ŽURNĀLS Notikums

15. Janvāris 2013 /Nr.2 (753)

Dītriha Andreja Lēbera 90 gadu jubileju pieminot

Šī gada 4. janvārī vācbaltu juristam un politologam, LZA ārzemju loceklim Dr.iur., Dr.h.c. Dītriham Andrejam Lēberam (4.01.1923.–24.06.2004.) būtu apritējuši 90 gadi.

Pieminot ievērojamo zinātnieku un sabiedrisko darbinieku, kuram savulaik bija arī ļoti būtiska loma Latvijas tiesību sistēmas un tiesiskās kultūras atgriešanā Rietumeiropas tradīcijās, tieši viņa dzimšanas dienā, 4. janvārī, Rīgā, Mencendorfa namā, notika piemiņas pasākums, ko rīkoja Latvijas Zinātņu akadēmija, Mencendorfa nams un Latvijas Juristu biedrība.

Svinīgajā sarīkojumā tika noturēti trīs priekšlasījumi: LZA goda doktors Egils Levits dalījās atmiņās par D.A. Lēbera darbību jurisprudencē un politoloģijā, akadēmiķis Jānis Stradiņš stāstīja par LZA sadarbību ar D.A. Lēberu, savukārt akadēmiķis Kalvis Torgāns – par viņa ieguldījumu Latvijas tiesību zinātnes attīstībā pēc valstiskās neatkarības atgūšanas.

D.A. Lēbera piemiņas pasākumā jau trešo reizi tika pasniegta arī viņa vārdā nosauktā balva – to saņēma viņa kādreizējais zinātniskais līdzstrādnieks un darba simbolisks turpinātājs – Dr.iur.h.c. Egils Levits.

Tāpat svinīgajā sarīkojumā interesenti varēja iepazīt Mencendorfa namu, kura pēdējais pirmskara īpašnieks bija Lēbera vectēvs – senas Rīgas tirgotāju ģimenes loceklis – Augusts Mencendorfs. 1695. gadā celtais un ar ar D.A. Lēbera finansiālu atbalstu 1992. gadā atjaunotais nams šobrīd ir Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiāle un atspoguļo rīdziniekiem kādreiz tipisku dzīvesveidu. Interesanti, ka tieši Lēbera priekšteči – Mencendorfu dzimta – savulaik guvusi panākumus arī ar Rīgas (Melnā) balzama tirgošanu gan Krievijas impērijā, gan aiz tās robežām.

Jurisprudencei un politoloģijai veltīta dzīve

Dītrihs Andrejs Lēbers (Dietrich André Loeber) dzimis 1923.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Arnis Buka
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības Komisijas iespējas kontrolēt dalībvalstu tiesas
Raksta mērķis ir analizēt, cik lielā mērā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Komisija ir tiesīga veikt uzraudzību pār dalībvalstu tiesām, ja tās pārkāpj ES tiesības, jo īpaši Līguma par Eiropas Savienības darbību ...
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem

Raksta "Valdes locekļa atbildība par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem" nobeigums, raksta sākumu skatīt 8. janvāra "Jurista Vārdā" Nr. 1.

4 komentāri
Notikums
Egils Levits saņem Lēbera balvu
2012. gada 4. janvārī, profesora Dītriha Andreja Lēbera 90. dzimšanas dienā, Lēbera vārdā nosaukto piemiņas balvu saņēma viens no viņa skolēniem un darba simboliskiem turpinātājiem – Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, ...
Tiesību politika
Atstādinātiem tiesnešiem maksās tikai minimālo algu
2012. gada 9. janvārī Saeimas Juridiskā komisija noslēdza darbu pie grozījumu likumā "Par tiesu varu" otrā lasījuma redakcijas. Saeimas plenārsēdē šo likumprojektu otrajā lasījumā paredzēts skatīt jau 17. janvārī. Grozījumi ...
10 komentāri
Ilze Dubava
Informācija
Jaunumi regulējumā par ES dalībvalstu divpusējo ieguldījumu nolīgumiem ar trešām valstīm
Šī gada sākumā spēkā stājās Eiropas Savienības regula, kas paredz pakāpenisku pāreju no Eiropas Savienības dalībvalstu divpusējiem ieguldījumu nolīgumiem uz Eiropas Savienības noslēgtiem nolīgumiem ārvalsts ieguldītāju ...
AUTORU KATALOGS