ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

5. Aprīlis 2022 /Nr.14 (1228)

Kā izsniegt personas datus uzraudzības iestādēm, nepārkāpjot datu aizsardzības prasības
Mg. iur.
Gabriela Šantare
COBALT zvērināta advokāta palīdze, sertificēta datu aizsardzības speciāliste 
LL.M.
Anna Vladimirova-Krjukova
COBALT vecākā speciāliste, sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste Latvijā un Eiropā (CIPP/E) 

Kā EST skatās uz šo jautājumu?

Pirms kāda laika SS.lv bija nonācis ziņu virsrakstos. Tagad jau kādu laiku par SS.lv un ar to saistītajām lietām tik daudz nerunā. Tomēr nesenais Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) spriedums lietā C‑175/20 (turpmāk – Lieta) atgādināja par interesantu un sensitīvu jautājumu, kas ir saistīts ar sludinājumu izvietošanas pakalpojumu sniedzēju pienākumu atklāt lietotāju personas datus Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk – VID). Konkrētajā lietā no tā, vai SIA "SS" (turpmāk – SS.lv) atklās VID minēto informāciju, bija atkarīgs lietas un SS.lv lietotāju liktenis.

Lietā tika izskatīts jautājums par VID pieprasījuma atbilstību ES Vispārīgajai datu aizsardzības regulai (turpmāk – VDAR). 2018. gadā VID nosūtīja SS.lv informācijas pieprasījumu, saskaņā ar kuru SS.lv būtu regulāri jāsniedz VID liels personas datu apjoms, kas bija saistīts ar SS.lv esošajiem vieglo automašīnu pārdošanas sludinājumiem, VID pieprasītajā formātā.

SS.lv neizpildīja pieprasījumu, uzskatot, ka tas neatbilst VDAR prasībām. VID pieprasījuma likumīgumu izskatīja VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja un Administratīvā rajona tiesa, kas atzina VID rīcību par likumīgu, kā arī secināja, ka VID ir tiesības pieprasīt jebkuru informāciju jebkādā apjomā, ja tas ir saistīts ar nodokļu administrēšanas nolūkiem. Papildus tika apgalvots, ka VDAR tiek piemērots VID. SS.lv nepiekrita un iesniedza apelācijas sūdzību, pēc kuras Latvijas tiesa vērsās EST.

EST tika lūgts sniegt skaidrojumus saistībā ar to, vai VDAR ir piemērojama VID un kādā apmērā, kā arī kā jārīkojas SS.lv šāda pieprasījuma gadījumā un kā pārbaudīt VID pieprasījuma atbilstību datu aizsardzības prasībām. EST secināja, ka šajā gadījumā VDAR prasības attiecināmas uz VID pieprasījumu, jo VID darbība nebija saistīta ar kriminālvajāšanu vai krimināllietu. Sekojoši VID arī ir jāievēro visi VDAR pamatprincipi. Konkrētajā lietā tas nozīmē, ka VID bija pienākums savā pieprasījumā norādīt personas datu apstrādes mērķi, kā arī bija jāierobežo personas datu apjoms un ievākšanas laiks atbilstoši šim mērķim. Savukārt jebkāda atkāpšanās būtu iespējama tikai tad, ja Latvijas (vai attiecīgas dalībvalsts) normatīvajos aktos būtu paredzēts skaidrs un precīzs juridisks pamats, kā to prasa VDAR 23.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Erlens Kalniņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Atsevišķi galvojuma institūta aspekti profesora Aleksandra Būmaņa un Senāta judikatūras atziņās
Šajā rakstā aplūkoti atsevišķi galvojuma institūta aspekti, secīgi atspoguļojot tās atziņas attiecīgajos problēmjautājumos, kuras atrodamas A. Būmaņa disertācijā "Galvojums civiltiesībās" un ir izteiktas Senāta jaunākajā ...
Olavs Cers
Viedoklis
Lēmuma par aresta uzlikšanu mantai pārsūdzības problemātika
Māris Ruķers
Skaidrojumi. Viedokļi
EST vērtējums par VID informācijas pieprasījumiem personas datu kontekstā
Viktorija Soņeca
Skaidrojumi. Viedokļi
Arī VID ir jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas nosacījumi
Sannija Matule
Tiesību politika
Prokuratūra izvirzījusi prioritātes un mērķus tuvākajiem gadiem
Pēdējā gada laikā Latvijas Republikas prokuratūru skāruši vairāki būtiski jauninājumi, kas norāda uz jau notikušām un arī vēl tikai sagaidāmām pārmaiņām. Tā, piemēram, 2021. gadā tika turpināta iepriekš aizsāktā ...
AUTORU KATALOGS