ŽURNĀLS Tiesību politika

7. Jūnijs 2022 /Nr.23 (1237)

Publicēts 2022. gada Eiropas Savienības apkopojums tiesiskuma jomā

Eiropas Komisija 2022. gada 19. maijā publicēja 2022. gada Eiropas Savienības (ES) rezultātu apkopojumu tiesiskuma jomā1 – salīdzinošu pārskatu par tiesu sistēmu efektivitāti, kvalitāti un neatkarību visās ES dalībvalstīs. Piedāvājam ieskatu galvenajās apkopojuma atziņās.

Iedarbīgām tiesu sistēmām ir svarīga nozīme ES tiesību aktu piemērošanā un izpildē, kā arī tiesiskuma un pārējo dalībvalstīm kopīgo ES pamatvērtību ievērošanā. Valstu tiesas ES tiesību aktu piemērošanā darbojas kā ES tiesas. Tieši valstu tiesas ir tās, kas nodrošina, ka tiek rezultatīvi īstenotas ES tiesību aktos noteiktās tiesības un pienākumi (Līguma par Eiropas Savienību 19. pants).

Turklāt iedarbīgas tiesu sistēmas ir svarīgas arī, lai nodrošinātu savstarpējo uzticēšanos un uzlabotu ieguldījumu vidi un ilgtermiņa izaugsmes ilgtspēju.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Matīss Dzelve, Estere Kozlinska
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunā vertikālo nolīgumu grupu atbrīvojuma regula un pamatnostādnes

Šī raksta mērķis ir informēt un sniegt vispārīgu ieskatu jaunā regulējuma saturā, īpaši vēršot uzmanību uz tajā ietvertajām būtiskākajām izmaiņām.

Artūrs Caics, Vita Rancāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskaita piemērošana pret kreditora gribu
Kaspars Čerbakovs
Viedoklis
Tiesas pienākums spriedumā noteikt tiesības saņemt procentus
Rakstā izklāstītie apstākļi izriet no pirmās instances un apelācijas instances tiesas spriedumiem, kuri taisīti 2020., 2021. un 2022. gadā, kad saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 10. panta noteikumiem arī ...
Viktors Makucevičs
Viedoklis
Dažas piezīmes par prasības summas un piedziņas perioda norādīšanu mantiska rakstura prasībās
Allars Apsītis, Jolanta Dinsberga, Dace Tarasova
Skaidrojumi. Viedokļi
Romas impērijas agentes in rebus kā mūsdienu kārtības uzturēšanas dienestu nominālie priekšteči
Līdzās citiem nozīmīgiem materiālās un nemateriālās kultūras sasniegumiem Senās Romas civilizācija, Romas impērija pazīstama arī ar vienu no senākajiem zināmajiem "speciālajiem dienestiem" (jeb īpašu informācijas vākšanas un ...
AUTORU KATALOGS