ŽURNĀLS Tiesību politika

15. Janvāris 2013 /Nr.2 (753)

Atstādinātiem tiesnešiem maksās tikai minimālo algu
10 komentāri

2012. gada 9. janvārī Saeimas Juridiskā komisija noslēdza darbu pie grozījumu likumā "Par tiesu varu" otrā lasījuma redakcijas. Saeimas plenārsēdē šo likumprojektu otrajā lasījumā paredzēts skatīt jau 17. janvārī.

Grozījumi paredz būtiskus jaunumus Latvijas tiesu sistēmā: tiks mainīta Augstākās tiesas struktūra un kompetence (AT vairs nebūs Senāta un to veidos tikai Administratīvo lietu, Civillietu un Krimināllietu departaments, palātas tiks likvidētas; AT darbosies tikai kā kasācijas instance); apgabaltiesas skatīs visas lietas apelācijas kārtībā; visiem tiesnešiem būs vienots amata pildīšanas maksimālais vecums – 70 gadi; atklātā tiesas sēdē pieņemtie tiesas spriedumi tiks publicēti internetā (aizklājot informācijas daļu, kas atklāj fiziskās personas identitāti) utt.

komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
21. Janvāris 2013 / 15:59
0
ATBILDĒT
Es te nekādu mērķtiecību nomelnot tiesu varu sabiedrības acīs nesaskatu. Raksts ir par tēmu, kas līdz šim netika risināta. Jā, tiesneši ne ar ko nav labāki par pārējiem juristiem. Neviens jau uz melu detektora viņus, pieņemot darbā, nav pārbaudījis. Pārbaudīt var tikai zināšanas, dvēselē neielīdīsi. Tādi paši cilvēki/juristi ar saviem plusiem un mīnusiem. Ja kāds domā, ka tiesneši, notāri u.c.-tie ir tie gudrie, godīgie, bet, piemēram, maksātnespējas administratori -tieši pretēji, žēl man tādu cilvēku. Par ko tad presē rakstīt, par to, ka kāds tiesnesis pieņēma taisnīgu nolēmumu, par to, ka maksātnespējas administrators izcīnīja tiesu prāvas, atguva lielas naudas summas, kreditori atguva ievērojamas naudas summas un ir apmierināti. Tas jau nevienu neinteresē. Toties, ja kādreiz gadās citādi, tad visiem ir interese uzrakstīt, redziet, kādi viņi patiesībā ir. Tā nav nekāda nomelnošana, tā ir dzīve. Jābūt gudram, lai saprastu patiesību, nevis to, ko kāds mēģina iebarot. Ja kaut kur raksta, ka kāds no viņiem, piemēram, tiesu izpildītājiem, saņem tik un tik miljonus/tūkstošus gadā, vienmēr jāsalīdzina, bet kāda bija minimālā summa, kādu kāds tiesu izpildītājs saņēma (to jau nemaz neminēja). Patiesība būs pa vidu.
Lea
18. Janvāris 2013 / 11:18
0
ATBILDĒT
Pilnībā piekrītu Viesturam. Mērķtiecīgi, pilienu pa pilienam, tiesu vara tiek pataisīta sabiedrības acīs par stulbu, neizglītotu ierēdņu pulciņu, kas to vien dara kā nepārtraukti ķļūdās, ņem kukuļus, un galu galā-neko taču nedara un gadiem nevar izskatīt lietas.
Viesturs
16. Janvāris 2013 / 17:41
0
ATBILDĒT
Šis raksts diemžēl nav par jurisprudenci, bet par viena valsts varas atzara degradāciju :( Tādēļ arī atbilstoši komentāri.
dr.iur.
16. Janvāris 2013 / 16:32
0
ATBILDĒT
Ko te diskutēt? Par sevi deputāti nekad neaizmirst parūpēties, bet tiesnešus ...., negrib saprast, ka tiesas ir vienas no trim valsts varas sastāvdaļām, bez normālas attieksmes pret tiesnešiem, nebūs normālas tiesu varas.
handrijs
16. Janvāris 2013 / 13:43
0
ATBILDĒT
Skatos, ka arī šeit komentāros tiks atļauts rakstīt ko gribi - graujot gan tiesu varas prestīžu sabiedrības acīs, gan arī nicinot autoru ieguldīto darbu tapušajos rakstos. Interese zūd vispār skatīties komentāros, jo agrāk varēja padiskutēt par strīdīgiem jautājumiem jurisrudencē, bet tagad - nāk komentos tikai sviests.
es
15. Janvāris 2013 / 19:03
0
ATBILDĒT
Es ceru, ka deputāti neaizmirsīs pagrozīt arī Saeimas kārtības rulli.



19. Ja deputāts uz šā likuma 17.panta pamata ir atstādināts no piedalīšanās Saeimas darbā, atstādināšanas laikā viņš zaudē tiesības uz un 14.pantā paredzēto kompensāciju, bet mēnešalgu viņam izmaksā piecdesmit procentu apmērā.
N
15. Janvāris 2013 / 12:54
0
ATBILDĒT
Faktus - studijā, kungi!

Citādāk nolaižaties līdz Delfu līmenim.

Auditorija šeit tomēr cita, tāds čuguns nevienu neuzrunā.
Delnis
15. Janvāris 2013 / 12:42
0
ATBILDĒT
Godīgi sakot vispār nav skaidrs, kādēļ tiesnešiem jāmaskā alga - viņiem pilnīgi pietiek ar kukuļiem, kurus tagad jau lietu dalībnieki nes pa taisno uz tiesas sēdēm. Labi je vēl, ja tiesneši paskatās uz kukuļa apmēru, nevis tikai ātrumā neiecietīgi paprovē uz svaru- te vienu reizi tā bija - viena puse bija atnesusi tiesnesim miljonu 500 latu naudas zīmēs, a otra dažus tūkstošu pieclatniekos. Tiesnesis tiesas sēdē ātri rokās pasvēris abus kukuļu maisus izdomāja, ka smagāks ir maiss ar 5latniekiem - un nosprieda par labu tiem skopuļiem. Vēlāk jau augstātās instancēs situāciju protams laboja, taču tie bija papildus izdevumi.

Tiesnešiem tomār vajag ļaut pieņemt normāli dāvānas kā Solvitas tiesiskuma draugam Zatleram, lai nebūtu šādas neērtas situācijas.
Viesturs
15. Janvāris 2013 / 12:31
0
ATBILDĒT
Ja nav ko darīt, tad var domāt visādu sviestu. Bet vispār Aboltiņas kantora tālākais mērķis ir tiesas pataisīt par viegli vadāmu un bailīgu ierēdnīšu pulciņu.

Principā vajadzētu papētīt viņas radu rakstus un pašas dzīvesgājumu, jo viņas darbībās laika gaitā pierāda, ka viņa ir ļoti ieinteresēta graut LR tiesu sistēmu.

Tam noteikti ir iemesli.
Seskis
15. Janvāris 2013 / 09:45
0
ATBILDĒT
Lūk, patiesības brīdis! Domāju, ka tieslietu ministrs laikus atģidāsies un atstādinās no amata visus Latvijas tiesnešus, lai viņi izjūt, cik grūti mazajam cilvēkam. Vai arī noteiks visiem tiesnešiem minimālo algu. Vienīgī tādā gadījumā tiesneši no tiesu darbiniekiem dīks naudu cigaretēm un aliņiem, kā arī burtiskā nozīmē plēsīs deviņas ādas no procesa dalībniekiem, atstājot tikai apakšbikses.
visi numura raksti
Arnis Buka
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības Komisijas iespējas kontrolēt dalībvalstu tiesas
Raksta mērķis ir analizēt, cik lielā mērā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Komisija ir tiesīga veikt uzraudzību pār dalībvalstu tiesām, ja tās pārkāpj ES tiesības, jo īpaši Līguma par Eiropas Savienības darbību ...
Dina Gailīte
Notikums
Dītriha Andreja Lēbera 90 gadu jubileju pieminot
Šī gada 4. janvārī vācbaltu juristam un politologam, LZA ārzemju loceklim Dr.iur., Dr.h.c. Dītriham Andrejam Lēberam (4.01.1923.–24.06.2004.) būtu apritējuši 90 gadi. Pieminot ievērojamo zinātnieku un sabiedrisko darbinieku, kuram ...
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem

Raksta "Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem" nobeigums, raksta sākumu skatīt 8. janvāra "Jurista Vārdā" Nr. 1.

4 komentāri
Notikums
Egils Levits saņem Lēbera balvu
2012. gada 4. janvārī, profesora Dītriha Andreja Lēbera 90. dzimšanas dienā, Lēbera vārdā nosaukto piemiņas balvu saņēma viens no viņa skolēniem un darba simboliskiem turpinātājiem – Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, ...
Ilze Dubava
Informācija
Jaunumi regulējumā par ES dalībvalstu divpusējo ieguldījumu nolīgumiem ar trešām valstīm
Šī gada sākumā spēkā stājās Eiropas Savienības regula, kas paredz pakāpenisku pāreju no Eiropas Savienības dalībvalstu divpusējiem ieguldījumu nolīgumiem uz Eiropas Savienības noslēgtiem nolīgumiem ārvalsts ieguldītāju ...
AUTORU KATALOGS