ŽURNĀLS Numura tēma

21. Oktobris 2014 /Nr.41 (843)

Vai barbari jau stāv pie vārtiem
Legāla un nelegāla uzņēmumu pārņemšana Eiropā un pasaulē
1 komentāri
LL.M.
Mārtiņš Zemītis
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā padomnieks  

Reiderisms savā klasiskajā izpratnē nav radies ne šodienas Latvijā un pat ne pagājušā gadsimta 90. gadu "gangsteru kapitālisma" laikmetā Krievijā, bet gan ASV 70.–80. gados. Ar šo terminu tolaik sāka apzīmēt agresīvu, pat neētisku, taču kopumā legālu aktīvu mazākuma akcionāru komercpraksi. Reiderus tāpēc mēdz dēvēt arī par "aktīviem akcionāriem", kuri grib ātrāk kāpināt savu peļņu pretstatā citiem akcionāriem, kuri vairāk tendēti saglabāt kompānijas stabilitāti un ilgmūžību.

 

Neliels ieskats korporatīvā reiderisma vēsturē

Reiderisma sākotnējā izplatība ASV un Lielbritānijā ir likumsakarīga, jo pretstatā kontinentālai Eiropai, kur līdz šai dienai lauvas tiesa kompāniju pieder ģimenēm vai stabilam akcionāru vairākumam, ASV un Lielbritānijā daudz izplatītāks ir publisko kompāniju modelis, kur lielākā daļa uzņēmuma akciju pieder daudziem nelieliem akcionāriem.

Reiderisma klasiskā definīcija runā par maksimāli lielas komercsabiedrības akciju daļas uzpirkšanu brīdī, kad akcijas iespējams iegādāties par izdevīgu cenu, lai iegūtu pietiekamas balsstiesības akcionāru sapulcē, lai varētu mainīt kompānijas vadību (valdi) un īstermiņa korporatīvo stratēģiju, iespējams, kompāniju sadalot, atsevišķi vai kopā tālāk pārdodot kompānijas aktīvus (ražošanas iekārtas, nekustamo īpašumu) un tādējādi iegūstot lielu un ātru peļņu no investīcijām.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
freidisms?
21. Oktobris 2014 / 09:23
0
ATBILDĒT
Korporatīvos greiderus...:))
visi numura raksti
Diskusija
Valsts varas pārstāvji, juristi, uzņēmēji – pret reiderismu
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras plaši apmeklētā pretreiderisma konference septembra beigās bija apliecinājums tēmas svarīgumam un nopietnām bažām par nelikumīgu, neētisku vai agresīvu rīcību biznesa vidē. Visi ...
24 komentāri
Intervija
Desmit gadu darbs pie disertācijas un grāmata starptautiskā izdevniecībā  
2014. gada sākumā starptautiski atzītais izdevējs "Brill/Nijhoff" izdeva Satversmes tiesas tiesneses Dr.iur. Kristīnes Krūmas grāmatu "EU Citizenship, Nationality and Migrant Status: An Ongoing Challenge",1 kas balstīta viņas doktora ...
4 komentāri
Edgars Hercenbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par PVN atskaitīšanas tiesību atteikumu pēc Forvards V lietas iznākuma
Inese Lībiņa-Egnere
Numura tēma
Kā rīkoties, kad vienas nocirstas pūķa galvas vietā drīz vien izaug citas
Dagnija Palčevska
Numura tēma
Tiesību normu reakcija uz reiderismu kā problēmu praksē
AUTORU KATALOGS