ŽURNĀLS Informācija

11. Februāris 2014 /Nr.6 (808)

Satversmei atbilst norma, kas regulē ar lietas vešanu saistītos izdevumus
13 komentāri

Piektdien, 7. februārī, Satversmes tiesa pasludināja spriedumu lietā Nr. 2013-04-01 "Par Civilprocesa likuma 33. panta trešās daļas 1. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. un 92. pantam", atzīstot, ka apstrīdētā norma atbilst vienlīdzības principam un līdz ar to arī Satversmes 91. panta pirmajam teikumam un 92.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
sm.
15. Februāris 2014 / 12:40
0
ATBILDĒT
Vēl arī - tā kā prezumpcija ir vienīgi pieņēmums, kas atspēkošanas gadījumā mainās uz pretējo, konkrētā situācijā zaudējusī puse, ja tā varētu pierādīt pretējās puses advokāta nekvalitativitāti, kaut ar visu uzvaru, tai pēc ST loģikas pienāktos atbrīvojums no advokāta izdevumu atlīdzināšanas pretējai pusei, jo izdevumu atlīdzināšana par faktiski nekvalitatīviem pakalpojumiem būtu ārpus CPL 33.p. normas leģitīmā mērķa.
Cilveks > sm.
16. Februāris 2014 / 18:37
0
ATBILDĒT
savukārt, lietas zaudēšana to arī pierāda, jo zaudēja tāpēc, ka advokāts neizvilka vai arī advokāts uzņēmās acīmredzami nepareizu lietu, maldinot, ka lieta ir uzvarama.
sm.
15. Februāris 2014 / 11:56
1
ATBILDĒT
Vismaz viens leģitīmais mērķis (spr. 24.punkts) ir aplams: sabiedrībai NAV intereses saņemt kvalitatīvu jur.palīdzību. Pirmkārt, kvalitatīvas jur.palīdzības saņemšana ir tīri individuāls, nevis sabiedrības mērķis. Piemēram, ja kvalitatīvas jur.palīdzības potenciālais saņēmējs ir Cūku ferma, sabiedrībai nav interese, ka tā saņem kvalitatīvu palīdzību, tieši otrādi - sab,interese ir, lai tā saņem labi ja vidējā līmeņa jur.palīdzību. Otrkārt, šāda loģika varētu darboties vienīgi gadījumos, ja abās pusēs ir vienlīdz kvalitatīva palīdzība - tad tiešām tiek īstenota sab.interese pēc vispārēja taisnīguma, bet cik bieži tā notiek?
cilveks
12. Februāris 2014 / 22:21
0
ATBILDĒT
izskatās, ka šobrīd ir tāda sabiedrības "testēšana", lai varētu ieviest advokātu procesu arī apelācijā.
mala > cilveks
13. Februāris 2014 / 00:02
0
ATBILDĒT
Un sabiedrība labi notestējās. Satversmes tiesa iedeva zaļo gaismu.
ai_bi
11. Februāris 2014 / 18:14
0
ATBILDĒT
Jā.Tomēr jāazīst, ka no ST puses SPRIEDUMA motivācija tāda pašvaka. Un beigās par to sabiedrības labumu, tā vien gribās, no visas sirds ieteikt, zvērinātiem advokātiem algu no budžeta saņemt!
Armands
11. Februāris 2014 / 14:40
0
ATBILDĒT
Pievienojos sprieduma kritikai.
Pirmkārt, Satversmes tiesa atstājusi bez ievērības CPL 33.panta pirmās daļas 1.punkta galveno principu, ka maksā zaudētājs. Tātad galvenais un faktiski vienīgais kritērijs, lai prasītu pārstāvja honorāra atlīdzināšanu no otras puses, ir tas, vai attiecīgā puse lietu ir uzvarējusi vai zaudējusi. Jautājums par puses pārstāvja statusu ir otršķirīgs, patiesībā nesvarīgs, jo pusei patiesībā neinteresē, vai pārstāvis ir jurists vai advokāts. Pusei ir būtiski uzvarēt tiesvedībā. Ja reiz puse, kuru pārstāv jurists, ir uzvarējusi tiesvedībā, tad, acīmredzot, jurista/neadvokāta nodrošinātā pārstāvība ir bijusi kvalitatīva un pusei ir tiesības prasīt, lai zaudējusi puse atlīdzina šim pārstāvim samaksāto honorāru.
Otrkārt, jau iepriekšējos komentāros pamatoti ir aizrādīts, ka spriedums ir balstīts prezumpcijā, ka advokāts a priori sniegs kvalitatīvāku pārstāvību tiesā nekā jurists. Lai arī šāda prezumpcija kā ideāltipisks modelis ir vēlams un atbalstāms, tomēr šī prezumpcija neatbilst realitātei, līdz ar to realitātei neatbilstošs ir arī Satversmes tiesas dotais CPL 33.panta pirmās daļas 1.punkta tulkojums.
Treškārt, Satversmes tiesas spriedums liegt tiesības prasīt otrai pusei atlīdzināt pārstāvim juristam samaksāto honorāru, ir zināmā pretrunā tam, ka jurists vēl joprojām var pārstāvēt pusi procesā. Ja reiz ir atļauts pārstāvēt, kāpēc liegt pusei prasīt atlīdzināt izdevumus par šo pārstāvību?
cilveks > Armands
11. Februāris 2014 / 17:23
0
ATBILDĒT
pilnīgu piekrītu, ka spriedums ir neloģisks.
papildus diskusija par šo ir šeit:
http://www.juristavards.lv/mikrofons.php?id=15

interesanti vai Erlens Kalniņs, Jānis Neimanis un Aivars Lošmanis, kas iepriekš ir zinātniski skaidrojuši loģikas ķēdi, spētu atbildēt uz Jūsu pēdējo jautājumu?
A
11. Februāris 2014 / 13:08
0
ATBILDĒT
Reti slikts Satversmes tiesas spriedums. Argumentācija nulle, tikai "prezumējams", ka advokāti ir gudri un vareni, pārējie pamuļķīši. Pati situācija, ka ja uzvarētāja puse būtu algojusi advokātu, tā var no zaudētāja puses prasīt izdevumus, bet ja algo juristu, tad nevar, ir absurda. Skaidrs, ka Satversmes tiesa ir aizgājusi advokātu lobiju pusē un kopējā patiesā vēlme īr izspiest no aprites juristus, lai panāktu advokātu monopolu. Tomēr lai kā visi necenstos, Satversmes tiesa nekad nespēs izdzēst vārdus, kurus tā ir pateikusi vairākos savos spriedumos, ka "bez advokātiem,tikpat labi personu var pārstāvēt arī jurists". Tādejādi arī tas ir prezumējams. Godīgi sakot gribētos, lai "Gardie visdari", šo jautājumu pabīdītu tālāk uz Eiropas institūcijām.
cilveks > A
11. Februāris 2014 / 17:18
0
ATBILDĒT
varbūt ir kāds godīgs advokāts, kas varētu šo lietu uzņemties un aizvest uz Eiropu?
cilveks > cilveks
11. Februāris 2014 / 17:19
0
ATBILDĒT
protams, pro-bono :)
tvb
11. Februāris 2014 / 11:41
0
ATBILDĒT
netaisnīgi gan. lietas vešanai noalgot var, bet pietiesāt izdevumus ne. ja reiz likumdevējs pateica A (ka blakus advokātiem juristi ar var pārstāvēt), tad jāsaka B.
mja
11. Februāris 2014 / 11:13
0
ATBILDĒT
Tas vārdiņš "prezumējami", kas tik bieži te pielietots, izsaka visu. Varbūtība, jābūtība, nenoteiktība...
visi numura raksti
Valentija Liholaja
Skaidrojumi. Viedokļi
Par sodu taisnīgumu un samērīgumu
2013. gada 15. oktobrī "Jurista Vārdā" publicēts Andreja Judina raksts,1 kas veltīts sodu piemērošanas prakses par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas analīzei par laika posmu no 2013. gada 1. janvāra līdz ...
3 komentāri
Dita Amoliņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmes psiholoģija
Var jau ar vieglu garu izveidot labo nodomu sarakstu "Jaunā gada lēmumi, kas padarīs dzīvi labāku" un uzskatīt, ka viss mainīsies pats no sevis. Tomēr jauna kalendārā gada sākums vispirms aicina atskatīties uz aizvadītajā gadā ...
Dina Gailīte
Notikums
Satversmes tiesas tiesneša amatā apstiprināts Gunārs Kusiņš
Saeima ceturtdien, 6. februārī, Satversmes tiesas tiesneša amatā apstiprināja Gunāru Kusiņu. Par šo lēmuma projektu nobalsoja visi 93 deputāti, neviens nebalsoja pret un neatturējās. Jau 27. janvārī vienbalsīgu atbalstu G. Kusiņa ...
Dina Gailīte
Informācija
Jaunajā preambulas projektā valstsnācijas jēdzienu aizstāj tā satura izklāsts
Pagājušajā nedēļā, 3. februārī, Saeimas deputāte, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētaja prof. Dr.iur. Ilma Čepāne valdību veidojošās koalīcijas padomes sēdē prezentēja jaunu Satversmes preambulas jeb ievaddaļas ...
9 komentāri
Ministru kabinets
Tiesību politika
Valdības viedoklis jautājumā par personas datu aizsardzību ārkārtas situācijās
Pagājušā gada izskaņā 17. decembra "Jurista Vārda" numurā rakstā "Personas datu aizsardzība ārkārtas situācijās" jau ziņots par problēmsituāciju, kas radās saistībā ar Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo personu datu izpaušanu ...
AUTORU KATALOGS