ŽURNĀLS Juridiskā literatūra

10. Decembris 2013 /Nr.50 (801)

Grāmata par tiesu praksi civillietās
13 komentāri

Latvijas juridisko literatūru papildinājusi jauna grāmata – Viktors Tihonovs "Tiesu prakse civillietās. II grāmata" (Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2013, 289 lpp.). Grāmatā autors aplūko gan strīda būtību, gan arī tā risinājumu, publicējot attiecīgo tiesas nolēmumu. Grāmatas priekšvārdā zvērināts advokāts Andris Grūtups atzīst, ka autors kā praktizējošs tiesu advokāts izmanto padziļinātu teorētisku pieeju gadījumos, kad tas nepieciešams. Viņa teorētiskie pētījumi ir saņēmuši apstiprinājumu tiesu praksē.

komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
12. Decembris 2013 / 11:03
0
ATBILDĒT
Autoram nebūtu ko pārmest, ja autors izvairās no diskutējamām likuma un tiesu nolēmumu interpretācijām.

Pretējā gadījumā var tikt radīta situācija kā ar nesen izdotajiem Administratīvā procesa likuma komentāriem, kuru autoru vidū ir arī tiesneši.

Pieteicēji vēršas tiesā ar prasījumiem atcelt minētos komentārus, vēršas Prokuratūrā un Saeimas Prezidijā ar lūgumiem sodīt tiesnešus par neobjektivitāti un noziedzīgas patvaļas paušanu komentāros, daži pat pielīdzina grāmatu Ādolfa Hitlera \"Mein Kampf\" un lūdz izņemt no civiltiesiskās apgrozības. Reliģiozi noskaņotie pieteicēji izvēlas citu ceļu - vēršas ar sūdzībām pie Svētā Krēsla un lūdz komentāru autorus izsludināt par ķeceriem, un piemērot anatēmu.

Šķiet, šonedēļ Administratīvajā rajona tiesā saņemti jau pārdesmit lūgumi atcelt Administratīvā procesa likuma komentārus, izbeigt \"tiesu tiesisko prostitūciju\", likvidēt \"tiesisko surogātu tiesās\", un izdot pieteicējiem labvēlīgus komentārus. Vienlaikus izteikti lūgumi par pagaidu noregulējuma piemērošanu - uz lietas izskatīšanas laiku tiesā izdot \"pareizus komentārus\".
Baraks Osama
11. Decembris 2013 / 14:17
0
ATBILDĒT
Jāpiekrīt vien būs. Bezdiskusiju tendence ir ne tikai viena raksta ietvaros. Lieli svētki ir, ja kāds raksts izsauc atbildes rakstu un vēl jo vairāk - ja atbildes rakstu uz atbildes rakstu. Un tas pārsteidz, jo pat studentu noslēguma darbos tiek vērtēts, vai darbā ir citu agrāk izteikto viedokļu kritika. Patlaban trūkst iespēju objektīvi novērtēt argumentus, jo tie mēdz būt vienpusēji. Varbūt tāpēc arī komentāros pie šādiem nekvalitatīviem darbiem mēdz izskanēt dažādi ad hominem argumenti, aizrādījumi par interešu konfliktu u.c. Patiesībā sanāktu interesants pētījums par doktrinālo tiesību avotu jēdziena izpratni, vietu, lomu, kvalitāti, problēmām Latvijas tiesību sistēmā.



No Latvijas juridiskajiem izdevumiem laikam vistuvāk zinātniskuma ideālam spēja pietuvoties Likums un Tiesības. Joprojām laiku pa laikam domāju par to, vai nebūtu nepieciešams reanimēt šāda tipa izdevumu. Nepamet sajūta, ka arī recenzētam seriālizdevumam ar izteiktu zinātnisku ievirzi būtu sava niša blakus tādam \"profesionālās tālākizglītības instrumentam, kā arī ikdienas informācijas avotam par norisēm tieslietās\" kā JV, kas, šķiet, nekad nav pretendējis uz zinātniska žurnāla statusu.
Zinātnieks
11. Decembris 2013 / 13:14
0
ATBILDĒT
Par konkrēto grāmatu neizteikšos, jo neesmu ar to vēl iepazinies.



Gribēju tikai pievienoties Primus novērotajam par nepatīkamo bezdiskusiju tendenci. Pat darbos, kas tiek prezentēti kā zinātniski darbi (diemžēl, arī dažos no šeit komentāros minētajiem) to autori izvēlas tikai tādus avotus, kas apstiprina pašu teikto. Nesaprotu, kāpēc tā izveidojies. Trūkst pretargumentu? Negribas \"strīdēties\" Latvijas mazajā pīļu dīķī? JV nav zinātnisks izdevums? Šie iemesli nepārliecina, tāpēc visticamāk tas ir vienkārši slinkums vai pat sava veida augstprātība, kas, diemžēl, nenāk par labu tiesiskās domas attīstībai.
Jap
11. Decembris 2013 / 08:10
0
ATBILDĒT
Jāpiekrīt, nav ko piebilst.
ziņkārīgais
10. Decembris 2013 / 22:46
0
ATBILDĒT
Vai tas ir tas pats Tihonovs, kas agrāk rupji lamājās un apkrāpa savus klientus, bet tagad tāpat kā viņa bijušais maizes tēvs kļuvis par \"rakstnieku\"?
Primus
10. Decembris 2013 / 21:54
0
ATBILDĒT
Atsaucoties uz iepriekšējā komentētāja norādi, sniedzu savu alternatīvo recenziju.

Grāmatā nav diskusijas. Autors izvēlējās tikai tos avotus, kuri atspoguļo viņa viedokli. Diemžēl ir iezīmējusies tendence, ka daži autori, tostarp arī šīs grāmatas autors, pasniedz kaut ko kā doktrīnu, kaut gan darba tapšanas laikā pastāv virkne citu darbu un/vai tiesu prakse, kur ir pausts atšķirīgs viedoklis. Manuprāt, tas nav labs stils, ja autors izvēlas tikai tos avotus, kuri pamato viņa viedokli un pilnībā ignorē tos literatūras avotus, kuri viņam ir zināmi vai kurus var viegli sameklēt, piemēram, izmantojot meklēšanas funkciju JV.

Ja grāmata ir pozicionēta kā tāda, kura būs nederīga ne tikai praktiķiem, bet arī teorētiķiem, tad lasītājs, paļaujoties uz šo apgalvojumu, saprātīgi sagaida attiecīgu kvalitāti. Taču pirmajā sadaļā „Lietu tiesības” (10.-26.lpp., neieskaitot tiesas nolēmumus, kuri pieder pie konkrētās sadaļas) ir 10 atsauces, kas jau liek apšaubīt padziļināta pētījuma veikšanu. Rodas iespaids, ka autors ir gandrīz atreferējis paskaidrojumus lietās, kur viņš pārstāvēja klientus, un it kā pieklājības pēc ielika dažas atsauces.

Vēl es gribētu pateikt par citu tendenci, kura, manuprāt, arī nav visai zinātniska, bet tā diemžēl ir raksturīga vairākiem vietējiem autoriem. Autors sameklē Internetā kādas valsts X likumu, iztulko latviešu valodā vienu normu un tad pats, neizmantojot vai vismaz lasītājam neatklājot avotus, jo nav nevienas atsauces uz valsts X tiesību literatūru, interpretē šo vienu noteikumu. Es vienmēr uzdodu sev jautājumu, ja jau, lai izprastu Latvijas tiesības, dažkārt jāizlasa vairākas grāmatas un spriedumi, vai līdzīgā pieeja nebūtu izmantojama valsts X gadījumā? Konkrētās grāmatas gadījumā diemžēl šad tad tiek arī pielietota šī „ metode”, ka valstī X, pastāv tāds pats regulējums, ko autors pats izsecina no citas valsts normatīvā akta.

Atsevišķu sadaļu tēzes nav jaunas. Pārsvarā ir izmantotas Torgāna, Baloža un Kalniņa grāmatas, kā tas arī izriet no atsaucēm. Autora tēzes ir bieži vien pārāk vispārīgas, turklāt, kā minēts, šīs tēzes un atziņas var atrast citu autoru darbos. Bez tam dažas citu autoru atziņas nav atreferētas precīzi. Ņemot vērā minēto, šī darba „bonuss” ir nepublicētie tiesas nolēmumi.
Baraks Osama
10. Decembris 2013 / 16:56
0
ATBILDĒT
Patiesībā es arī gribētu dzirdēt, kur tad grāmatnīcās ir tā jaunā juridiskā literatūra, par ko netiek rakstīts, un kuras grāmatas tās būtu. Kā vikipēdijā raksta - [citation needed]. Bez šādas informācijas man kā personiski neieinteresētam cilvēkam tiešām liekas, ka kritizētāji savas personiskās antipātijas pret autoru (kas ir tikai viņu pašu darīšana) izpauž līdz galam neskaidros pārmetumos JV.



Piebildīšu gan arī, ka īsas recenzijas par grāmatām tiešām būtu interesantāk lasīt kā vienkāršu paziņojumu par grāmatas iznākšanas faktu. Daudzos ārzemju juridiskajos žurnālos tādas publicē regulāri.
ne retorisks jautajums
10. Decembris 2013 / 16:21
0
ATBILDĒT
Nav ne kādas cepšanās - vienkārši pagrozi galu grāmatnīcās un ieraudzīsi pietiekamu skaitu jaunās literatūras, bet par tām taču visām neraksta JV, kādi tad kritēriji tiek izvirzīti, lai reklamētu vienu brošūru?

Starpcitu, Torgānu u.c. pieminēto autoru darbu salīdzinājums ar šo ir pilnīgi nevietā.
Armands
10. Decembris 2013 / 12:41
0
ATBILDĒT
Es līdz šim esmu pamanījis, ka JV tiek publicēti apskati (reklāmas) par katru jaunu juridiskās literatūras izdevumu latviešu valodā. Piemēram, 24.09.2013. JV bija apskats (reklāma) par K.Torgāna \"Līgumu un deliktu tiesību problēmas\", 23.07.2013. JV par G.Sniedzītes \"Tiesnešu tiesības\", 23.04.2013. JV par Z.Pētersones \"Intelektuālā īpašuma civiltiesiskās aizsardzības līdzekļi\". Varat nosaukt kaut vienu grāmatu, par ko nebūtu apskats (reklāma) JV?



Bet, lai uzzinātu par autora zinātniskajām vai pielietojamām atziņām, Jums nāksies vien pašam grāmatu palasīties.



Ja godīgi, nesaprotu, par ko tāda \"cepšanās\"?
retorisks jautājums
10. Decembris 2013 / 12:25
0
ATBILDĒT
Manuprāt, juridiskās literatūras apskati (reklāma) tādā specializētā izdevumā kā JV ir attaisnojama....

Bet kāpēc tieši šīs un ne kādas citas grāmatas reklāmai bija jābūt JV? Kādas būtiskas paša autora zinātniskas vai pielietojmas atziņas šī grāmata satur, kuras visiem lasītājiem būtu interesantas?
mja
10. Decembris 2013 / 11:43
0
ATBILDĒT
Pavisam patīkami būtu, ja publicētu ne vienkārši apskatus, bet kaut cik zinātniskas recenzijas.
Armands
10. Decembris 2013 / 11:07
0
ATBILDĒT
Manuprāt, juridiskās literatūras apskati (reklāma) tādā specializētā izdevumā kā JV ir attaisnojama. Turklāt neesmu pamanījis, ka Latvijā būtu sākušies juridiskās literatūras plūdi, katru nedēļu izdodot pa desmit jauniem juridiskās literatūras izdevumiem.
jurists
10. Decembris 2013 / 08:15
0
ATBILDĒT
Vispār nav saprotama raksta būtība - vai tad tagad reklāmas rakstus publicēs Jurista vārdā?

Cik daudz ir dažādu grāmatu, vai tiešām visas ir jāreklamē?
visi numura raksti
Aldis Saulietis, Guntars Kokorevičs
Skaidrojumi. Viedokļi
Obligāciju ekonomiskā un juridiskā daba
Attīstoties tirgus ekonomikai, aizvien biežāk uzņēmumi, lai iegūtu apgrozāmos līdzekļus, izvēlas tādu līdzekļu iegūšanas veidu kā obligāciju emisija. Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos tiek atspoguļota informācija par ...
1 komentāri
Gaidis Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Galvojums kā akcesoriska jeb papildu (blakus) saistība parādnieka fiziskās personas maksātnespējas procesā
2011. gada 27. aprīļa Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedumā lietā Nr. SKC – 86/20111 (turpmāk tekstā – Spriedums) tika norādīts uz iespējamiem izņēmumiem no galvojuma akcesoritātes ...
36 komentāri
Ilze Dubava
Notikums
"Jurista Vārda" 800. numura atvēršanas svētki  
Mārtiņš Drēģeris
Skaidrojumi. Viedokļi
Dažas praktiskas piezīmes par Satversmes 49. pantu
Raksta autors turpina aplūkot Latvijas Republikas Satversmes 49. panta juridisko dabu, lietošanas praktisko mehānismu, formu un tiesiskās sekas (skat. arī autora iepriekšējo publikāciju: Drēģeris M. Dažas praktiskas piezīmes par ...
2 komentāri
Tiesībsarga birojs
Tiesību politika
Maldīgs priekšstats par nepilsoņu cilvēktiesību ievērošanu Latvijā
Aktīvi iesaistoties cilvēktiesību problēmu diskusijās starptautiskā mērogā, tiesībsargs Juris Jansons novērojis, ka atsevišķu nevalstisko organizāciju darbības rezultātā starptautiskajām organizācijām ir radīts neprecīzs ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS