ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Augusts 2024 /Nr.32 (1350)

Parīzes Olimpisko spēļu drošība un pretterorisma stratēģiju novērtējums paaugstināta terorisma draudu apstākļos
Ph.D.
Karina Zalcmane
Asoc. prof., Ekonomikas un kultūras augstskolas studiju un attīstības prorektore, Starptautiskās sporta tiesību asociācijas valdes locekle 

Eiropas vasaras svarīgāko sporta pasākumu kalendārs šobrīd ir pašā plaukumā. 14. jūlijā Vācijā beidzās 2024. gada UEFA Eiropas futbola čempionāts un jau 26. jūlijā sākās 2024. gada Parīzes Olimpiskās un Paraolimpiskās spēles, tāpēc drošības apsvērumi ir kļuvuši par galveno pasākumu plānošanas un vadības sastāvdaļu. Lielākā uzmanība tiek pievērsta terorisma draudiem, kā to uzsvēra Vācijas iekšlietu ministre Nansija Fēzere1 un Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.2

Ukrainā un Gazā plosās karš, un visā pasaulē valda ģeopolitiskā spriedze, tāpēc Parīzes Olimpisko spēļu norise ir saistīta ar satraucošu un sarežģītu apdraudējumu ainu. Neapšaubāmi, lielākie draudi ir džihādistu terorisms, jo īpaši grupējums "Islāma valsts" Khorasan (turpmāk – IS-KP), kas martā Maskavā sarīkoja nāvējošāko "Islāma valsts" teroristu uzbrukumu Eiropā un jau ir centies, izmantojot savu raksturīgo kiberuzbrukumu pieeju terorismam, panākt, lai personas Francijā veiktu uzbrukumus, kas vērsti pret spēlēm. Bažas rada arī galēji labējie un galēji kreisie vardarbīgie ekstrēmistu grupējumi, kā arī iespēja, ka protesti, piemēram, Palestīnas atbalstītāju protesti, var kļūt vardarbīgi. Francijā ir paaugstināta modrība, lai nepieļautu ļaunprātīgas darbības no Krievijas, ņemot vērā pieaugošos piemērus par tās saiknēm ar vardarbīgiem, galēji labējiem dalībniekiem Eiropā. Šobrīd šķiet maz ticams, ka Irānas draudu tīkls tieši vērsīsies pret šīm spēlēm, jo Irāna tajās piedalās un Irāna nevēlas, lai tās attiecības ar Eiropu izjuktu. Taču, ja konflikts starp Izraēlu un "Hezbollah" ievērojami saasināsies pirms spēlēm un to laikā, nevar izslēgt Libānas teroristu grupējuma uzbrukumu Izraēlas interesēm, ņemot vērā, ka iepriekš tas ir uzbrucis izraēliešiem Eiropā.

 

Draudi Parīzes Olimpiskajām spēlēm

No drošības viedokļa ir jāņem vērā vairāki kritiski punkti.3

  • Paaugstināts terorisma risks: Notiekošais Izraēlas un Hamas konflikts un nesenie uzbrukumi Krievijā liecina par paaugstinātu terorisma risku, kas prasa modru uzraudzību un izlūkdatu vākšanu.
  • Transnacionālie draudi: Starptautisko teroristu aktivitāšu potenciāls, jo īpaši no tādām grupām kā IS-KP, rada nepieciešamību pēc starptautiskas sadarbības un koordinācijas starp drošības aģentūrām.
  • Vieglā mērķa ievainojamība: Olimpisko spēļu oficiālās norises vietas parasti ir labi aizsargātas, bet pārējie pilsētas objekti, piemēram, fanu zonas, transporta mezgli un pilsētu centri, varētu būt maz aizsargāti, un tiem nepieciešami pastiprināti aizsardzības pasākumi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jurijs Georgs Rusakovs
Numura tēma
Sporta tiesības – nozare, kur tiesības sastopas ar spēles laukumu un arī iziet ārpus tā

Šonedēļ, kad norisinās sīvas sporta sacīkstes Olimpiskajās spēlēs Parīzē, pie "Jurista Vārda" lasītāja nonāk tematiskais žurnāls par sporta tiesībām.

Inga Kačevska, Mārtiņš Dambergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskā akrobātika Olimpisko spēļu programmā
Šī raksta mērķis ir sniegt vispārēju ieskatu starptautiskās sporta sabiedrības un jo īpaši Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK), starptautisko SOK atzīto sporta federāciju un Sporta arbitrāžas (CAS) pieņemto risinājumu ...
Marina Kameņecka-Usova
Skaidrojumi. Viedokļi
Sporta tiesību un diplomātijas mijiedarbība ceļā uz kopīgu mērķi
Edgars Gūte
Skaidrojumi. Viedokļi
Emocijas sportā un sabiedrības interese to kontrolēšanā
Elvis Grinbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Publiskais finansējums privātiem sporta klubiem
Šajā rakstā autors apskatīs to, kā šobrīd privātie sporta klubi Latvijā saņem publisko finansējumu, kāds tiesiskais ietvars ir piemērojams šīm attiecībām, kā arī sniegs secinājumus par to, kas šajā procesā būtu uzlabojams.
AUTORU KATALOGS