ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Maijs 2006 /Nr.20 (423)

Personas rīcībnespējas atzīšana: cilvēktiesību aspekti
1 komentāri

Valsts cilvēktiesību birojā (VCB) pēdējā laikā ir saņemtas vairākas gan rakstiskas, gan mutiskas sūdzības, kas saistītas ar ierosinātajām lietām par personas atzīšanu par rīcībnespējīgu. Izskatot minētās sūdzības, nācies saskarties ar vairākām problēmām. Šo lietu materiāli liek domāt, ka atsevišķos gadījumos iestādes nepietiekami izprot personas rīcībnespējas atzīšanas procesa būtību un nozīmi.

Personas rīcībnespējas atzīšana: cilvēktiesību aspekti

 

Dipl.iur. Gundega Līce, Valsts cilvēktiesību biroja juriste

 

03.JPG (12682 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Valsts cilvēktiesību birojā (VCB) pēdējā laikā ir saņemtas vairākas gan rakstiskas, gan mutiskas sūdzības, kas saistītas ar ierosinātajām lietām par personas atzīšanu par rīcībnespējīgu. Izskatot minētās sūdzības, nācies saskarties ar vairākām problēmām. Šo lietu materiāli liek domāt, ka atsevišķos gadījumos iestādes nepietiekami izprot personas rīcībnespējas atzīšanas procesa būtību un nozīmi. Pirmkārt, nepareizi tiek izprasts personas, kuras rīcībspēja tiek apšaubīta, statuss lietas izskatīšanas gaitā. Tā rezultātā ir gadījumi, kad minētā persona vispār nav informēta par uzsākto procesu, kā arī par pieņemtajiem nolēmumiem utt. Otrkārt, netiek ievērotas pieteikumam izvirzītās prasības, lietas tiek ierosinātas, neskatoties uz to, ka šīs prasības nav izpildītas.

 

Vispārīgās prasības lietu norisei

 

Civilprocesa likuma 33.
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
iesniegums
24. Maijs 2006 / 14:03
0
ATBILDĒT
interesanti, cik gara atkal izvērstos sarakste ar šizofrēniķiem, iesaistoties arī VCB, par viņu tiesību aizskārumu, ja tiktu iesniegts autores ieteiktais iesniegums un galvenais, kāds pamats šāda iesnieguma iesniegšanai, lūdzu pārlasiet vēlreiz 20.p. :1/ kādu nelikumīgu darbību jāpārtrauc- rakstīšanu?, kas tur nelikumīgs, ja ikviens var griesties ar iesniegumiem un saņemt uz tiem atbildi pēc būtības, kā noteikts Satversmē, 2/ kādas darbības un kādas sekas iesniedzējam jāuzdod novērst, kādā veidā 3/kāda pārkāpuma nepieļaušanai- turpmākai rakstīšanas aizliegšanai,
visi numura raksti
Andris Guļāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu sistēmai vajadzīga attīstības koncepcija
Ja tiek uzskatīts, ka tiesās ir korupcijas pazīmes, lietas tiek izskatītas ilgstoši, nav vienotas tiesu prakses un ir citi trūkumi, tas nozīmē, ka tās ir noteiktas darbības vai bezdarbības sekas, un kādam par to ir jāuzņemas atbildība.
Jānis Grīnbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Jāmaina diskriminējošie noteikumi
Tomēr par visbiežāk padomē apspriesto jautājumu pēc 2005.gada 27.septembra pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr.727 kļuvis jautājums par šo noteikumu piemērošanu advokātu darba praksē.
2 komentāri
Ārija Meikališa, Kristīne Strada-Rozenberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārmaiņu laiks kriminālprocesā
Iesākumam jānorāda, ka KPL, atšķirībā no KPK, ir izveidota speciāla nodaļa, kurā likumdevējs mēģinājis ietvert visas kriminālprocesā iesaistītās personas, kā arī ir ieviesta to klasifikācija. KPK darbības laikā šim ...
Jānis Pleps
Akadēmiskā dzīve
Kas jauns Lietuvas konstitucionālajās tiesībās
Tiesību prakse
Eiropas Kopienu tiesa: svarīgākie nolēmumi
AUTORU KATALOGS