ŽURNĀLS Informācija

8. Aprīlis 2014 /Nr.14 (816)

Tiesas procesuālajos dokumentos jālieto latviešu valodas literārā forma
15 komentāri

Atbildot uz biedrības "Latgaļu savīneiba" sūdzību par tiesnesi, kas atstājis bez virzības latgaliešu valodā iesniegtu apelācijas sūdzību, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs tiesneša rīcībā likuma pārkāpumus nesaskata.

Biedrība bija lūgusi saukt pie disciplinārās atbildības Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi par to, ka bez virzības atstāta apelācijas sūdzība un noteikts termiņš trūkumu novēršanai – apelācijas sūdzības iesniegšanai atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām, tas ir, latviešu literārajā valodā.

komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Māras zeme
10. Aprīlis 2014 / 18:11
0
ATBILDĒT
Latgale ir Latvijas vēl dzīvā sirds.
Nav ko taisīt viņus par muļķīšiem, nabadziņiem vai valsts nodevējiem. Bet nedrīkst arī sabēgt Rīgā un pār žogu skatīties, kā krievu rijīgais lācis ar vietējo līdzskrējēju atbalstu viņus saplosa.
Tomēr rakstīt pieteikumus tiesai latgaliski nav prāta darbs. Ko darīt tiesnesim , kas skolu beidzis Valmierā un pārcelies uz Rēzekni strādāt?
Valdis > Māras zeme
11. Aprīlis 2014 / 02:57
1
ATBILDĒT
Ja Krievija ir rijīgais lācis, tad kas ir Latvija?
Kā jau teicu, tīri formāli var teikt: ko Latvija var piedāvāt Latgalei? Krievija (federatīva valsts) var piedāvāt tai autonomiju, autonomās republikas statusā. Latvija neko tādu nevar piedāvāt. Pasakiet, lūdzu, ko man atbildēt krievu kolēģiem, kad viņi paceļ šo argumentu? Man gribētos kaut ko iebilst, taču pārliecinošu pretargumentu nav.
mazgudrais > Valdis
11. Aprīlis 2014 / 08:23
1
ATBILDĒT
kremļa piektā kolonna pamazām iespiežas arī Jurista Vārdā! Ar delfiem un tvnetu nepietiek? nju, nju, vlaģik!
Valdis > mazgudrais
11. Aprīlis 2014 / 10:06
0
ATBILDĒT
"Mazgudrais" pilnībā atbilst savam brīvi izvēlētajam lietotāja vārdam. Ja būtu drusciņ gudrāks, tad saprastu, ka gudrākus cilvēkus vienkārši uztrauc Latvijas liktenis un tie, kas uzdod neērtus jautājumus, nav nekāda piektā kolonna. Ja Krievija tīri juridiski pašlaik var Latgalei piedāvāt vairāk, nekā Latvija, tad kaut kas ar steigu jāmaina!
Māras zeme > Valdis
11. Aprīlis 2014 / 11:28
0
ATBILDĒT
Arguments, ka Krievija var piedāvāt Latgalei autonomiju, ir tikpat noderīgs kā piedāvājums Latgali uzņemt Āfrikas valstu savienībā. Nosauciet kaut vienu racionālu graudu, kas izriet no šāda dīvaina "juridiska bonusa"?
Kādēļ gan lai kāds, kurš dzīvo demokrātiskā, brīvā, tiesiskā Eiropas Savienības valstī (Latvijā), gribētu dzīvot Krievijā - totalitārā, galēji korumpētā valstī, kur 110 pie varas esošajiem zagļiem pieder 35 procenti visas valsts bagātības (oficiāli pasludināta par netaisnīgāko valsti pasaulē), kur mazākumtautības tiek apspiestas, no kurienes cilvēki bēg (otrais lielākais politiskā patvēruma prasītāju skaits Eiropā aiz Sīrijas), kur cilvēku var notiesāt ar brīvības atņemšanu par ierakstu sociālajā tīklā, kur jaunieši simulē slimošanu, lai nebūtu jāiet armijā, jo tur valda "ārpusreglamenta attiecības" un var gadīties, ka jādodas dienēt uz Ziemeļkaukāzu utt.?
Kāda nozīme ir tam, vai šādas valsts sastāvā cilvēks dzīvo autonomajā vai ne-autonomajā apgabalā, t.i., vienkārši guberņā?
mazgudrais > Valdis
11. Aprīlis 2014 / 10:17
0
ATBILDĒT
tas, ka atzīstos par mazgudro, ir pozitīvi tādā ziņā, ka problēma, lai to varētu mēģināt novērst, ir jāatzīst, es atzīstu, tas, ka Jūs postulējat sevi par gudru, varētu liecināt, ka savas problēmas Jūs neapzināties, protams, ja neesat algots vai idejisks kremļa aģents
Valdis
8. Aprīlis 2014 / 12:47
2
ATBILDĒT
Vai šādā veidā, rīkojoties pretēji Valsts valodas likumā skaidri pateiktajam, ka latgaliešu valoda ir latviešu valodas paveids (Valsts valodas likuma 3.p.4.d.) netiek veicināts latgaliešu separātisms? Un vai latgaliešu separātisma veicināšana pašreizējo Ukrainas notikumu kontekstā ir prāta darbs? Vai tagad dažiem nebūs pamats teikt: mūs diskriminē un pazemo, mūsu valodu uzskata par otršķirīgu, tātad arī mūs uzskata par otrās šķiras pilsoņiem – tad nu nāc, car Vladimir, un glāb mūs? Jo cars Vladimirs vismaz autonomās republikas statusu varētu piesolīt. Es ļoti gribētu maldīties, bet, teiksim, ja es būtu kaimiņvalsts apmaksāts aģitētājs-šķeltnieks, es ar lielu prieku šo Bičkoviča lēmumu izmantotu savai propagandai.
Seskis > Valdis
9. Aprīlis 2014 / 15:00
0
ATBILDĒT
Absolūti pareizs un pamatots viedoklis!
Latgalieši jau sen būtu nokratījuši Latvijas kundzību un pasludinājuši Latgales protektorātu mātes Krievijas klēpī, tomēr par laimi viņi neapzinās, ka atrodas Latvijas Republikas jurisdikcijā. Pavisam nesen presē pavīdēja ziņa, ka latgalieši nezina Prezidenta Bērziņa gaišās eksistences faktu un funkcijas. Aptaujātie latgalieši Prezidenta kungu uzskatīja par Ordeņa landmaršalu Bellu, kurš kopā ar 11 komturiem Ērģemes kaujā tika sagūstīts no Krievijas karavadoņa Aleksandra Kurbska puses. Ļaudis atzina, ka pēc Ērģemes kaujas nav skaidrs, vai Latgale tagad esot krievu, poļu vai Ordeņa zeme, vai arī Bīskapa patrimonālapgabals.
Daži aptaujātie latgalieši zināja par Rīgas pilsētas eksistenci un to, ka lietuviešu pagāni nodedzinājuši Rīgas pileni, citi sūdzējās par nodevu uzmākoņu uzplīšanos no rietumu puses - šad tad atbraucot bargi vīri un sievas auto ar uzrakstu par partnerību godīgu saistību izpildē pret Valsti, un pieprasot sieciņus desmitās tiesas, bārdas nodokļa un galvasnaudas veidā.
Vilis > Valdis
9. Aprīlis 2014 / 11:15
0
ATBILDĒT
Īsāk sakot, Ukrainas notikumu kontekstā krievu valoda jāpasludina par otru valsts valodu?
Valdis > Vilis
9. Aprīlis 2014 / 12:36
0
ATBILDĒT
Tātad, ja pareizi sapratu, latgalieši Latvijā ir pielīdzināmi krieviem, tas ir, mazākumtautībai? Lieliski, tas ir vēl viens trumpis cara Vladimira rokā!
mazgudrais
8. Aprīlis 2014 / 09:27
1
ATBILDĒT
tādā gadījumā ko darīt ar tiesu spriedumiem, kuros lietotais izteiksmes stils ir visai attāls no latviešu valodas gramatikas un bieži pretrunā ar to?
valodnieks > mazgudrais
10. Aprīlis 2014 / 12:02
0
ATBILDĒT
Publiskot un runat par konkrētiem spriedumiem.
mazgudrais > valodnieks
11. Aprīlis 2014 / 08:29
0
ATBILDĒT
principā jau tiek publiskoti tiesu portālā, cik nu viņu pagaidām ir, kas anonimizēti
vēl tik atliek noskaidrot, kur runāt par to
'dažus numurus iepriekš vins tāds bija JV publicēts, tur tiesību norma pilnīgi aplami atstāstīta, nu un kas?
kaut kad ziemā bija JV publicēts AT pētījums, tur bija rakstīts "noziedzīgs rīks", nu un kas?
kaut kādas konsekvences seko tam, ka par to runā?
valodnieks > mazgudrais
11. Aprīlis 2014 / 17:19
0
ATBILDĒT
"noziedzīgs rīks" vēl nepadara spriedumu par tik nebaudāmu, ka to nevar saprast. Bet, protams, jautrību nodrošina. Otru piemēru nevaru komentēt. Taču, cik atceros, bija komentāri, kuros Jums tika iebilsts.
mazgudrais > valodnieks
14. Aprīlis 2014 / 08:37
0
ATBILDĒT
iebilsts tika gan, bet, ja esat valodnieks, tad, ja tekstus salīdzināsiet, Jūs sapratīsiet, kur aplamība slēpjas
"noziedzīgs rīks" nebija spriedumā, bet AT pētījumā, tas mani vedina domāt, ka AT ar ne vien ar valodas, bet arī ar juridisko jēdzienu izpratni ir slābi
visi numura raksti
Ilma Čepāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunā Būvniecības likuma kroplības
Rakstā tiek aplūkotas atsevišķas 2013. gada 9. jūlijā pieņemtā, bet vēl spēku neieguvušā Būvniecības likuma problēmas – būvniecības procesa nepārskatāmība un terminoloģijas neskaidrība, patvaļīgas būvniecības ...
2 komentāri
Dina Gailīte
Notikums
Savā jubilejā profesors lasītājiem dāvina jaunu grāmatu  
Pagājusī nedēļa Latvijas tiesībnieku saimē aizritēja svētku noskaņās: Latvijas zinātņu akadēmijas loceklis un Latvijas Universitātes profesors Dr.habil.iur. Kalvis Torgāns – neapšaubāma Latvijas civiltiesību autoritāte un ...
3 komentāri
Edijs Poga
Skaidrojumi. Viedokļi
Senāta jautājumā jāatjauno līdzsvars likumdevēja un tiesu varas attiecībās
Šī raksta uzdevums ir vērst uzmanību uz to, ka, pirmkārt, Latvijas likumdevējam būtu jāizturas ar cieņu pret mūsu tiesu sistēmas vēsturi un tradīcijām. Otrkārt, likumdevējam būtu arī jārespektē tiesu varas viedoklis tādā tiesu ...
3 komentāri
Pēteris Kušners
Skaidrojumi. Viedokļi
Atlīdzības likuma 21. panta trešās daļas normas interpretācija tiesu praksē
Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 21. panta trešā daļa nosaka, ka karavīram, kurš, pildot militāro dienestu, ir saslimis, pēc ārstēšanās atzīts par ...
Tiesību politika
Kārtība, kā iedzīvotājiem nosaka maksu par atkritumu apsaimniekošanu, ir netaisnīga
Pārbaudes lietas ietvaros tiesībsargs Juris Jansons savā atzinumā secinājis, ka šobrīd spēkā esošais regulējums, kas paredz maksu par atkritumu apsaimniekošanu rēķināt pēc dzīvokļu (īpašnieku), nevis dzīvoklī dzīvojošo ...
AUTORU KATALOGS