ŽURNĀLS Redaktora sleja

29. Janvāris 2013 /Nr.4 (755)

Vajadzīgas idejas nerūsē
9 komentāri
Dr.iur.
Gatis Litvins
 

Tiesībniekiem zināms, kā veidojušās mūsu pirmās tiesību normas un nacionālie likumi. Tie bija rakstīti lielā steigā, turklāt tos reizēm rakstīja nespeciālisti. Tādēļ arī daudziem no tiem ir lieli trūkumi kā saturiski, tā formas ziņā. Tagad tas ir mainījies. Mums ir labi iestrādājušies lietpratēji, kas sarežģītus likumprojektus var izstrādāt samērā īsā laikā.

Tomēr arī šajā darbā vēl ir saskatāmi zināmi trūkumi. Ir gadījumi, kad izstrādātais likums pēc formas gan ir pieņemams, tomēr pēc satura tas nereti ir smags un nepilnīgs. Daudz būtu līdzējis, ja likuma rakstītājam būtu pieejami labāki paraugi un lietpratēju atsauksmes konkrētajā tiesību jautājumā.

Turklāt mūsu valstī ir izdots daudz likumu, bet daudziem no tiem trūkst teorētiska pamatojuma un zinātniska attaisnojuma, tāpat arī sistematizējuma. Vai ir iznācis daudz grāmatu, kurās no teorētiskā viedokļa būtu izskaidrota un attaisnota tiesību reformu nepieciešamība? Vai mums ir iestāde, kas studē un pētī tautas tiesību izjūtu kā tagadnē, tā arī no tiesību vēstures viedokļa? Vai kāds interesējas par tā sauktajām mirušajām tiesību normām, kas gan formāli pastāv, bet praktiski netiek piemērotas? Vai mums ir iestāde, kas sniedz atbildi, kā konkrētais tiesību institūts izveidots ievērojamākās kultūras valstīs? Šķiet, ka nē!

Augstskolu galvenais uzdevums ir un paliek audzināt nākamos juristus. Atsevišķi mācību spēki gan nodarbojas ar speciālu tiesību jautājumu pētīšanu, tomēr viņu darbs nav savstarpēji saskaņots. Daži jautājumi tiek sīki izpētīti, turpretī citi – aizmirsti.

Tieslietu ministrijas juristkonsulti nevar labi pārzināt vissīkākos tiesību jautājumus gan no praktiskā, gan teorētiskā viedokļa.

Visi minētie jautājumi mudina uz domām, ka ir jādibina sevišķs institūts tiesību jautājumu pētīšanai. To prasa ne vien mūsu tiesiskās kultūras izveidošana un nostiprināšana, bet galvenokārt praktiski apsvērumi. [..]

Jūs teiksit, ka tas ir rakstīts par šodienu! Tomēr šis teksts ir fragments no Arvida Dzirkaļa raksta "Domas par tiesību pētīšanas institūta nodibināšanu", kas publicēts pirms Otrā pasaules kara.

Līdzīgi priekšlikumi izskan arī mūsdienās, piemēram, pavisam nesen Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers pauda viedokli, ka Saeimā būtu jāizveido pētniecības centrs, kurā būtu jāstrādā 10–12 dažādu zinātņu pētniekiem un papildus arī stažieriem.

Sakritība vai objektīva nepieciešamība, kurai nav noilguma?

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
GBHUoyNoYuGLeKkXuwh
1. Marts 2013 / 19:21
0
ATBILDĒT
Z17UUn xfnkwcrhuugf
nyeCjXkxhvjRw
1. Marts 2013 / 19:21
0
ATBILDĒT
oSLVfV eaicuhdmqnit
yUiHsPvAGWafJmTihp
1. Marts 2013 / 19:21
0
ATBILDĒT
LfhGcB zvogbwneqjbj
KVAGixWpglZOD
27. Februāris 2013 / 15:44
0
ATBILDĒT
pzYvHH ferqpduiuure
iRNKUWAygfqHMNgVeb
26. Februāris 2013 / 08:39
0
ATBILDĒT
Cette pyramide a fait couelr beaucoup d encre au moment et apre8s sa construction. Je l ai personnellement toujours aime9e et je la trouve tre8s bien inte9gre9e dans cette cour du Louvre. Une jolie se9rie qui me rappelle qu il serait temps que je remonte faire une se9ance photos dans la capitale.
MJ
5. Februāris 2013 / 15:19
0
ATBILDĒT
Lai lasītu rakstus man ir jāautorizejas, lai rakstītu komentārus - nē. Sausais atlikums - ieviest komentāru tiešos sasaiti ar autorizācijas vārdu vai personas personisko vārdu.
Baraks Osama
30. Janvāris 2013 / 17:17
0
ATBILDĒT
Konkursa jautājums: ja tādu huligāniski noskaņotu komentētāju kā 14:19 komentāra autors komentārus JV sistemātiski dzēstu, viņi pārstātu savas izdarības vai uz visiem laikiem ieskaitītu JV bandītu un mafijas rindās? Par tādiem saka, ka nav izturējuši pārbaudi ar brīvību un tirgus ekonomiku (analoģiski zināmajiem teicieniem par pārbaudi ar slavu un naudu).
Ārsts
30. Janvāris 2013 / 17:08
0
ATBILDĒT
Depresija un kompleksi ir tiešām grūti panesama lieta....

Starp citu, ko Jūs, godātais, konkrēti esat izdarījis, lai Latvija nebūtu (Jūsuprāt!) \"noziedzīgi policejiski mafoiozi bandītiska valstele\".

P.S. Jūsu viedoklim nepievienojos nevienā punktā!
Aldis
30. Janvāris 2013 / 14:19
0
ATBILDĒT
Labāk paņem izlasi satversmes b8.nodaļas cilvektiesību redakciju 90n panta un latvijas admionistratīvo Pērkāpumu Kodeksa 1.panta redakciju, un, tad arī kaut ko pļurksti, jo, izstrādat pareizus, nenoziedzīgus likumus nav tas pats kas bezjēdzīgi meklēt konstitūcijā kodolu un ātomus... Vainīgi npie noziedzīgajiem pretrunīgajiem, diskriminējosiem likukiem ir tikai un vienīgi visi šie politmafijas klanu juristeļi tieši tadi kā tu... Kaut gan noziedzīgi policejiski mafoiozi bandītiskā valstelē kāda ir LR, viss tiesi balstas uz likumu noziedzību
visi numura raksti
Kalvis Torgāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Līgumsods nosakāms konkrētā summā
Pirmās atsauksmes par ierosinājumu grozīt Civillikuma (turpmāk – CL) normas attiecībā uz līgumsodu, ja neskaita vienprātību "līgumsodi bieži ir pārmērīgi", liecina vai nu par ierosināto grozījumu būtības neizpratni, vai ...
34 komentāri
Jānis Lapsa
Skaidrojumi. Viedokļi
Līgumsoda institūta pašreizējais regulējums un piemērošana
Pēdējos gados ļoti aktuāls ir kļuvis jautājums par līgumsoda piemērošanu, gan slēdzot līgumus, gan tiesvedībā, un, tā kā nepastāv arī vienveidīga tiesu prakse, rodas dažādas idejas par šī civiltiesiskā institūta ...
19 komentāri
Jevgēnija Ziņģe
Skaidrojumi. Viedokļi
"Aiz vēja ģeneratora" jeb drošības aizsargjoslu platuma noteikšana ap vēja elektrostacijām
Attīstoties vēja elektrostaciju būvniecībai, pieaug strīdi starp vietējiem iedzīvotājiem un valsts un pašvaldības iestādēm par vēja elektrostaciju būvniecības tiesiskumu. Ir gadījumi, kad šādos strīdos tiek norādīts uz ...
3 komentāri
Tiesību politika
Saeima pirmajā lasījumā noraida Būvniecības likuma grozījumus
Iepriekšējā JV numurā informējām, ka notiek diskusija par ievērojamām izmaiņām Būvniecības likumā. 1 Saeimas 17. janvāra sēdē likumprojekts par Būvniecības likuma grozījumiem netika atbalstīts pirmajā lasījumā, un tā ...
3 komentāri
Tiesību prakse
Īres maksas paaugstināšanas finansiālais pamatojums un tajā iekļaujamie apsaimniekošanas izdevumi
Tāds īres maksas paaugstināšanas finansiālais pamatojums, kurā ir iekļauti plānoti, taču vēl neveikti apsaimniekošanas izdevumi, nav uzskatāms par finansiālo pamatojumu likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 11.  panta izpratnē, uz ...
AUTORU KATALOGS