ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

18. Oktobris 2005 /Nr.39 (394)

Augstākās tiesas attīstība: evolūcija, revolūcija vai normatīvā nolemtība

Profesors Dītrihs Andrejs Lēbers 1998.gadā, atzīmējot pirmās neatkarīgās Latvijas Senāta 80.gadskārtu, atzina, ka Senāta spriedumi ir Latvijas "juridiskā tēla" sastāvdaļa. Tie atklāj Latvijas tiesisko mantojumu un atsedz tā bagātību.

Augstākās tiesas attīstība: evolūcija, revolūcija vai normatīvā nolemtība

Andris Guļāns, Augstākās tiesas priekšsēdētājs
GULANS.JPG (10461 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Profesors Dītrihs Andrejs Lēbers 1998.gadā, atzīmējot pirmās neatkarīgās Latvijas Senāta 80.gadskārtu, atzina, ka Senāta spriedumi ir Latvijas “juridiskā tēla” sastāvdaļa. Tie atklāj Latvijas tiesisko mantojumu un atsedz tā bagātību. Latvija ir viena no valstīm, kuras tiesību saknes meklējamas romiešu tiesībās, un tieši šīs saknes uzskatāmi norāda uz saikni ar Eiropu.
Viena no saiknēm, ar kuru esam piederīgi kontinentālās Eiropas tiesu tradīcijām, ir neatkarīgās Latvijas valsts Augstākās tiesas jeb, kā toreiz sauca, Senāta spriedumi. Būtiski, ka tie izmantojami arī mūsdienās. Diskutējams tikai jautājums, vai mēs šo mantojumu protam likt lietā.
Otra saikne ar pagājušā gadsimta pirmo pusi ir tā laika tiesnešu ieguldījums tiesu sistēmas izveidošanā un tiesvedības principu noteikšanā. Daudzas normas, kas tagad kā pašsaprotamas iekļautas tiesu iekārtu regulējošajā likumā un procesuālajos likumos, radās jau toreiz un liecina par mūsu priekšteču ļoti progresīvo un tālredzīgo domāšanu.
Jau tad tika skaidri noteikti pamatprincipi par tiesu varas atdalīšanu no likumdošanas un izpildvaras, par tiesnešu neatkarību un padotību tikai likumam, tiesnešu neatceļamību. Procesuālajās normās tika iekļauti vairāki svarīgi principi: sacīkstes princips, atklātības princips, prāvnieku vienlīdzības princips, dispozīcijas princips, kā arī citas  normas, kas noteica trīspakāpju tiesu sistēmas izveidošanu, tiesas spriedumu formu un Senāta darbības pamatnoteikumus.
Šo atkāpi Latvijas tiesu senākajā vēsturē es veicu ar nolūku, lai uzsvērtu, ka 1990.gadā, pēc neatkarības atjaunošanas veidojot tiesu sistēmu un tajā skaitā arī Augstāko tiesu, mēs nesākām no “tīras baltas lapas”.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Leonards Pāvils, Ingrīda Labucka
Eiropas telpā
Ikviens spriedums veido vispārsaistošu tiesu praksi
EKT, izskatot lietas, veido vispārsaistošu tiesu praksi, kurā sniegtās Eiropas Kopienas tiesību aktu interpretācijas piemēro dalībvalstu tiesas un valsts pārvaldes iestādes, kā arī tās ir saistošas citām Kopienas iestādēm.
2 komentāri
Ginta Sniedzīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību palīgavoti, piemērojot tiesību normas
Tiesību normu piemērošanas gaitā tiek veikta tiesību normas satura noskaidrošana un nepieciešamības gadījumā - tiesību tālākveidošana. Šo tiesību normas teorētisko apstrādi tiesību piemērotājs veic saskaņā ar tiesību teorijā ...
5 komentāri
Daina Lepika
Skaidrojumi. Viedokļi
Kad vajadzīgs jurista padoms
Akadēmiskā dzīve
Atkal laiks tiesas procesa izspēlēm
Edgars Briedis
Domu mantojums
Sociālisma sabrukums: politiskās un tiesiskās sekas
AUTORU KATALOGS