ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Janvāris 2007 /Nr.4 (457)

Satversmes vienotības princips
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 

Satversmes vienotības princips kā konstitucionālo normu iztulkošanas paņēmiens ir neatspēkojams pieņēmums par Satversmes būtību, uz kuru pamatojoties rodas iespēja iztulkot atsevišķas konstitucionālās normas visas Satversmes kontekstā.

Satversmes vienotības princips

 

Mg.iur. cum laude Jānis Pleps, LU Juridiskās fakultātes doktorants

 

03.JPG (13206 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs

Konstitucionālās tiesas nolēmumi ir viens no nozīmīgākajiem modernas demokrātiskas tiesiskas valsts tiesību avotiem. Piemēram, Lietuvas Republikas konstitucionālo tiesību zinātnē pēdējā laikā arvien noteiktāk tiek atzīts, ka Lietuvas Republikas Konstitūciju veido Konstitūcijā ietvertās normas (Konstitūcijas burts), konstitucionālie principi (Konstitūcijas gars) un Konstitucionālās tiesas doktrīna.1 Latvijas konstitucionālo tiesību zinātnē šādi secinājumi, atklāti norādot uz Satversmes tiesas izteiktajiem secinājumiem kā patstāvīgu konstitūcijas elementu, nav izdarīti. Pamatā tiek pieņemts, ka Satversmes tiesa nevis patstāvīgi papildina Satversmes saturu, bet vienkārši iztulko Satversmes normas un attīsta konstitucionālos principus.

Tomēr arī Latvijā Satversmes tiesas nolēmumu ietekme uz tiesību sistēmu un tiesību praksi ir milzīga. Tas saistās ne tik daudz ar to, ka Satversmes tiesa izlemj lietas par normatīvo aktu atbilstību augstāka juridiskā spēka normām, bet gan tādēļ, ka Satversmes tiesa iztulko Satversmes normas. Šāds iztulkojums parasti tiek veikts ar skatu nākotnē, līdz ar to gan likumdevējs, gan tiesību normu piemērotāji un privātpersonas var iepazīties ar atsevišķu Satversmes normu tvērumu un atbilstoši tam prognozēt savu rīcību konkrētās tiesiskās situācijās.

Tāpat tiesību normu piemērotājiem, izšķirot konkrētus dzīves gadījumus, kad rodas nepieciešamība piemērot Satversmes normas, noder ne vien Satversmes tiesas sniegtā interpretācija, bet arī spriedumos atrodamās metodoloģiska rakstura atziņas, ar kādām juridiskajām metodēm un kādā veidā ir noskaidrojams atsevišķu Satversmes normu saturs.

Šajā rakstā autors aplūkos vienu no nozīmīgākajiem Satversmes iztulkošanas metodoloģiskajiem paņēmieniem – Satversmes vienotības principu. Šī metode ir samērā plaši izmantota Satversmes tiesas praksē. Piemēram, Satversmes tiesa spriedumā lietā Nr. 2005–12–0103 ir ietvērusi šādu secinājumu:

“[..] valsts pamatlikums – Satversme – ir vienots veselums, tajā ietvertās tiesību normas ir savstarpēji cieši saistītas. Lai pilnīgāk un objektīvāk spētu noskaidrot [atsevišķu Satversmes] normu saturu, tās interpretējamas kopsakarā ar citām Satversmes normām.”2

 

Satversmes vienotības principa ģenēze

 

1. Principa ģenēze Latvijas konstitucionālajā praksē

Satversmes vienotības princips ir konstitucionālo normu iztulkošanas paņēmiens. Satversmes tiesa pirmo reizi uz šo paņēmienu tieši atsaucās 2002.gada 22.oktobra spriedumā lietā Nr. 2002–04–03, norādot, ka “Satversme ir vienots veselums, un tajā ietvertās normas tulkojamas sistēmiski”.3

Profesore Anita Ušacka gan ir uzsvērusi, ka Satversmes vienotības princips Satversmes tiesas praksē ir izmantots arī netieši, proti, pēc būtības izmantojot šo paņēmienu, bet neidentificējot tā izmantošanu sprieduma secinājumu daļā.4 Kā vienu no šādas netiešas izmantošanas piemēriem profesore A.Ušacka min Satversmes tiesas 2000.gada 30.augusta spriedumu lietā Nr. 2000–03–01.5 Šobrīd Satversmes vienotības princips ir viens no populārākajiem juridiskās tehnikas paņēmieniem Satversmes tiesas praksē.

Tomēr jāatzīmē, ka Satversmes iztulkošana sākās līdz ar pašas Satversmes spēkā stāšanos, kā uz to ir norādījis profesors Kārlis Dišlers.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Māris Mednis
Skaidrojumi. Viedokļi
Prokuratūra: tiesu vara vai izpildvara
Pēc 2005.gada 1.janvāra un grozījumiem Prokuratūras likumā 2005.gada 2.jūnijā bija vairākas iespējas attiecībā uz Prokuratūras likuma normām par prokuratūru kā tiesu varas institūciju un prokuratūras iestādēm kā juridiskām ...
1 komentāri
Esmeralda Balode-Buraka
Eiropas telpā
Latvijai pirmais mutvārdu process Eiropas Kopienu tiesā
Lai arī Latvijas Republikas dalība Eiropas Kopienu tiesā (turpmāk - Tiesa) izskatāmajās lietās jau pārsniedz pirmo lietu desmitu, 2007.gada 9.janvārī tās viedoklis pirmoreiz tika pausts obligātajam rakstveida procesam sekojošajā lietas ...
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Saistību tiesību komentāri
VII.Spaidi
Spaidiem ir jābūt pielietotiem ar nolūku (der arī netiešs nodoms), t.i., kādam ir apzināti jāizmanto citas personas bailes, lai panāktu darījuma noslēgšanu.
Jānis Pleps
Informācija
Jauns robežlīguma problēmas risinājums
1 komentāri
Nikolajs Zikovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Saistību izpilde brīdinājuma kārtībā: aktuālās problēmas
Saistību izpilde brīdinājuma kārtībā (turpmāk tekstā - arī brīdinājuma kārtība) ir Latvijas civiltiesību jomā relatīvi jauns institūts. Tā mērķis ir paātrināt tiesvedību vienkāršajās civillietās, kuras ir saistītas ar ...
2 komentāri
AUTORU KATALOGS