ŽURNĀLS Numura tēma

15. Novembris 2016 /Nr.46 (949)

Ko sagaidīsim no topošā Administratīvo pārkāpumu procesa likuma
17 komentāri
Gunārs Kūtris
LU Juridiskās fakultātes lektors, 12. Saeimas deputāts, Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs 

Viens no senākajiem, vēl padomju laika likumiem, kas arī šobrīd turpina samērā veiksmīgi darboties, ir 1984. gadā pieņemtais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK). Ilgais spēkā esamības periods ir nodrošinājis, ka administratīvās lietvedības procesuālo pusi samērā labi pārzina ne tikai juristi. Taču par to, kas kurā brīdī skaitās pārkāpums un kāds sods par to draud, cilvēks bieži vien uzzina tikai tad, kad kāda valsts vai pašvaldības amatpersona laipni norāda, ka nāksies sastādīt protokolu. Diemžēl. Pat juristiem ne vienmēr pietiek uzmanības izsekot kodeksa grozījumiem, jo Saeimā šis likums visu laiku ir "atvērts", proti, tiek apspriests kārtējais vai pat vairāki grozījumi.

Lai sakārtotu sistēmu kopumā un novērstu ļoti daudzās nepilnības, bija plānots1 līdz 2006. gadam izstrādāt likumu par administratīvo pārkāpumu lietu kārtību. Likumprojekts Saeimā no Ministru kabineta nonāca tikai 2014. gadā, un 12. Saeima to saņēma mantojumā. Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisija likumprojektu sāka apspriest2 2015. gada sākumā. Šobrīd Administratīvo pārkāpumu procesa likuma (APPL) projekts ir jau pieņemts otrajā lasījumā un līdz 2017.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (17)
17 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
kārtējais "brīnums"
21. Novembris 2016 / 10:40
0
ATBILDĒT
Pārlasīju likuma projektu pateicoties JV numuram un tagad brīnos par nejēdzībām jaunajā projektā. Ikdienā saskaros un strādāju ar esošo LAPK, kur jau tik daudz izmaiņu, ka galva griežas. Bet visas izmaiņas ir tapušas sakarā ar nepieciešamību! Kā var likumprojekta anotācijā apgalvot, ka „(..)iespēja soda uzlikšanu pārsūdzēt augstākā iestādē sevi attaisno kā iespēja iestādei labot pašai savas pieļautās kļūdas (..)” un liegt to iestādei darīt?! Kur ir augstākai iestādei paredzēta iespēja atcelt lietu un nodot to jaunajai izskatīšanai piemērām, sakarā ar cietušā tiesību piedalīties lietas izskatīšanā neievērošanu? Cietušais iesniedz sūdzību par to, ka netika aicināts uz lietas izskatīšanu un ko darīt? Atcelt lēmumu un izbeigt lietu pārkāpējam par labu? Ko darīt rakstveida procesā, ja lietu ir jāskatās no jauna?
Kur ir aizskartās mantas īpašnieka iespēja pārsūdzēt lēmumu daļā par savu mantu?! Vai atkal gaidīsim Satversmes tiesas spriedumu šajā sakarā? Rodas iespaids, ka likumu ir izstrādājis tas, kam ne mazāka sakara ar to piemērošanu šobrīd nav un vīzijas par to kā notiek lietvedība administratīvo pārkāpumu lietās arī.
Es jau nerunāju par tādām nejēdzībām, kā atsevišķais lēmums par cietušo! Kam tas ir vajadzīgs? Mums ir tikai atsevišķie panti LAPK sevišķā daļā, kas vispār paredz kaitējuma nodarīšanas vārbūtību atsevišķai personai, nevis sabiedrībai kopumā. Kamdēļ izdalīt cietuša statusa piešķiršanu no lietas izskatīšanas pēc būtības???
skudra
15. Novembris 2016 / 13:51
0
ATBILDĒT
Veca anekdote par latgalieti eksāmenā :
Administratīvais sūds ir taids sūds, ko prīkšnīks uzlīk pots uz sovu golvu.
Seskis
15. Novembris 2016 / 11:03
1
ATBILDĒT
Pilnībā jāpiekrīt godātajam autoram par procesuālo smagnējību administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanā. Šajā sakarā ir ieteikums - nodot atsevišķas kategorijas lietu izskatīšanu kompetentajiem orgāniem, piemēram, biedru tiesas, bāriņtiesas, baznīcu draudzes, Būvvaldes konvents, kopīpašnieku tribunāls u.t.t. Piemēram, ja draudzei piederīga persona veic huligānismu, lietu izskata baznīca, par patvaļīgu būvniecību kopīpašumā lietu izskata kopīpašnieki vai dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, par pārkāpumiem veselības aizsardzības jomā - pacientu tribunāls u.t.t. Kad lieta izskatīta, tā tiek nodota vispārējas jurisdikcijas tiesai sprieduma pasludināšanai un galīgā soda noteikšanai. Tas ir vecais, labais inkvizīcijas process, kas ietaupītu daudz līdzekļu. Nepieciešams arī galvenais lielinkvizitors, kas koordinēs daudzo izmeklēšanas nodibinājumu darbību, Seskis ieteic D. Rietumas kundzi - pamatiedzīvotāju ķēniņieni!
lutsimaa > Seskis
21. Novembris 2016 / 07:03
0
ATBILDĒT
Kā lutsu tiešs pēctecis es stingri iebilstu pret godzemes ķoņinienes lielinkvizitora statusu. Dzimtas pētnieki ir stāstījuši, ka sākotnēji nav bijusi doma, ka mēs varētu būt pakļauti godzemes administratīvajai varai jebkādā veidā. Vara būtu jāatstāj uz vietām un nekāda virskundzība nav vajadzīga. Bet, ja tomēr paliekam pie virzkundzības koncepta, tad uzskatu, ka lutsi administratīvās iepēršanas ziņā varētu būt pa etnisko līniju zem kādas citas blondas daiļavas tupeles.
Eduards
15. Novembris 2016 / 10:56
0
ATBILDĒT
Kā tiks nodrošināts, ka ikviens varēs uzzināt soda likumus? Jaunajam procesa likumam būs pielikums ar šo soda likumu sarakstu?
vis ir vienkārši > Eduards
16. Novembris 2016 / 10:01
0
ATBILDĒT
kā nodrošinās? Ieteiks likumi.lv. Oficiālā publikācija ir publiski ticama un saistoša. Neviens nevar aizbildināties ar oficiālajā izdevumā publicēto tiesību aktu vai oficiālo paziņojumu nezināšanu.(Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums, 2.panta 2.daļa)
Homērs > vis ir vienkārši
16. Novembris 2016 / 12:04
0
ATBILDĒT
Lai nebūtu tik vienkārši - nesen pamanīju atsauci likumi.lv tīmekļa vietne "Visam Likumi.lv saturam ir informatīvs raksturs".
Seskis
15. Novembris 2016 / 10:23
1
ATBILDĒT
Kā ļoti riskantu uzskatu plānoto administratīvo pārkāpumu un sodu dekodifikāciju. Likumprojektā nav ietverta līdzšinējā LAPK Sevišķā daļa. Tas nozīmē, ka turpmāk sodi par konkrētiem pārkāpumiem būs noteikti katrā speciālajā likumā (Citāts iz raksta).
Seskaprāt, godātā autora bažas nav pamatotas! Līdzīgu sistēmu vēlams ieviest arī krimināltiesības, kad sodi ir noteikti vairākos likumos. Un ne tikai likumos, bet arī citos ārējos un iekšējos normatīvos aktus. Visbeidzot sodi var pastāvēt arī nerakstītā veidā - Tautas tiesiskajā apziņā, piemēram, namīpašumā uzlīmētie paziņojumi - par atkritumu izmešanu sods 50 eiro, par vizināšanos ar liftu sods 100 eiro u.t.t. Jāpilnveido sistēma, ka administratīvos sodus varēs nekavējoties piemērot un izpildīt dažādas Tautas pašorganizācijas formas - zemessargi, aizsargi, „družiņņiki", medību kolektīvi, vientuļo māšu apvienības, speciāli izveidoti ārkārtas tribunāli u.t.t. Jāteic, ka darba kolektīvos vēlams ieviest biedru tiesas, piemēram, Seska darba kolēģe izteicās, ka Seskim ir jāpiemēro administratīvais sods par hronisku vecpuisību - citi kolēģi ģimenes uzturot, bet Seskis tikai par sevi domājot, Seskim naudas par daudz. Šajā sakarā ir ļoti prātīga ideja par soda procentu noteikšanu administratīivajiem sodiem - tikai nevajag nekādus ierobežojumus - 75% apmērā, labāk par katru kavēto dienu pierēķināt 75%, tas izskatās draudīgāk. Nepieciešami arī solidaritātes sodi, piemēram, Pēteris bez atļaujas uzbūvējis piebūvi mājai - lai maksā visi sādžas iedzīvotāji par to, ka laicīgi neziņoja Orgāniem.
Visbeidzot jāsinhronizē administratīvie sodi ar kriminālsodiem - lai tiesību piemērotājs varētu izvēlēties, - piemērot administratīvo sodu vai kriminālsodu attiecībā pret vainīgo personu. Jāapsver arī iespēja personām par noteiktu samaksu iegādāties abonamentus administratīvajiem pārkāpumiem, piemēram, persona iegādājas no Valsts ieņēmumu dienesta abonamentu uz gadu, lai varētu veikt saimniecisko darbību bez reģistrācijas. Tā kā ideju un veicamā darba vēl ir ļoti, ļoti daudz!
A.P. > Seskis
17. Novembris 2016 / 10:44
0
ATBILDĒT
Apbrīnojami! Tevi var citēt!
P.S. Par pielūdzējas statusu vēl vajag pacīnīties.
pielūdzeja > Seskis
15. Novembris 2016 / 14:55
1
ATBILDĒT
Seski, es tevi mīlu!
:) > Seskis
15. Novembris 2016 / 13:15
0
ATBILDĒT
Jāni, tas Tu? :D
Jānis > :)
16. Novembris 2016 / 15:11
0
ATBILDĒT
Nē, tā droši vien ir īsta pielūdzēja. Varbūt Seskis beidzot no hroniskās vecpuisības tiks vaļā.
mazgudrais
15. Novembris 2016 / 08:32
0
ATBILDĒT
Kāds var paskaidrot, kāpēc likumam šāds nosaukums - Administratīvā pārkāpuma procesa likums. Process faktiski ir kādas darbības norise laikā, tātad saskaņā ar likuma nosaukumu tas ir likums par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu - laikam nosaka, kā izdarāms administratīvais pārkāpums.
Baraks Osama > mazgudrais
15. Novembris 2016 / 12:27
0
ATBILDĒT
Vai šo pašu jautājumu nevarētu uzdot, piemēram, par Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumu?
un? > mazgudrais
15. Novembris 2016 / 09:19
2
ATBILDĒT
Kam tādā gadījumā ir paredzēts Kriminālprocesa likums? Burlaku darba apraksts-instrukcija?
Homērs > un?
15. Novembris 2016 / 09:36
0
ATBILDĒT
Burlaku darba apraksts-instrukcija būtu Noziedzīga nodarījuma procesa likums.
mazgudrais > Homērs
15. Novembris 2016 / 16:43
0
ATBILDĒT
Tieši tā.
visi numura raksti
Vija Kalniņa
Numura tēma
Jauna sega “salāpītā lupatu deķa” vietā
Pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas ir darīts viss, lai atjaunotu arī Latvijas tiesību sistēmu – izveidota tiesu sistēma, atjaunots Civillikums, izdoti daudzi jauni likumi un Ministru kabineta noteikumi utt. Turklāt ir notikusi ...
4 komentāri
Sannija Matule
Juridiskā literatūra
Daudzās Krimināllikuma redakcijas – vienkopus grāmatā ar judikatūras tēzēm
"Latvijas Vēstneša" Grāmatu apgādā klajā nācis gandrīz 900 lappušu biezs izdevums "Krimināllikums", kurā pirmo reizi vienkopus ietvertas visas šā likuma redakcijas, ieskaitot grozījumus, kas stājās spēkā 2016. gada 11. maijā. ...
Vija Kalniņa
Intervija
Administratīvo pārkāpumu tiesību sistēmas reforma – domāšanas reforma
Nozīmīga loma Administratīvo pārkāpumu procesa likumprojekta izstrādē un virzībā ir bijusi Tieslietu ministrijai, kura visdziļāk ir pētījusi visas problēmas, kas saistītas ar spēkā esošo Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu ...
8 komentāri
Inga Bite
Numura tēma
Jauns administratīvo pārkāpumu process: vai labāks?
Šā gada 6. oktobrī Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Administratīvo pārkāpumu procesa likuma (APPL) projektu.1 Likumprojektam uz otro lasījumu tika iesniegti un izskatīti 209 priekšlikumi, un pēc atbalstīšanas pirmajā lasījumā ...
3 komentāri
Numura tēma
Plānotās izmaiņas administratīvo pārkāpumu tiesībās: par un pret
Saeima otrajā lasījumā ir pieņēmusi jauno Administratīvo pārkāpumu procesa likumu (APPL), un tas tiek sagatavots izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā nākamā gada sākumā. Galvenās plānotās izmaiņas administratīvo ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS