ŽURNĀLS Aptauja

24. Septembris 2013 /Nr.39 (790)

Uzraksti savu Satversmes preambulu!
59 komentāri

Kopš pieņemšanas 1922. gadā Latvijas Republika Satversme sākas ar vārdiem: “Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu valsts Satversmi”. Tomēr kopš 2012. gada rudens, tātad jau aptuveni gadu, Latvijas juristu un politiķu vidē risinās diskusija par iespēju papildināt Satversmi ar jaunu, paplašinātu preambulu, kā arī par procesu, kādā tā būtu izstrādājama.

Diskusija par paplašināto Satversmes preambulas ideju aizsākās 2012. gada 17. septembrī, kad Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija (KTK) publiskoja viedokli “Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu”un kā vienu no ieteikumiem Satversmē ietverto pamatvērtību (kodola) nostiprināšanai izvirzīja priekšlikumu papildināt Latvijas Republikas Satversmi ar izvērstu preambulu. Pašreizējie Satversmes ievadvārdi KTK ieskatā nedod atbildes uz jautājumiem: “kā radās Latvija un Latvijas tauta; kāpēc šīs tautas izvēlētā valsts iekārta ir tieši šāda; kādas vērtības tā atzīst par svarīgām, un kādus mērķus Latvijas tauta cer sasniegt, izvēloties sev Satversmē tieši šādu valsts iekārtu?”. KTK arī norāda, ka “esošie ievadvārdi jau satur nozīmīgas konstitūcijas kodola noskaidrošanai nepieciešamas vadlīnijas (elementus), tomēr preambulai būtu plašāk jāatspoguļo mūsu sabiedrības un valsts ģenēze, pamatvērtības, darbības pamatprincipi un mērķi”. Turklāt, izstrādājot jaunu preambulu, tai būtu “stabilizējošs efekts, kalpojot par orientieri sabiedrībai labāk izprast savas valsts jēgu, mērķus un uzdevumus, kas bija pašsaprotami, Latvijas valsti dibinot, taču sava valstiskuma ilgstoša lieguma rezultātā sabiedrības izpratne par tiem kopumā vairs nav tik skaidra”.

Šodienas, 24. septembra, “Jurista Vārdā” tiek publicēts Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja Dr.iur.h.c. Egila Levita privāti izstrādātais paplašinātas Satversmes preambulas priekšlikums.

Ņemot vērā būtisko ietekmi, kādu jauna preambula atstātu uz Satversmes teksta izpratni un piemērošanu, kā arī valsts funkcionēšanu kopumā, šādu grozījumu apspriešanā noteikti nepieciešama pēc iespējas plaša visas sabiedrības, bet jo īpaši – Latvijas tiesībnieku iesaiste. Tādēļ “Jurista Vārds” aicina līdz šī gada 18. oktobrim savus lasītājus gan paust viedokli par jaunas preambulas nepieciešamību, gan piedāvāt savas idejas preambulas saturam. Aptaujas anketa 24. septembrī tiek publicēta žurnālā “Jurista Vārds” un tīmekļa vietnē www.juristavards.lv.

Rezultāti tiks publicēti “Jurista Vārdā” oktobrī – kopā ar redakcijas uzaicinātu ekspertu viedokļiem.

1. Vai Latvijas Republikas Satversmes preambula ir jāgroza?

A. Jā
B. Nē

2. Kam būtu jāizstrādā jauns Satversmes preambulas projekts?

A. Saeimai
B. Speciāli izveidotai ekspertu darba grupai
C. Plašam sabiedrības pārstāvniecības orgānam, kurā būtu gan valsts, gan nevalstisko organizāciju delegāti, viedokļu līderi u.c.
D. Cits variants

3. Kādā veidā būtu jāpieņem grozījumi Satversmes preambulā?

A. Ar Saeimas balsojumu
B. Tautas nobalsošanas ceļā

4. Jūsu priekšlikums Satversmes preambulas tekstam:

komentāri (59)
59 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Skats no malas
16. Oktobris 2013 / 09:32
0
ATBILDĒT
Vienkārši sakot, te ir tāda pati muldēšana kā citos portālos, tā sacīt, nekas cilvēciskais nav svešs arī juristiem ...
Illarion Igorevich Girs
10. Oktobris 2013 / 12:22
0
ATBILDĒT
Ņemot vērā Egila Levita un viņa atbalsta grupas iepriekš publiskoto, pēc sociālantropologa Klāva Sedlenieka pamatota atzinuma uz pirmsholokausta laikmeta idejām balstīto Satversmes preambulas projektu, piedāvāju publicēšanai un apspriešanai šādu savu alternatīvo uz Latvijas Republikas sabiedrības saliedētību mērķēto Satversmes preambulas projektu:



“Mēs, daudznacionālā Latvijas tauta,

apvienoti kopīgā liktenī savā zemē,



teicoties nodrošināt labklājību un attīstību šai un nākamajām paaudzēm bezšķiru sabiedrībā ar katram cilvēkam vienlīdzīgi nodrošinātām iespējām īstenot savas dotības, pilnveidoties un būt laimīgam drošā un cieņpilnā sabiedrībā,



apstiprinot savu uzticību vispārcilvēciskām vērtībām, kā arī vienlīdz augstu godājot daudzveidību, vienlīdzību un solidaritāti mūsu savstarpējās attiecībās,



apzinoties kopīgo atbildību par savu vēsturi, atstājot pagātnē un uz mūžīgiem laikiem noraidot kā pilsonisko nevienlīdzību, tā arī jebkuras etniskas vai ideloģiskas privileģētības pieņemamību Latvijas iedzīvotāju vidū,



nostiprinot tautas varas negrozāmību Latvijā un atzīstot katra latvijieša dabiskās tiesības uz pretošanos ikvienam, kurš centīsies gāzt šajā ivadā paredzēto Latvijas valstiskuma pamatu,



atceļam visus ar šo ievadu pretrunā esošos noteikumus un tam atbilstoši nosakām sev šādu valsts Satversmi:”.
:-(
6. Oktobris 2013 / 17:41
0
ATBILDĒT
Sedlinieka \" projekts\" mutatis mutandis būtu izteikti kosmopolītisks un mankurtisks. Tāpat kā jurčiku ārdīšanās.

Patiešām skumji, ka juristi (?!) profesionālā žurnālā var tik nožēlojamā stilā izteikties par Latvijas valstij un latviešu tautai nozīmīgām vērtībām.

Šādiem cilvēkiem vajadzētu pārcelties uz Delfiem, kur viņi, lai nomierinātu savu nepilnvērtības sajūtu, var nolaist \" tvaiku\" un kur komentārus neviens normāls cilvēks nelasa un pa pilnu neņem .
Advokāts Al.
30. Septembris 2013 / 22:10
0
ATBILDĒT
Es skatos, ka vairāki mācībspēki mīl komentēt un spīdēt studenšu (un studentu) acīs, rakstot šeit komentārus.



Diezgan acīmredzami, ka 1.-2. komentāru rakstījis kāds tiesību vēsturē un starptautisko tiesību teorijā un vēsturē rūdīts personāžs.
Seskis
30. Septembris 2013 / 13:26
0
ATBILDĒT
Satversmes preambulā jāievieš atsevišķa sadaļa \"Summa pret Jurčiku\", jāparedz sankcija Jurčika sodīšanai un viņa radinieku līdz septītajam celim izslēgšanai no Dzīvības grāmatas un Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra.
Jurčiks
30. Septembris 2013 / 12:48
0
ATBILDĒT
govs > 28.09.2013 12:09



Ar tādiem kā Jurčiks diskusija nav nepieciešama, tādiem tik pa muti sadot, tas būtu īsteni demokrātiski, jo domājams, ka vairākums mani atbalstītu.

============



Interesanti argumenti \"kodola\" faniem sāk parādīties, laikam tiešām aptrūkstas ko teikt (pat ja pieņem, ka kādreiz viņeim ir bijis ko teikt). Un, ievērojiet, viņi domā, ka viņus atbalsta VAIRĀKUMS...
Kritiķis
29. Septembris 2013 / 17:14
0
ATBILDĒT
Man pat gribētos teikt, ka jā, labprāt pievedāt un ar ironiju:



\"Egīls Levits Latvijas suverēnās tautas vārda norāda, ka Latvijas tauta ir bagata vesela, kristīga un heteroseksuāla tauta, kas ciena savas vērtības, apzinās savu sūtību un diženumu, spēj būt agresīva art zobiem un asinīm, atzīst uz papīra humānismu un citādību, taču noteic, ka respektējot demokrātiju neiebilst, ja cits vērtības pastāv citu valstu teritorijās un ieteic tām, ja tam ir atšķirīgas vērības, šeit savu degunu nebāzt.\"
govs
28. Septembris 2013 / 12:09
0
ATBILDĒT
Ar tādiem kā Jurčiks diskusija nav nepieciešama, tādiem tik pa muti sadot, tas būtu īsteni demokrātiski, jo domājams, ka vairākums mani atbalstītu.
sm.
27. Septembris 2013 / 21:19
0
ATBILDĒT
Tieši otrādi, neatbalstu arī E.Levita retrospektīvo preambulu.



Manā ieskatā pietiktu preambulu papildināt tikai ar trīs tautai svarīgākajām vērtībām, būtu tās zeme/daba/kultūra vai kādas citādas, un vienkārši ietvert tās jau 1 esošajā preambulas teikumā. Vērtības, kuras vienmēr ir un būs svarīgas - latviešiem, Latvijas krievu saprātīgākajai daļai, ārzemju latviešiem... bet kuras citiem ir tikai ārējs ienākumu avots. Tādas cilvēktiesības, laimes, visu cilvēku labklājības, bla bla bla (K.Seldenieka preambula) neko reāli nepagriezīs tiesību piemērošanā (ja bija augsts standarts, kā Islandes gadījumā, tā būs kaut vai pēc bankrota, kā Latvijai nav naudas visu labklājības adekvātai nodrošināšanai ar visiem treknajiem gadiem, tā nebūs, naudas daudzumu tāda preambula nepapildinās, tāpēc tajā jāietver tas, ko var nodrošināt bez naudas – proti, caur tautas tiesībām noteikt likumus savā zemē attiecībā uz tai pašām svarīgākajām vērtībām), jo viņas pasaka skaisti, bet tukši. Preambulā ir jābūt jēdzieniem, kas pakļaujas tiesiskai interpretācijai un kuriem ir jau apjaušamu nākotnes problēmu risināšanas potenciāls (jo vairums šībrīža problēmu ir risināmas ar šībrīža instrumentiem).
I. Ļaksa
27. Septembris 2013 / 20:20
0
ATBILDĒT
Arī es pievienojos idejai par reģistrācijas sistēmu, nezinu, vai tas tehniski ir iespējams, bet atļaut sniegt komentārus, kuri ir JV abonenti vai izlasījuši konkrēto rakstu.
jurists
27. Septembris 2013 / 17:07
0
ATBILDĒT
noteikti ir labāk ierakstīt vienā no pamatdokumentiem visu gaudu vēsturi, cepums no manis pie jūsu galdiņa
sm.
27. Septembris 2013 / 13:19
0
ATBILDĒT
K.Sedlenieka variants mutatis mutandis derētu jebkurai valstij. Nesauktu to par pieņemamu. Gludas frāzes, līdzigi kā NAPā, kāda jēga?
Seskis
27. Septembris 2013 / 12:15
0
ATBILDĒT
Kā trollis - mīlētājs piekrītu reģistrācijas nepieciešamībai, jo pamanīju, ka ar manu segvārdu kāds bija rakstījis visnotaļ gudras lietas. Tas, protams, glaimo manai pašapziņai, bet rada nepareizu priekšstatu par īsteno segvārda lietotāju. Varētu, protams, reģistrēties ar īsto vārdu un uzvārdu, bet tas, šķiet, tikai papildus savažotu viedos juristus viedokļu paušanas procesā un neierobežotu troļļu pieplūdumu, jo troļļi, pieļauju, visbiežāk nav saistīti ar juridisko sfēru un viņu reputāciju nevarētu graut prasība publicēt vārdu un uzvārdu. Pats savu vārdu un uzvārdu gan neesmu gatavs vēl atklāt, jo Jurista Vārda interneta lapa vienmēr ir atvērta manā datorā, lai klienti un arī priekšniecība domātu, ka es kaut ko saprotu no tiesību zinībām, lai gan patiesībā tiesību zinātne man ir terra incognita, bet baidos, ka kolēģi to var uzzināt, ja izlasīs manus komentārus Jurista Vārdā ar īsto vārdu un uzvārdu.
Jurčiks
27. Septembris 2013 / 11:47
0
ATBILDĒT
P.S. Vai Jūs varētu apskatīties savu tekstu 24.09.2013 14:51 par birku karināšanu?

==========



Apskatījos
jurists
27. Septembris 2013 / 09:33
0
ATBILDĒT
http://sedlenieks.wordpress.com/2013/09/25/alternativs-prieksli ums-satversmes-preambulai-v-2/



šeit ir ļoti pieņemams variants
Proficius Aliri
26. Septembris 2013 / 21:22
0
ATBILDĒT
Pievienojos idejai par reģistrācijas sistēmu, lai varētu lietot izvēlētu lietotājvārdu. Varētu arī piedāvāt iespēju izveidot t.s. verificēto kontu, lai kāda sabiedrībā zināma vai arī jebkurš interesents varētu apliecināt, ka tas tiešām ir \"īsts\" attiecīgās personas vārds.
Gunārs Kusiņš
26. Septembris 2013 / 19:16
0
ATBILDĒT
>>Šis komentārs apliecina preambulas aizstāvju histērisko dabu un vājos argumentus.>>



Kopš kura laika viena autora (ar segvārdu - arī jurists) šeit rakstītais viedoklis apliecina kāda cita, grupas vai pat visu pārējo dabu un argumentus?



P.S. Vai Jūs varētu apskatīties savu tekstu 24.09.2013 14:51 par birku karināšanu?
Jurčiks
26. Septembris 2013 / 18:51
0
ATBILDĒT
Nu jau profonācija komentāros pārcēlusies pat uz nopietnu juridisku žurnālu. Tas varētu liecināt arī par ineliģences ? mankurtizāciju. Tā mēs varam pazaudēt savu valsti. Jurčiki līdzinās melksniņiem, kas sacēluši šo histēriju un mēģina latviešu nācijai svarīgu lietu pataisīt par cirku. Nožēlojami.

=========



Šis komentārs apliecina preambulas aizstāvju histērisko dabu un vājos argumentus. Kad nav ko teikt, sākas ad hominem
Baraks Osama
26. Septembris 2013 / 17:47
0
ATBILDĒT
Es arī nepiekrītu tam, ka būtu jāliedz komentēt citādi kā ar īstajiem vārdiem un uzvārdiem. Pirmkārt, segvārds tomēr sniedz zināmu anonimitātes sajūtu un ļauj izteikties atklātāk, asāk, paust nepopulārākus viedokļus par dažādiem jautājumiem, nebaidoties no savas reputācijas graušanas vai ieskaitīšanas \"nepareizajos\". Otrkārt, loģikas un argumentācijas aksioma ir, ka argumenta pamatotību neietekmē autors, bet gan saturs. Ja visi komentētāji būtu spiesti atklāt īstos vārdus, manuprāt, ilgi nebūtu jāgaida, līdz sāktos komentētāju personību iztirzāšana argumentu vietā. \"Student, tu nu vēl neko no pasaules nezini\", \"ja jau profesors saka, tad droši vien zina labāk\", \"ko šis saprot, pats pavisam citā jomā praktizēdams\" utt. Varbūt nerakstīs atklāti, taču pie sevis gan jau padomās. Anonīmu komentāru priekšrocība ir tā, ka es varu tos lasīt, analizēt un kritizēt, nedomājot par to, vai mans oponents ir zaļknābis pirmkursnieks vai AT senators - jo tam pašam par sevi nav nekādas nozīmes.



Ko es atbalstītu - tā būtu reģistrācijas sistēma, kas nodrošinātu, ka katrs izvēlas un lieto tikai vienu segvārdu (ja grib - protams, arī īsto vārdu). Pats savējo droši vien jebkurā gadījumā nomainītu, jo apzinos, ka esošais ir zināms mirkļa iedomas auglis, tāds bērnišķības un politnekorektuma krustojums, pie kura palieku tikai tās pašas konsekvences dēļ. Pagaidām nav nekas labs un trāpīgs iešāvies prātā :)
Gunārs Kusiņš
26. Septembris 2013 / 17:18
0
ATBILDĒT
>>Ja turpmāk komentāros nāksies parakstīties ar savu īsto vārdu un uzvārdu, mēs zaudēsim daudz vērtīgas informācijas.>>



Šim secinājumam es piekrītu.

Ierosinu šajā portālā komentēt gribošiem vienoties un visiem ievērot, ka viena persona izmanto vienu un tikai vienu niku vai savu īsto vārdu un uzvārdu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 39
visi numura raksti
Dina Gailīte
Intervija
Satversmes preambulā būtu jāatsedz Latvijas valsts jēga un būtība
Neskatoties uz to, ka līdz Latvijas valsts dibināšanas simtgadei atlikuši vairs tikai pieci gadi un kopš neatkarības atjaunošanas aizritējušas jau vairāk nekā divas desmitgades, tieši pēdējā laikā gan tiesībnieku lokā, gan ...
23 komentāri
Egils Levits
Tiesību politika
Izvērstas Satversmes preambulas iespējamā teksta piedāvājums un komentārs
Izvērstas Satversmes preambulas piedāvājums ir juridisks teksts. Lai to labāk varētu izprast, pievienoju tam sekojošu īsu komentāru. Komentārā precīzāk iezīmēta piedāvātā teksta formulējumos ietvertā jēga. Jāuzsver, ka ...
28 komentāri
Inga Vilcāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Likumam pretēji darījumi un to tiesiskās sekas
Likumdevēji izstrādā un likumos iekļauj normas, lai noteiktu, kādi darījumi tiesiskā sabiedrībā nav pieļaujami. Studējot Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē un sākot pētīt šo tēmu, sākotnēji pārsteidza salīdzinoši ...
1 komentāri
Juridiskā literatūra
Līgumu un deliktu tiesību jautājumi monogrāfijā
Iznākusi prof., Dr.habil.iur., LZA akadēmiķa Kalvja Torgāna monogrāfija “Līgumu un deliktu tiesību problēmas” (izdevējs – Tiesu namu aģentūra), kurā viņš analizē un sniedz detalizētu apskatu par vairākām aktuālām ...
Tiesību politika
Valsts prezidents izstrādā likuma ierosinājumu pārvaldības pilnveidei
Pirms pāris nedēļām, 2013. gada 13. septembrī, tika publiskots Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa izveidotās Ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei otrais ziņojums. Ekspertu grupa, kuras sastāvā darbojas Dr.sc.pol. Daina Bāra, ...
AUTORU KATALOGS