ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

7. Aprīlis 2009 /Nr.14/15 (557/558)

Kapitālsabiedrības dalībnieku savstarpējo attiecību tiesiskais pamats
Tiesu prakses atziņu kritika
7 komentāri
Aigars Strupišs
LU Juridiskās fakultātes lektors 

Pirms zināma laika, 2007. gada 12. decembrī, Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments paplašinātā sastāvā taisīja spriedumu lietā Nr. SKC-616/2007, kurš liecina par to, ka pastāv diezgan nopietnas problēmas ar atsevišķu privāttiesisko un tiesībteorētisko principu izpratni jautājumā par kapitālsabiedrības dalībnieku savstarpējo attiecību tiesisko regulējumu. Runa ir gan par to, kuri normatīvie akti un kādā apmērā regulē kapitālsabiedrības, gan arī par to, uz kādiem tiesībteorētiskiem principiem balstās šo normatīvo aktu piemērošana, gan arī par privāttiesisko vienošanās statusu kapitālsabiedrības dalībnieku savstarpējās attiecībās.

I. Kāzuss un spriedumā minētās atziņas

Pirms Komerclikuma spēkā stāšanās akciju sabiedrības statūtos bija paredzēts, ka lēmumi svarīgos jautājumos (statūtu grozījumi, reorganizācija, likvidācija, pamatkapitāla izmaiņas u. tml.) tiek pieņemti ar 85% klātesošo akcionāru balsu vairākumu, ja sapulcei ir kvorums 75%. Šāds statūtu noteikums nodrošināja visiem trijiem sabiedrības lielākajiem akcionāriem, ka lēmums svarīgos jautājumos nevar tikt pieņemts pretēji viņu gribai. Vienam akcionāram piederēja 16% akciju, abiem pārējiem – virs 25%. Līdz ar to lēmumu pieņemšanu svarīgos jautājumos viens no akcionāriem varēja bloķēt ar balsstiesību starpniecību (balsojot pret lēmumu), pārējie divi – gan ar balsstiesību, gan ar kvoruma starpniecību (nepiedaloties sapulcē).

Ar Komerclikumu tika mainīti akcionāru sapulču lēmumu pieņemšanas principi, ar imperatīvu 284. panta otrās daļas normu nosakot, ka lēmumi svarīgos jautājumos akcionāru sapulcē pieņemami ar 75% klātesošo balsu vairākumu. Vienlaikus Komerclikuma 275. panta norma (2002. gada 14. februāra likuma redakcijā) noteica pilnīgu dispozitivitāti akcionāru sapulces kvoruma ziņā.

Akcionāru sapulce, izdarot grozījumus statūtos, lai pārreģistrētu sabiedrību no uzņēmumu reģistra komercreģistrā, ar mērķi likuma un tiesisko iespēju robežās saglabāt visu triju akcionāru iepriekš pastāvošās tiesības ietekmēt lēmumu pieņemšanu svarīgos jautājumos, izdarīja statūtos grozījumus atbilstoši Komerclikuma 275. pantā ietvertajai dispozitīvajai normai un 284. panta otrajā daļā ietvertajai imperatīvajai normai, nosakot, ka sapulces kvorums ir 85%, bet lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits ir 75% no klātesošajām balsīm.

Kā redzams, līdzšinējie kvoruma un balsu vairākuma procenti tika samainīti vietām, taču būtībā visi trīs akcionāri saglabāja tiesības ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu. Aritmētiski ir redzams, ka 75% balsu no 85% sapulcē pārstāvēto akciju skaita ir tieši tikpat daudz, cik 85% balsu no 75% sapulcē pārstāvēto akciju skaita. Proti, tas veido 63,75% no sabiedrības kopējā balsu skaita. Tādējādi šo grozījumu rezultātā statūtu jaunā redakcija radīja tiesiskās sekas, kuras ir identiskas iepriekšējām – neviens no trim akcionāriem nevarēja pieņem lēmumu svarīgos jautājumos bez abu pārējo akcionāru piekrišanas. Šādā situācijā bloķējošo balsi deva 15% plus viena balss.

Lielākais akcionārs šo akcionāru sapulces lēmumu par statūtu grozījumiem pārsūdzēja, kā pamatu minot apstākli, ka šāds lēmums grozot akcionāru tiesību apjomu, kas esot pretrunā Komerclikuma spēkā stāšanās likuma 5. panta otrajai daļai. Pirmās instances tiesa prasību noraidīja, bet Rīgas apgabaltiesa apelācijas sūdzību apmierināja. Rīgas apgabaltiesas sprieduma rezultātā akcionārs, kuram piederēja 16% akciju, zaudēja tiesības ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu. Tika iesniegta kasācijas sūdzība, kurā kā viens no kasācijas pamatiem tika minēts apsvērums, ka akcionāri vecajā statūtu redakcijā ir pielīguši sev zināmu tiesību apjomu, tai skaitā – nodrošināties pret svarīgu lēmumu pieņemšanu pretēji kāda no triju lielāko akcionāru gribai. Šāda akcionāru saistība bija nostiprināta statūtos, un šo saistību akcionāriem bija pienākums respektēt saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu, kurā noteikts: "Tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus."

Senāts šo kasatora apsvērumu noraidīja, pamatojoties uz šādiem apsvērumiem:

"Komerclikuma 3. panta otrā daļa noteic, ka komercdarbībai Civillikuma noteikumi piemērojami tiktāl, ciktāl šajā likumā vai citos komercdarbību regulējošos likumos nav noteikts citādi. Atbilstoši šā likuma 1. panta otrajai daļai komercdarbība ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants.

Tādējādi, kā tas izriet no minētajām tiesību normām, analizējot tās kopsakarībā, secināms, ka Civillikuma noteikumi var tikt piemēroti attiecībā uz komersanta saimniecisko darbību. Savukārt Civillikuma noteikumi uz akcionāru sapulces lēmumu pieņemšanas tiesisko regulējumu nav attiecināmi, jo šo kārtību nosaka speciālais likums.

[..] noteikumu par kvalificēta balsu vairākuma nepieciešamību būtisku akcionāru sapulces lēmumu pieņemšanā, pretēji kasācijas sūdzību iesniedzēju pozīcijai nevar traktēt kā saistību tiesību, kura uzliek akcionāram pienākumu pildīt Civillikuma 1587. pantu. Saistību tiesības ir tiesības, uz kuru pamata vienai personai – parādniekam – jāizdara par labu otrai – kreditoram – zināma darbība, kam ir mantiska vērtība (Civillikuma 1401. pants), taču uzņēmējsabiedrības akcionārs nav atzīstams par kreditoru vai parādnieku.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A.S.
22. Aprīlis 2009 / 14:14
0
ATBILDĒT
Ceru šogad pabeigt SIA sadaļu, kura nepabeigta stāv atvilktnē jau trīs gadus...
kārumnieks
21. Aprīlis 2009 / 16:19
0
ATBILDĒT
lieliski!

ar nepacietību gaidu, kad taps un ieraudzīs dienas gaismu Jūsu komentāri Komerclikuma pantiem, kurus neaptver I un III grāmata, īpaši par reorganizāciju.

paldies jau iepriekš.
lasītājs
15. Aprīlis 2009 / 17:31
0
ATBILDĒT
Bravo, maestro!
A.S.
15. Aprīlis 2009 / 17:18
0
ATBILDĒT
Atvainojos, uzreiz nepamanīju, ka pirmajam tekstam beigas nogrieztas, acīmredzot ir ierobežojums uz zīmju skaitu. Te ir turpinājums 17:08 komentāram:



Praksē ļoti bieži tiek slēgti t.s. akcionāru līgumi, galvenokārt par lēmumu pieņemšanas kārtību dažādās situācijās. Piemēram, akcionāri vienojas, ka gadījumā, ja sabiedrības finanšu rādītāji nokrīt līdz noteiktam lielumam, vienam no akcionāram ir tiesības iegūt vietu sabiedrības valdē, atsaucot kādu no iepriekšējiem valdes locekļiem. Vai Jūs uzskatāt, ka šādu līgumu slēdzēji nebauda nekādu tiesisko aizsardzību? Tādā gadījumā kādēļ visās pasaules tiesās šādi līgumi tiek uztverti nopietni un strīdi šādu līgumu sakarā tie izšķirti civilprocesuālā kārtībā?



Par Jūsu argumentu, ka „...tiesības un pienākumi pastāv tikai starp šīs tiesiskās attiecības pusēm. Līgums nevar radīt pienākumus trešajām personām, kas nav līgumu noslēgušas. Savukārt AS statūti ir attiecināmi uz jebkuru akcionāru neatkarīgi no tā vai viņš vispār ir piedalījies statūtu apstiprināšanā un laiku, kad viņš ir ieguvis akcijas savā īpašumā” ir diezgan detalizēti aprakstīts rakstā, taču vēlreiz uzsvēršu savu argumentu, kuru Jūs tā arī neapgāzāt: akcionārs, iegūstot akcijas, LABPRĀTĪGI pievienojas sabiedrības līgumam, turklāt ZINOT, kas ir noteikts šīs sabiedrības statūtos, un pilnīgi perfekti SPĒJOT PROGNOZĒT savas rīcības sekas. Līguma noslēgšana nenozīmē tikai paraksta uzlikšanu uz papīra; arī iegūstot akcijas, akcionārs ir noslēdzis līgumu.



Un, visbeidzot – par Jūsu piemēru, ka „Neviens taču neapgalvos, ka cilvēks ir pērtiķis tāpēc vien, ka tos saista kopīga izcelsme un cilvēkam līdzīgi kā pērtiķim ir divas kājas un divas rokas”, ar kuru Jūs pamatojat savu viedokli, ka statūti nav līgums, lai gan tiem ir kopīga izcelsme. Neko tamlīdzīgu es neesmu apgalvojis. Tas, ko es rakstā apgalvoju, Jūsu piemēra terminiem runājot, ir, ka cilvēks (resp., kapitālsabiedrības dibināšanas dokumenti) ir modificēts pērtiķis (resp., sabiedrības līgums). Tas, ceru, nav pretrunā ar evolūcijas teoriju, cik nu tā pareiza vai nepareiza būtu. Turklāt neaizmirstiet, ka gan cilvēks (dibināšanas dokumenti), gan pērtiķis (sabiedrības līgums) pieder primātu kārtai (darījumiem), kura kopā ar citām kārtām veido zīdītāju klasi (saistību tiesības), kura kopā ar citām klasēm veido mugurkaulniekus (civiltiesības, ar visu CL 1518.p., kuru Senāts nepiemēroja), kuri kopā ar ...... utt., utjpr. Un visbeidzot – tie visi ir dzīvas būtnes (tiesību sistēma). :) Bet Jūs kopā ar Senātu gribat šo sistēmu izjaukt, izņemot vienu darījumu veidu ārā no sistēmas, tādējādi atņemot subjektīvās tiesības uz tiesas aizsardzību. Kāpēc?



Bet, jebkurā gadījumā, paldies par iespēju vēlreiz padomāt par šiem jautājumiem.

A.S.
15. Aprīlis 2009 / 17:14
0
ATBILDĒT
P.S. Pat ja pieņem Jūsu argumentu par KL 3.p.2.d. lietotā jēdzina šauru iztulkošanu (ko es nepieņemu :)), vienalga KL 3.p.2.d. neatceļ likuma "Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību" 8.p.3.d.:



"(3) Ja konstatēta pretruna starp normatīvajos aktos ietvertajām vispārējām un speciālajām tiesību normām, vispārējā tiesību norma ir spēkā tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma."
A.S.
15. Aprīlis 2009 / 17:08
0
ATBILDĒT
Paldies par komentāriem, ar interesi izlasīju. Iespējams, man nav izdevies dažas lietas pietiekami skaidri izklāstīt, mēģināšu strīdīgās vietas paskaidrot vēlreiz.



Par komercdarbības jēdzienu: nevaru piekrist šauram komercdarbības jēdziena iztulkojumam. Jau rakstīju šajā pašā rakstā (8.-9.lpp.), ka komercdarbība jātulko plašāk, nekā to dara Senāts. Komercdarbība nav mehānisks komercdarījumu kopums. Komercdarbības jēdzienā ietilps ne tikai pirkšana, pādošana, noma u.c. darījumi, bet arī akcesorās darbības (palīgdarbības), bez kurām nav iespējama komersanta statusa iegūšana un uzturēšana, tai skaitā lēmumu pieņemšana dalībnieku sapulcēs, jo tas ir saistīts ar nosacītās kopmantas pārvaldīšanu. Komercdarbības jēdziens 1.p.2.d. ietver jēdzienu \"darbība\", nevis \"darījumu kopums\". Tādēļ arī KL 3.p.2.d. ietver darbību plašākā nozīmē, tai skaitā arī šīs te akcesorās darbības. Tieši tāpēc mani nepatīkami pārsteidz gan Senāta, gan Uzņēmumu reģistra mēģinājumi reducēt komercdarbību uz tiešajiem komercdarījumiem. No tiesiskās aizsardzības viedokļa raugoties, tā ir bīstama tendence, jo paliek neatbildēts manis uzdotais jautājums - kas tad regulē šīs attiecības, ja tās tiek izslēgtas no civiltiesiskās aizsardzības objektu loka? Kur subjektam meklēt tiesisko aizsardzību, ja pieņem, ka ne KL, ne CL šos jautājumus neregulē?



Par KL 77.p. - tas būtu diezgan labs arguments, ja vien nebūtu viena nianse likuma tapšanas gaitā. Sākotnējā projektā šādas normas nebija, jo šādu principu jau nosaka CL 2241.p. piezīme, un tādēļ nebija jēgas dublēt. Kad likumprojekts bija Saeimas Juridiskajā komisijā, tur sākās tāda kā neliela „stumdīšanās”, kuras rezultātā personālsabiedrību sadaļa tika izņemta ārā, un tās vietā tika ielikts pārsvarā mehānisks tulkojums no vācu Tirdzniecības likuma (HGB). Tā rezultātā parādījās KL 77.p.2.d., kuru Jūs izmantojat kā argumentu un kura ir identiska HGB 105.p.2.d. Tomēr tā ir nejaušība, kam nebija nekādas dziļākas domas vai mērķa. Vācu HGB šāda norma ir vajadzīga, jo vācu Civillikums (BGB) nesatur normu, kas būtu analoģiska CL 2241.p. piezīmei. Izmantojot šo argumentu, Jūs vēlreiz aktualizējāt problēmu par to, ka mehāniska normu kopēšana no citām valstīm nav tas labākais veids, kā attīstīt nacionālās tiesības.



Par Jūsu „punkts divi”: īsti nesaskatu šajā argumentā pamatojumu, kādēļ CL nebūtu piemērojams kapitālsabiedrību pārvaldei. Manuprāt CL 2241.p. piezīme un KL 3.p.2.d. nosaka tieši pretējo.



Par Jūsu „punkts trīs” izteikto argumentu, ka „statūtos noteiktā akcionāru sapulces lēmumu pieņemšanas kārtība nav identificējama ar saistību tiesību, jo neviens akcionārs nav atzīstams par parādnieku vai kreditoru”. Zināmā mērā var piekrist, taču tikai ciktāl tas attiecas uz Jūsu lietoto jēdzienu „lēmumu pieņemšanas kārtība”. „Kārtība” patiešām nav saistību tiesība, tā ir tiesību objekts, par kuru ir vienojušies dalībnieki. Saistība ir šīs kārtības ievērošana. Ciktāl viens dalībnieks var prasīt šīs vienošanās izpildi no pārējiem, tiktāl viņš šajās tiesiskajās attiecībās ir kreditors, un ciktāl dalībnieks ir saistīts ar šo kārtību, tiktāl viņš ir parādnieks.



Es saprotu, ka problēmas rada lēmuma pieņemšanas it kā nemantiskais raksturs, taču to es, domāju, pietiekami skaidri aprakstīju: mantiskais raksturs izpaužas caur to, ka lēmumu pieņemšana notiek attiecībā uz sabiedrību un tās uzņēmumu, kurš ir mantisks objekts pēc definīcijas.



Praksē ļoti bieži tiek slēgti t.s. akcionāru līgumi, galvenokārt par lēmumu pieņemšanas kārtību dažādās situācijās. Piemēram, akcionāri vienojas, ka gadījumā, ja sabiedrības finanšu rādītāji nokrīt līdz noteiktam lielumam, vienam no akcionāram ir tiesības iegūt vietu sabiedrības valdē, atsaucot kādu no iep
Sandis
11. Aprīlis 2009 / 20:02
0
ATBILDĒT
Dažas kritiskas piezīmes:



Punkts viens. KCL 3.panta pirmā un otrā daļa attiecas vienīgi uz specialitātes attiecībām saistībā ar komercdarbību, kuru var veikt tikai un vienīgi speciālais subjekts – komersants (pat ja pieņem komercdarbības jēdzienu plašākā nozīmē, kā uz to norāda autors). Bet komerctiesības neaprobežojas vienīgi ar komersanta veiktās komercdarbības reglamentāciju. Līdzās komersantu veiktajai komercdarbībai komerctiesības nosaka arī citu komerctiesiskajās attiecībās iesaistīto personu tiesības un pienākumus. Piemēram, akcionāru-akcionāru, akcionāru-AS, AS-valdes u.c. tiesiskās attiecības. KCL 3.pants nosaka kāds tiesiskais regulējums ir attiecināms uz komersanta veikto komercdarbību, nevis uz komersanta pārvaldes institūciju organizatorisko struktūru un darbību, piemēram, akcionāru sapulcei pieņemot lēmumu. Akcionāri nenodarbojas ar komercdarbību un tie nav identificējami ar attiecīgo komersantu, kura pamatkapitālā akcionāriem ir līdzdalība.



Tieši tāpēc, piemēram, KCL 77.panta otrā daļa tieši atsaucas uz CL noteikumu par sabiedrības līguma piemērošanu attiecībā uz pilnsabiedrību. Ja tas būtu ietverts KCL 3.pantā, tad KCL 77.panta otrā daļa vispār nebūtu vajadzīga.



Punkts divi. Katra tiesību norma ir attiecināma uz izšķiramo dzīves gadījumu tiktāl, ciktāl to aptver šīs normas vārdiskā jēga. Izskatāmajā lietā Senāts primāri arī norādīja, ka Civillikuma normas par sabiedrības līgumu neattiecas uz kapitālsabiedrības pārvaldes jautājumiem, jo nav to regulēšanas priekšmets.



Punkts trīs. Statūtos noteiktā akcionāru sapulces lēmumu pieņemšanas kārtība nav identificējama ar saistību tiesību, jo neviens akcionārs nav atzīstams par parādnieku vai kreditoru. CL 1401.pants nosaka, ka „saistību tiesības ir tādas tiesības, uz kuru pamata vienai personai – parādniekam – jāizdara par labu otrai – kreditoram – zināma darbība, kam ir mantiska vērtība”. Kura no akcionāra pamattiesībām vai papildtiesībām ir saistību tiesība vai būtu tai pielīdzināma? Balsstiesības? Kurš tad ir kreditors un kurš parādnieks?



Punkts četri. AS statūtu tiesiskajā konstrukcijā neapšaubāmi ir saskatāmas atsevišķas līguma pazīmes, bet tas nenozīmē, ka statūti būtu līgums. Līdzība vēl nenozīmē identitāti. Atšķirībā no līguma AS statūti nav vienošanās, kas būtu obligāti jānodibina ar visu pušu piekrišanu. AS statūtus akcionāru sapulce var apstiprināt un grozīt ar balsu vairākumu bez visu akcionāru piekrišanas. Pat ja sākotnēji ir nepieciešama visa dibinātāju piekrišana, AS statūti tā turpmākajā funkcionēšanas laikā nav visu akcionāru gribas izpaudumu summa.



Būtiska atšķirība ir arī līguma un tajā ietverto saistību tiesību relatīvais raksturs, jo no tām izrietošās tiesības un pienākumi pastāv tikai starp šīs tiesiskās attiecības pusēm. Līgums nevar radīt pienākumus trešajām personām, kas nav līgumu noslēgušas. Savukārt AS statūti ir attiecināmi uz jebkuru akcionāru neatkarīgi no tā vai viņš vispār ir piedalījies statūtu apstiprināšanā un laiku, kad viņš ir ieguvis akcijas savā īpašumā.



Varam saukt AS statūtus kā mēs vēlamies – par kvazilīgumu, sui generis līgumu, iekšējo normatīvo aktu vai kā citādi, bet viens ir skaidrs: AS statūti NAV līgums un uz tiem NAV attiecināmi CL sabiedrības līguma noteikumi.



Katrs tiesību institūts modificējas laikā – notiek tā ģenēze (evolūcija). Varu piekrist, ka statūti ir vēsturiski izveidojušies uz līguma bāzes. Bet šobrīd tie ir divi dažādi tiesību institūti. Neviens taču neapgalvos, ka cilvēks ir pērtiķis tāpēc vien, ka tos saista kopīga izcelsme un cilvēkam līdzīgi kā pērtiķim ir divas kājas un divas rokas.
visi numura raksti
Aivars Lošmanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību kapitāla daļu atsavinājums
Sabiedrību ar ierobežotu atbildību kapitāla daļas (turpmāk tekstā – SIA), tāpat kā nekustamais īpašums, ir kļuvušas par ekonomiski nozīmīgiem civiltiesiskās apgrozības priekšmetiem. Tādēļ likumdevēja uzdevums ir ...
1 komentāri
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Komercreģistra iestādes loma komerctiesisku strīdu risināšanā
Tradicionāli juridiska rakstura strīdi tiek risināti tiesā. Tomēr var identificēt trīs gadījumus, kad komerctiesisku strīdu risināšanā ir iesaistīta arī komercreģistra iestāde. Pirmkārt, strīds var rasties, komercreģistra ...
Anita Elksne, Ilze Metuzāle, Sandra Jakušenoka, Aigars Kaupe
Skaidrojumi. Viedokļi
Ar uzņēmumu kapitāla daļu pāreju saistītie riski  
Ēriks Blumbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Komerclikuma pilnveidošana akciju publiskajam piedāvājumam
Akciju publiskā piedāvājuma organizēšana Latvijā nav neiespējama, bet tas ir pietiekami sarežģīts un juridiski riskants process. Ar to var daļēji izskaidrot šī brīža tendenci, ka Latvijas statūtsabiedrības kļūst par Igaunijas un ...
Sannija Matule
Notikums
Profesora Torgāna jaunā grāmata jau ceļā pie lasītājiem
"Sveicot dzimšanas dienās un citās jubilejās, viens otram novēlam laimi, veselību, prieku un daudz ko citu. Bet nav novērots, ka šo labumu sarakstā būtu ietverta gudrība. Kāpēc nevēlam: esi gudrs? Visticamāk tāpēc, ka saprotam – ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS