ŽURNĀLS Notikums

25. Septembris 2012 /Nr.39 (738)

1,3 kilogrami juridiskās kultūras
6 komentāri
Sannija Matule
"Jurista Vārda" galvenā redaktora vietniece 
Komentāru autoru kolektīvs ar juridisko redaktori: (no kreisās) AT senatora palīgs Gunvaldis Davidovičs, LU doktorants Martins Osis, AT senators Valerijans Jonikāns, grāmatas juridiskā redaktore Signe Terihova un AT senators Kalvis Torgāns, tiesnese Zane Pētersone, AT senatori Aldis Laviņš un Edīte Vernuša, kā arī maksātnespējas procesa speciālisti Helmuts Jauja un Gatis Flinters. Autoru kolektīvu gan papildina arī grāmatas atvēršanas svētkos klāt neesošie AT senators Zigmants Gencs un tiesnesis Gunārs Aigars.
Boriss Koļesņikovs

Lai gan "Jurista Vārda" lasītāji ar "Tiesu namu aģentūras" jaunākā izdevuma – Civilprocesa likuma komentāru otrās daļas – apskatu tika iepazīstināti jau 11.

komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Proficius Aliri
27. Septembris 2012 / 09:42
0
ATBILDĒT
Šis piemērs - „zinātniskās publikācijas [..] nav uzskatāmas par tiesību avotiem, bet ir izmantojamas vienīgi kā tiesību palīgavots, t.i., kā zinātnes atziņu sastāvdaļa” - bija domāts, lai atspoguļotu ko citu, nevis Jūsu uzsvērto.

Līdzīgs apgalvojums būtu - lapsas nav uzskatāmas par dzīvniekiem, bet ir vienīgi zīdītāji...
Proficius Aliri
27. Septembris 2012 / 09:39
0
ATBILDĒT
Šie jaunie abi komentāri jau ir labāki mazliet. Iepriekšējie vairums pantu vispār bija tikai vēsturisks grozījumu apskats un panta pārstāsts citiem vārdiem.
BB
27. Septembris 2012 / 09:30
0
ATBILDĒT
.. CPL likuma komentāri tradicionāli ir vistukšākie \\\"okulokulaka\\\" komentāri no visiem esošajiem, cerams ar putām uz lūpām tos aizstāvat pamatoti.
Tēze
27. Septembris 2012 / 08:21
0
ATBILDĒT
Vai Jūs būtu jau starp tiem vairāk nekā 400 cilvēkiem, kuri šos komentārus potenciāli varētu būt izlasījuši? Vai tomēr spriežat, vadoties tikai pēc glaimīgo komentāru, publikāciju un paziņojumu izstudēšanas, pašu grāmatu bildēs apskatot?



Un, jā, zinātniska publikācija, ko tiesību teorijā mēdz saukt par doktrīnu, arī ir tikai palīgavots. Vai Jums tā ir liela vilšanās?
Proficius Aliri
26. Septembris 2012 / 22:35
0
ATBILDĒT
Jebkuras jaunas juridiskas grāmatas izdošana, protams, ielīksmo zinātkāra jurista sirdi. Ir tikai slavējami, ka šādi komentāri tapuši. Arī glaimīgie komentāri, publikācijas, paziņojumi saprotami. Latviskā garā tomēr rodas tieksme kādu darvas karotīti pameklēt, tā tīri konstruktīvi kritiski.

Pirmkārt, komentāru struktūra īsti nav piemērota praktiskam darbam. Lai sameklētu risinājumu kādam vienkārši praktiskam jautājumam (piem., vai konkrēts nolēmums ir pārsūdzams, vai nodeva jāmaksā), jārokas pa visiem saistītajiem pantiem, turklāt pārliecinošu atbildi izlobīt reti izdodas. Otrkārt, apgalvojums, ka komentāri „izsmeļoši atspoguļo šā brīža tiesu praksi un doktrīnu”, ir hipertrofēts un realitātē negūst apliecinājumu. Jau komentāru 1.grāmatā daudziem pantiem netika apskatīti svarīgi un interesanti aspekti, kas juridiskās publikācijas iepriekš minēti. Dažviet tiesu prakses pārstāti visai gari, vairāki par to pašu, nevis kodolīga nolēmumā ietvertās tiesību atziņas norāde. Treškārt, kvalitātes jautājums... Lasot pašu priekšvārdu 2.grāmatai, sastopam apgalvojumu – „zinātniskās publikācijas [..] nav uzskatāmas par tiesību avotiem, bet ir izmantojamas vienīgi kā tiesību palīgavots, t.i., kā zinātnes atziņu sastāvdaļa”. Iedvesmojoši...
Mja
25. Septembris 2012 / 10:02
0
ATBILDĒT
Citēt jau citēs, jo citas alternatīvas, ko citēt mūsdienu juridiskās literatūras kontekstā, nav. Pirmā grāmata sagādāja nelielu vilšanos, jo tur vai nu pārrakstīti tie paši \"vecie\" komentāri, vai vienkārši pārstāstīts panta saturs citiem vārdiem. Turklāt nav iekļauti pat vairāki praksē un doktrīnā aktualizēti jautājumi daudzu pantu komentāros.

Jācer, ka otrā grāmata, apkopojot visu to, kas ir \"labākais, ko šā brīža Latvijas tiesību zinātne un prakse var sniegt\", tīešām ir šo vārdu cienīgs.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Iezīmē Satversmes kodola aprises un aicina to vārdiskot preambulā
Pagājušās nedēļas pirmdiena, 17. septembris, nāca ar juristu vidē ilgi gaidītu Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas (turpmāk – KTK) atzinuma publiskošanu. Šoreiz tiesību eksperti izteikušies par jautājumu, kas ...
17 komentāri
Laila Jurcēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību uz sociālo nodrošinājumu saturs
Satversmes tiesas prakse ir apliecinājums tam, ka problēmas sociālo tiesību jomā, piemēram, sociālās drošības jautājumi vienmēr ir bijuši aktuāli. Analizējot sociālās drošības jomu, secināms, ka nozīmīga loma šā ...
Zane Kļaviņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Vācijas Konstitucionālās tiesas Eirospriedums un tā sekas
Latvijas tālākās ekonomiskās izaugsmes pamatā ir ilgtspējīga un stabila Eiropas ekonomiskā attīstība. Tādējādi bez ievērības nedrīkst palikt šā gada 12. septembra Vācijas Konstitucionālās tiesas tā dēvētais ...
4 komentāri
Pēteris Kušners
Skaidrojumi. Viedokļi
Par kļūdainu Augstākās tiesas Senāta spriedumu militārā dienesta jomā
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 2012. gada 18. maijā pieņēma spriedumu, kurā nekonstatēja, ka Nacionālajos bruņotajos spēkos 2010. gada beigās ir notikusi reorganizācija1 vai karavīru skaita ...
10 komentāri
Konstitucionālo tiesību komisija
Tiesību politika
Konstitucionālo tiesību komisija: Viedoklis par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu – Gala secinājumi
AUTORU KATALOGS