JAUNUMI

18. Aprīlis 2024 / 12:37

Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu

Ceturtdien, 18. aprīlī, Saeima Valsts kontroles padomes locekļa amatā (termiņš – četri gadi) apstiprināja Gati Litvinu. Saeimas Juridiskā komisija viņa kandidatūru atbalstīja 9. aprīlī.

Gatis Litvins uzvarēja Valsts kontroles konkursā uz padomes locekļa amata vietu. Konkursu organizēja, jo vienam no pašreizējiem padomes locekļiem maijā beigsies pilnvaru termiņš. Atlasi veica Valsts kontroles padomes locekļu amata pretendentu atlases komisija, kuras sastāvā bija Valsts kontroles padome un neatkarīgi novērotāji. Pretendentu atlase notika trīs kārtās, izvērtējot pretendentu atbilstību prasībām, iesniegtos un izklāstītos redzējumus par Valsts kontroles darba prioritātēm, motivāciju strādāt amatā un vadības kompetences. 

Jaunapstiprinātais Valsts kontroles padomes loceklis Gatis Litvins: “Valsts kontroles padomes locekļa amats ļaus apvienot un izmantot manas profesionālās un akadēmiskās zināšanas un prasmes sabiedrības kopējam labumam. Darīšu visu nepaciešamo, lai Valsts kontrole ar revīziju palīdzību turpinātu uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un vairotu sabiedrības uzticību valsts pārvaldei. Tāpat ir būtiski, ka Valsts kontrole izmanto modernākos IT rīkus un tehnoloģijas, lai optimizētu datu apkopošanu un analīzi, uzlabotu informācijas pārvaldību un nodrošinātu datu drošību, veidojoties par tehnoloģiski progresīvu augstākās revīzijas iestādi Eiropā." 

Gatis Litvins ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātē. 2011. gadā papildināja zināšanas Orhūsas universitātē Dānijā. Strādājis Administratīvajā rajona tiesā un Administratīvajā apgabaltiesā par tiesneša palīgu, Domnīcā PROVIDUS par pētnieku, žurnālā “Jurista Vārds” par tieslietu redaktoru, Biznesa augstskolā “Turība” par asociēto profesoru un Latvijas Zvērinātu notāru padomē par rīkotājdirektoru. G.Litvins ir Latvijas Tiesnešu mācību centra lektors un eksperts, Tieslietu ministrijas Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas loceklis un Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas attīstības padomes loceklis. G.Litvins ir Latvijas Republikas Satversmes zinātnisko komentāru, Nacionālās enciklopēdijas šķirkļu, administratīvo tiesību mācību grāmatu un Administratīvā procesa likuma zinātnisko komentāru autors un zinātniskais recenzents, kā arī sniedzis eksperta atzinumus Satversmes tiesai un Valsts kontrolei. Veicis arī daudzus citus pētījumus par jautājumiem saistībā ar labu pārvaldību, administratīvo procesu un tiesu sistēmu, piem., analizējis Latvijas Administratīvā procesa likuma ieviešanas ietekmes izvērtējumu un tiesnešu ētikas, kvalifikācijas un atbildības problēmjautājumus. 2023. gadā saņēmis Tieslietu sistēmas II pakāpes Goda zīmi par īpaši nozīmīgu ieguldījumu tieslietu sistēmas attīstībā, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanā. 

Par Valsts kontroli 

Latvijas Republikas Valsts kontrole ir neatkarīga, koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde. Tās darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai. Valsts kontrole veic revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem – Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI standartiem (ISSAI), kuru atzīšanu Latvijā nosaka valsts kontrolieris. Atklājot trūkumus, Valsts kontrole sniedz ieteikumus to novēršanai, bet par iespējamiem likumpārkāpumiem informē tiesībaizsardzības iestādes. 

100 gadi KONTROLSPĒKA 

2023. gada 16. augustā Valsts kontroles likumam apritēja 100 gadi. Līdz ar šī likuma pieņemšanu Valsts kontrole no formālas de facto 1918. gada 2. decembrī dibinātas institūcijas kļuva par de iure neatkarīgu, koleģiālu Latvijas Republikas augstāko revīzijas iestādi. Valsts kontrole ir viena no Satversmē nostiprinātajām neatkarīgām valsts iestādēm. Satversmi parakstīja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un Satversmes sapulces sekretārs Roberts Ivanovs, kuru pēc tam apstiprināja valsts kontroliera amatā. Pirmais valsts kontrolieris amatā nostrādāja 12 gadus. Viņa paraksts līdzās Jāņa Čakstes parakstam apstiprina mūsu Satversmes tekstu

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
30. Aprīlis / 15:30
Tiesai no jauna jāskata krimināllieta par dienesta viltojumu
29. Aprīlis / 14:33
Finanšu izlūkošanas dienests publisko 2023. gada darbības pārskatu
29. Aprīlis / 14:23
Ar svētku pasākumu administratīvā tiesa atzīmē savu divdesmitgadi
29. Aprīlis / 14:04
Valsts svētku noskaņā – grāmata "Gunārs Astra. Pēdējais Vārds"
29. Aprīlis / 10:05
Noskaidroti Tiesībsarga tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās 2024 uzvarētāji
AUTORU KATALOGS