arbitration and Human Rights: Approaches to Excluding the Annulment of Arbitral Awards and Their ...
Dina Gailīte, Iveta Kažoka, Mārtiņš Drēģeris, Lauris Liepa
In memoriam
Rūta Beidere-Ginsburga (1933–2020)
Valdis Naglis
Skaidrojumi. Viedokļi
Nelegālā alkohola aprites kriminoloģiskais raksturojums un tendences Latvijā
Noziedzība nelegālā alkohola aprites jomā ir sociāli nelabvēlīga parādība. Izpētot tās cēloņus, ir iespējams izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus konkrēta nozieguma novēršanas jomā. Autors uzskata, ka nelegālā ...
AUTORU KATALOGS