ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

23. Janvāris 2024 /Nr.4 (1322)

Liegums nevakcinētiem deputātiem piedalīties Saeimas darbā neatbilst Satversmei
2 komentāri

7. decembra spriedumā lietā Nr. 2022-20-01,1 kas tika pieņemts par konstitucionālo sūdzību, kuru iesniedza 13. Saeimas deputāte, Satversmes tiesa izvērtēja likuma normas satversmību, ar kuru nevakcinētiem deputātiem tika liegts piedalīties Saeimas darbā. Lieta tika izskatīta atbilstoši Satversmes tiesas likumā paredzētajam konstitucionālās sūdzības mehānismam. Apskatāmais jautājums tika atzīts par pietiekami nozīmīgu, lai rīkotu publisko procesu, kurā tika uzklausītas ne tikai lietas puses, bet arī lietā pieaicinātās personas.

Satversmes tiesa atzina, ka likuma norma, ar ko tika noteikts pienākums vakcinēties pret Covid-19, lai Saeimas deputāts varētu piedalīties Saeimas darbā, neatbilst Satversmes 101. panta pirmajai daļai, proti, ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā.

Kā būtībā norādīja Satversmes tiesa – ikviens Saeimas deputāts ir tautas pārstāvis, un deputāts var paust tautas gribu tikai tad, ja viņam tiek nodrošināta iespēja izmantot tiesības, kam ir izšķiroša nozīme Saeimas deputāta darbā – proti, tiesības piedalīties Saeimas darbā. Tādējādi arī katram individuālam deputātam, ne tikai vairākumam, ir būtiska nozīme Latvijas parlamentārajā demokrātijā.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
robots
26. Janvāris 2024 / 09:26
2
ATBILDĒT
Jautri ar 2 (!) gadu nobīdi paskatīties uz likumdevēju, mediķu un tiesībsargājošo iestāžu Covid laika darba/lēmumu vērtējumu un rezultātu.
Izrādās, smieklīgi lēmumi, izķēzīts budžets, aizņēmumi par ko procentus jāmaksā.
Krīze, ko intelektuālās mazspējas dēļ pārvarējam slikti.
Vērtējums 2.
Pētnieks
23. Janvāris 2024 / 09:21
2
ATBILDĒT
Kad represijas bija pret nevakcinētiem cilvēkiem, no visiem galiem propagandēja, ka viss ir tiesiski utt. Kā runa aiziet par nevakcinētiem deputātiem (lasi: tautas kalpiem), tā pēkšņi parādās prettisiskums. Tad lūk rodas jautājums: kopš kuriem laikiem tautas kalpiem, kas nez kāpēc uzdrīkstas sevi uzskatīt par tautas saimniekiem, ir lielākas privilēģijas par cilvēkiem? Nekas nav aizmirsts un netiks piedots!
visi numura raksti
Jānis Rozenbergs
Viedoklis
Vai durvis uz advokatūru nav kļuvušas par šauru
2 komentāri
Edgars Rinkēvičs, Ainārs Šlesers, Raimonds Bergmanis, Arvīds Dravnieks, Māris Pūķis, Edgars Pastars, Ilze Oša
Tiesību politika
Pašvaldību amatpersonām būs nepieciešama atļauja pieejai valsts noslēpumam
Vineta Bei
Tiesību prakses komentāri
Eiropas Parlamenta un Saeimas deputātu darba ierobežojumi pandēmijā un to pārbaude tiesās
Uldis Krastiņš
Tiesību prakse
Izraēlas Augstākā tiesa atzīst savas pilnvaras pārbaudīt pamatlikumu konstitucionalitāti
Šī gada 1. un 3. janvārī Izraēlas Augstākā tiesa (IAT) pasludināja divus ar nepacietību nervozi gaidītus spriedumus.1 Šiem spriedumiem ir kopīgs, ka IAT tajos aplūko savas pilnvaras pārbaudīt pamatlikumu tiesiskumu. Papildus abas ...
Sannija Matule
Redaktora sleja
Atgriežoties pie sarunas par izmeklēšanas iestādēm
AUTORU KATALOGS