ŽURNĀLS Intervija

1. Jūnijs 2021 /Nr.22 (1184)

Šogad sagaidāmas reformas arī Tieslietu ministrijā
Tieslietu ministrs, Ministru prezidenta biedrs Jānis Bordāns intervijā "Jurista Vārda" tieslietu redaktoriem Kārlim Piģēnam un Viktorijai Soņecai
4 komentāri
Foto no Tieslietu ministrijas arhīva

2019. gada sākumā, stājoties ministra amatā jau otro reizi, Jānis Bordāns par mērķi izvirzīja cīņu par "bezkompromisa tiesiskumu un likuma varu" (valdības deklarācijas formulējumi). Lai tos sasniegtu, tika solīti vairāki būtiski pasākumi, tai skaitā visas tieslietu sistēmas audits (ar galveno uzsvaru uz prokuratūras darba efektivizēšanu) un pilnīgi jaunas – Ekonomisko lietu – tiesas izveide ar mērķi radikāli uzlabot koruptīvo un finanšu noziegumu apkarošanu. Ir pagājuši vairāk nekā divi gadi, kopš ministrs ar šiem saviem sākotnējiem plāniem iepazīstināja "Jurista Vārda" lasītājus (skat. 19.02.2019. interviju). Ekonomisko lietu tiesa ir uzsākusi darbu, arī tieslietu sistēmas audits ir noslēdzies. Cik veiksmīgi noritējuši šie abi procesi, kādas ir ministra un tiesu varas attiecības, kā veicas ar Liepājas cietuma būvniecību un Tieslietu akadēmijas izveidi?

2019. gadā, stājoties tieslietu ministra amatā, jūs apņēmāties veikt tieslietu sistēmas auditu. Aprīļa vidū Noziedzības novēršanas padome jūsu vadībā apstiprināja Tieslietu ministrijas sagatavoto tieslietu audita ieteikumu ieviešanas plānu, balstoties uz Valsts kontroles revīziju rezultātiem. Kādi bija paši būtiskākie trūkumi, kas tika konstatēti un kurus ar šo plānu cerat novērst? Kādi pasākumi tiek plānoti, cik ilgā laikā tie tiks realizēti?

Vēlos uzsvērt, ka tiešām, stājoties amatā, es šo nosaucu kā vienu no darāmajiem darbiem, un nu ir pagājuši divi gadi un šis darbs ir paveikts. Šis ir komplicēts pasākums, un tas nav vienkārši izpildāms. Domāju, ka no idejas līdz realizācijai ir pagājis salīdzinoši mazs laika sprīdis. Šim uzdevumam bija jāparedz gan finansējums, gan arī laiks tā izpildei. Tika uzsākts nopietns audits, piesaistot gan Latvijas, gan ārvalstu ekspertus no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD). Uzskatu, ka šis uzdevums tika paveikts ar labākajiem iespējamiem resursiem. Šo auditu noteikti nevar uzskatīt par "ķeksīša auditu", un izvērtējumi ir balstīti arī uz Valsts kontroles agrākajiem secinājumiem.

Jānis Bordāns

Zvērināts advokāts un politiķis, Latvijas tieslietu ministrs (2012.–2014. gadā, kā arī kopš 2019. gada 23. janvāra) un šobrīd arī Ministru prezidenta biedrs. 24 gadu profesionāla pieredze jurista darbā. Specializējies vispārējās komerctiesībās, intelektuālā īpašuma tiesībās, kā arī, ievērojot savu pirmo darba pieredzi prokuratūrā, labi pārzina krimināltiesību jomu kā papildu specializāciju.

Audita kvalitatīvai veikšanai svarīgs bija arī apstāklis, ka tajā periodā bijām pabeiguši ģenerālprokurora atlases kārtību un tika iecelts jauns ģenerālprokurors. Audits aizsākās ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera laikā, bet process nenoritēja pietiekami efektīvi, jo ir svarīgi, lai auditējamais sadarbotos. Un tajā brīdī, kad darbu kā ģenerālprokurors sāka Juris Stukāns, viss audita process sāka noritēt efektīvāk un konstruktīvāk, un to var arī apliecināt Valsts kontrole, jo bija liela atsaucība no Ģenerālprokuratūras puses un bija iespēja piekļūt visai auditam nepieciešamajai informācijai.

Kā galvenos atziņu virzienus varu norādīt jautājumu saistībā ar Ģenerālprokuratūras vietu tieslietu sistēmas struktūrā.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ierēdnis
7. Jūnijs 2021 / 15:40
0
ATBILDĒT
Jauki, ka ministrijas darbinieki (pat vadība) par plānoto reorganizāciju (kas, runājot par bezkompromisa tiesiskumu, ir valsts sekretāra, ne ministra kompetences jautājums) uzzina no ministra intervijas.
Tas parāda, cik "konstruktīvu" un "atklātu" dialogu piekopj ministrs ar padotajiem ierēdņiem.
Fordāns
1. Jūnijs 2021 / 14:22
1
ATBILDĒT
Tieslietu ministrs, kura partija balso pret Satversmes tiesas
spriedumā noteikto (Varakļāni).
Tieslietu ministrs, kura partija apšauba Satversmes tiesas tiesības
lemt par likuma atbilstību Satversmei (Darba likums).
Tieslietu ministrs, kas bez racionāla pamata konfliktē ar Tieslietu padomi.
Tieslietu ministrs - populists.

Kauns.
Homērs > Fordāns
1. Jūnijs 2021 / 15:23
2
ATBILDĒT
...kura intervija ministrijas paspārnē esošā valsts kapitālsabiedrības izdevumā parādās vēlēšanu nedēļā...
Dina Gailīte > Homērs
2. Jūnijs 2021 / 12:16
5
ATBILDĒT
Paldies par komentāru!
Jāpiekrīt Jums, ka intervijas publicēšanai varēja izvēlēties labāku laiku, kas nesakristu ar pašvaldību vēlēšanu nedēļu. Vienlaikus arī jāsaka, ka redakcijai šis apsvērums acīmredzot vienkārši neienāca prātā, jo ministrs tika iztaujāts par tieslietu nozares darba organizāciju nevis partijas startu pašvaldību vēlēšanās.
Intervija bija plānota ilgu laiku iepriekš - lai aplūkotu pašreizējās aktualitātes nozarē (Ekonomisko lietu tiesa, audits, Liepājas cietums, domstarpības ar Tieslietu padomi u.c.), tai skaitā reformas, kas izsaukušas pretrunīgu vērtējumu nozarē. Tuvākajā laikā plānota intervija ar ministra oponentu - AT priekšsēdētāju A. Strupišu.
Viedokļu daudzveidība, tai skaitā Tieslietu ministrijas un tiesu iestāžu darba, tiesu spriedumu, likumprojektu utt. kritisks izvērtējums ir Jurista Vārda darbības pamatprincips. Ļoti ceram, ka mūsu lasītāji to ir pamanījuši un novērtējuši.
Ja šajā gadījumā ministra intervija kādam liekas publicēta nelaikā, atvainojamies!
visi numura raksti
Anna Skrjabina, Svetlana Beļajeva
Tiesību politika
Progresīvas tiesu administrēšanas ietekme uz tiesu efektivitāti
Šis raksts ir veltīts pēdējos gados īstenotiem pasākumiem tiesu efektivitātes stiprināšanai, pilnveidojot tiesu administrēšanas metodes Latvijā, pamatojoties uz Eiropas Padomes Komisijas tiesu efektivitātei (turpmāk – CEPEJ) ...
Anda Ozola
Skaidrojumi. Viedokļi
Augstākās izglītības pārvaldības reforma: vai tiks sasniegti izvirzītie mērķi
Olafs Libermanis, Armands Augustāns
Viedoklis
Nāves gadījumu izvērtēšana: pacientu tiesību pārstāvju pieredze
Šīs publikācijas autori – Olafs Libermanis1 un Armands Augustāns2 – pārstāv ar veselības aprūpi saistītos negadījumos cietušos pacientus vai viņu tuviniekus tiesvedībās, kas saistītas ar atlīdzības saņemšanu no Ārstniecības ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Par laulības regulējumu Latvijā – starptautiskā rakstu krājumā
Vācu tiesību zinātnieks Filips Švarcs (Philipp Schwarz) turpina Latvijas tiesību vēstures pētniecību ar savu jaunāko veikumu – rakstu par laulības regulējumu starpkaru periodā, kas publicēts prof. Martina Lēninga (Martin Lšhnig) ...
Ieva Višķere
Mūsu autors
Iepazīstieties: JV autore Ieva Višķere
Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore. "Jurista Vārdā" līdz šim publicēti desmit viņas raksti, kā arī vairāki viedokļi un komentāri. Pirmais raksts – 2007. gadā. Visas publikācijas pieejamas Autoru katalogā portālā  ...
AUTORU KATALOGS