ŽURNĀLS

3. Septembris 2003 /Nr.31 (289)

Par juridisko pakalpojumu sniegšanu Eiropas Savienībā

Par juridisko pakalpojumu sniegšanu Eiropas Savienībā

Dipl.iur. Ivonna Štrauhmane — “Latvijas Vēstnesim”

STRAUHMANE.JPG (11909 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Attīstoties pasaules ekonomikai un norisinoties vispārējās globalizācijas tendencēm, arvien biežāk tiek slēgti darījumi starp pusēm, kas pārstāv dažādas valstis. Lielākās pasaules juridisko pakalpojumu firmas sniedz pakalpojumus globālā mērogā, izmantojot savas filiāles vai sadarbības partnerus ārvalstīs. Arī Latvijas advokātu biroji meklē sadarbības iespējas ārvalstīs, tādējādi paplašinot savu darbības lauku un piesaistot jaunus klientus. Līdz ar iespējamo Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā minētais jautājums var tikt veiksmīgi risināts brīvas pakalpojumu kustības kontekstā. Šajā rakstā analizēta Eiropas Savienības dalībvalsts advokāta profesionālās darbības tiesiskā reglamentācija, sniedzot juridiskos pakalpojumus citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

 

Pakalpojuma jēdziens un brīvas pakalpojumu kustības subjekti

Brīva pakalpojumu kustība paredz nodarbošanos ar biznesa vai profesionālām aktivitātēm.1 Brīvu pakalpojumu kustību (freedom to provide services) reglamentē Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 59. — 66. pants (tagad 49. — 55. pants2).

Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 60. pantā (tagad 50. pants)3 termina “pakalpojums” definīcijā noteikts, ka par pakalpojumiem uzskata pakalpojumus, ko parasti sniedz par atlīdzību, ciktāl uz tiem neattiecas noteikumi par preču, kapitāla un personu kustības brīvību. Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 60. pants (tagad 50. pants) definē, ka brīvo profesiju darbības ir pakalpojumi. Tādējādi advokāta sniegtā juridiskā palīdzība īslaicīgā periodā citā Eiropas Savienības dalībvalstī ir uzskatāma par pakalpojumu.

Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 60. pants (tagad 50. pants) norāda uz pakalpojumu sniegšanu, tas nerunā par personas tiesībām ceļot uz citu dalībvalsti, lai saņemtu pakalpojumus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aivars Vidžups
Par vasaras skolu cilvēktiesībās
Dienas un darbi
Rolands Beļevičs
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai Eiropā imigrantiem ir tiesības uz ģimenes apvienošanu
Jānis Pļaviņš
Ko nozīmē franšīze Latvijas tiesībās
Mārtiņš Paparinskis
Starptautisko krimināltiesību jēdziens un avoti. Starptautiskie noziegumi
AUTORU KATALOGS