ŽURNĀLS Tiesību prakse

14. Aprīlis 2015 /Nr.15 (867)

Eiropas Savienības Tiesa: Latvijas Republikas dalība, secinājumi, lietu apskats

Šajā numurā publicējam Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas Republikas dalību Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST vai Tiesa) un Vispārējās tiesas (turpmāk – VT, bet abas kopā turpmāk – ES tiesas) lietās no 2014. gada 1. marta līdz 2015. gada 28. februārim. Ziņojumā apkopota informācija par Tieslietu ministrijas īstenoto pārstāvību un galvenie secinājumi. Lietu apskats ir aktualizēts, iekļaujot arī informāciju par procesuālajām darbībām, kuras veiktas kopš 2015. gada 28. februāra. Visa informācija par katru no lietām pieejama EST mājaslapā: http://curia.europa.eu.

1. ES dalībvalstu tiesības iesaistīties ES tiesu lietās

Latvijas Republika kā ES dalībvalsts var piedalīties tiesvedības procesā ES tiesās gan kā prasītāja, piemēram, lūdzot atcelt ES institūcijas izdotu tiesību aktu, gan kā atbildētāja lietās par dalībvalsts pienākumu, kas izriet no Līguma par Eiropas Savienības darbību, neizpildi (tiešās lietas).1 Ja tiešajā lietā nav iesaistīta Latvijas Republika, tad, saņemot ES tiesu atļauju, Latvijas Republika var paust viedokli par strīdu lietas ietvaros, ko izskata ES tiesas.

Tāpat Latvijas Republika var paust viedokli par EST izskatīšanā esošu prejudiciālo jautājumu,2 ko EST uzdevusi kādas ES dalībvalsts (tai skaitā Latvijas Republikas) tiesa. Atsevišķos gadījumos iespējas piedalīties tiesvedības procesā tomēr ir ierobežotas.3 Latvijas Republika var paust savu viedokli gan lietas tiesvedības pirmajā daļā (rakstveida procesā), gan procesa otrajā daļā (mutvārdu procesā jeb tiesas sēdē). Tomēr mutvārdu process nav obligāta tiesvedības sastāvdaļa, un attiecīgi tas var arī nenotikt, ja neviens no tiesvedības procesā iesaistītajiem lietas dalībniekiem neiesniedz motivētu pieprasījumu.

Tiesības paust viedokli Latvijai būtu jāizmanto tad, kad tiesvedībā esošā strīda iznākums varētu skart būtiskas Latvijas Republikas intereses vai arī varētu būtiski ietekmēt Latvijas Republikā spēkā esošo tiesisko regulējumu.

Atbilstoši Eiropas Ekonomikas zonas līgumam4 Latvijas Republika var paust savu viedokli arī lietās, ko skata EBTA tiesa attiecībā uz EBTA valstīm – Norvēģiju, Lihtenšteinu un Islandi – par Eiropas Ekonomikas zonas līguma noteikumu ieviešanu, piemērošanu vai interpretēšanu, kā arī risinot strīdus starp EBTA valstīm.

 

2. Latvijas Republikas dalības ES tiesu lietās

Aktīvo lietu* skaita salīdzinājums ar iepriekšējā perioda aktīvo lietu skaitu

 

Atskaites periodā 01.03.2014.–28.02.2015.

Iepriekšējā periodā 01.03.2013.–28.02.2014.

 

Latvijas

Citu valstu

Latvijas

Citu valstu

Prejudiciālās lietas

11

6

10

5

Tiešās lietas

2

4

1

4

Apelācijas

0

0

1

0

Atzinuma lūgumi

2

2

Kopā:

25

23

* lietas, kuras ir kādā no tiesvedības stadijām vai par kurām attiecīgajā periodā ir pieņemts spriedums

 

3. Galvenie secinājumi

3.1. Latvijas Republika pirmo reizi ir iesūdzēta EST par saistību neizpildi

Pārskata periodā Eiropas Komisija (turpmāk – Komisija) ir pirmo reizi vērsusies EST pret Latvijas Republiku ar prasību par dalībvalsts saistību neizpildi saistībā ar notāru pilsonības jautājumu. Jāuzsver, ka Latvija ir pēdējā no 2004. un 2007. gadā iestājušajām dalībvalstīm, pret kuru Komisija ir ierosinājusi pārkāpumu procedūru par ES tiesību aktos noteikto saistību neizpildi. Tāpat attiecībā uz notāru pilsonības jautājumu EST jau ir pieņēmusi spriedumus par ES tiesību aktos noteikto saistību neizpildi attiecībā uz astoņām dalībvalstīm, un Komisija ir uzsākusi pārkāpumu procedūras pret vēl dažām dalībvalstīm.

Saskaņā ar ES tiesībām (Līguma par Eiropas Savienības darbību 49. pants) ikvienas dalībvalsts pilsonis var uzsākt un izvērst darbību citā dalībvalstī kā pašnodarbināta persona. Izņēmums, uz kuru neattiecas iepriekš minētais, ir darbības, ar kurām notiek dalība valsts varas īstenošanā (Līguma par Eiropas Savienības darbību 51. pants). Komisija uzskata, ka, nosakot pilsonības nosacījumu notāriem Latvijā, tiek pārkāpts Līguma par Eiropas Savienības darbību 49. pants, jo notāru darbībai Latvijā nav raksturīgas pazīmes, kas ietver tiešu un konkrētu dalību valsts varas īstenošanai. Latvijas Republika savukārt nepiekrīt Komisijas viedoklim, uzskatot, ka notāra darbības ir jāatzīst par valsts varas īstenošanu.

Latvijas Republikas diskusija ar Komisiju par notāru pilsonības jautājumu noris jau no 2006.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Veronika Krūmiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesnešu vērtības un atbildība
"[..] dziesma nav par krekliem, // bet ir par sirdsapziņām." – M. Čaklais Tiesības uz taisnīgu tiesu var tikt aplūkotas no dažādiem aspektiem, viens no tiem – tiesnešu vērtību loma personu tiesību aizsardzībā.
3 komentāri
Jeļena Alfejeva, Valdis Cielava
Skaidrojumi. Viedokļi
Likums jāpiemēro tādā nozīmē, kādu domājis likumdevējs
Neprecizitāte vai divdomība likumdošanā var izskaidrot ar trīs iemesliem: kļūda pieļauta likuma izstrādē; apzināta vēlēšanās darboties tādā garā; nepieciešamība adaptēt tekstus politiskām runām, kas dabiski izraisa ...
3 komentāri
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Par ekspertīžu metožu pieejamību aizstāvībai
Lai informētu Latvijas juristus par odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmām Latvijas kriminālprocesā, autors jau ir publicējis vairākus rakstus,1 kuros norādīts uz būtiskām odoroloģiskās ekspertīzes ...
1 komentāri
Ilze Krastiņa
Viedoklis
Advokāts vai komersants, bet nekad advokāts–komersants!
Atsaucoties "Jurista Vārdā" Nr. 14 (07.04.2015.) publicētajiem viedokļiem par zvērinātu advokātu biroju statusa noteikšanu un Zvērinātu advokātu padomes locekļu Raivo Sjademes un Ivara Gruntes aicinājumam atbalstīt viņu viedokli par ...
6 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
Divi kandidāti Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatam
Pagājušajā nedēļā, 7. aprīlī, kļuva zināms, ka noteiktajā termiņā Augstākās tiesas (AT) tiesneši izvirzījuši divus kandidātus AT priekšsēdētāja amatam nākamajam piecu gadu pilnvaru termiņam: AT priekšsēdētāju Ivaru ...
4 komentāri
AUTORU KATALOGS