ŽURNĀLS Tiesību prakse

23. Janvāris 2024 /Nr.4 (1322)

Izraēlas Augstākā tiesa atzīst savas pilnvaras pārbaudīt pamatlikumu konstitucionalitāti

Šī gada 1. un 3. janvārī Izraēlas Augstākā tiesa (IAT) pasludināja divus ar nepacietību nervozi gaidītus spriedumus.1 Šiem spriedumiem ir kopīgs, ka IAT tajos aplūko savas pilnvaras pārbaudīt pamatlikumu tiesiskumu. Papildus abas lietas raksturo arī to izcelšanās konteksts – Izraēlas tagadējās koalīcijas mēģinājumi ietekmēt tiesu varas neatkarību. Arī Latvijā tiesu varai ir pazīstams labas likumdošanas princips un patvaļas aizlieguma princips. Tādēļ zināt šos spriedumus nav tikai jurista erudīcijas jautājums, bet to atziņas ir noderīgs salīdzinošo tiesību avots. Jānorāda gan, ka redakcijā diemžēl nav darbinieku, kas pārvaldītu kādu no valodām, kuras izmanto šī Izraēlas tiesu iestāde, tādēļ piedāvājam lasītājam spriedumu galveno fragmentu atstāstu.

Izraēlas konstitucionālās iekārtas īpatnības

Izraēlai ir savdabīga konstitucionālā iekārta. Proti, Izraēlas 1948. gada Neatkarības deklarācijā ir minēts: "Ievēlētas un pastāvīgas valsts iestādes tiks izveidotas saskaņā ar konstitūciju, ko izstrādās ievēlētā konstitucionālā sapulce." Lai gan šī sapulce tik tiešām tika ievēlēta un tajā notika debates par konstitūciju, tomēr tautas pārstāvji nespēja par to vienoties, kas mums atgādina mūsu pašu Satversmes otrās daļas pieņemšanas vēsturi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenbergs
Viedoklis
Vai durvis uz advokatūru nav kļuvušas par šauru
2 komentāri
Edgars Rinkēvičs, Ainārs Šlesers, Raimonds Bergmanis, Arvīds Dravnieks, Māris Pūķis, Edgars Pastars, Ilze Oša
Tiesību politika
Pašvaldību amatpersonām būs nepieciešama atļauja pieejai valsts noslēpumam
Vineta Bei
Tiesību prakses komentāri
Eiropas Parlamenta un Saeimas deputātu darba ierobežojumi pandēmijā un to pārbaude tiesās
Jurista Vārds
Tiesību prakses komentāri
Liegums nevakcinētiem deputātiem piedalīties Saeimas darbā neatbilst Satversmei
7. decembra spriedumā lietā Nr. 2022-20-01,1 kas tika pieņemts par konstitucionālo sūdzību, kuru iesniedza 13. Saeimas deputāte, Satversmes tiesa izvērtēja likuma normas satversmību, ar kuru nevakcinētiem deputātiem tika liegts ...
2 komentāri
Sannija Matule
Redaktora sleja
Atgriežoties pie sarunas par izmeklēšanas iestādēm
AUTORU KATALOGS