ŽURNĀLS Notikums

22. Oktobris 2024 /Nr.43 (1361)

Liela interese par "Jurista Vārda" rīkoto Latvijas finanšu sistēmas "kapitālā remonta" analīzi
Konferenci atklāja tieslietu ministre Dr. iur. Inese Lībiņa-Egnere.
Foto: Alīna Kļaviņa

16. oktobrī LU Mazajā aulā pulcējās liels skaits interesentu, lai piedalītos žurnāla "Jurista Vārds" rīkotajā konferencē "Četras sarunas par Latvijas finanšu sistēmas "kapitālo remontu"", kuras mērķis bija rosināt nozares profesionāļu domu apmaiņu par reformām, kas veiktas kopš 2018. gada, kad Latvija saņēma kritisku Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas (Moneyval) vērtējumu. Šobrīd ir sākusies jauna Moneyval novērtēšanas kārta, kurā Latvija cer parādīt, ka situācija ir būtiski uzlabojusies.

Redakcijas ieskatā, šis ir piemērots brīdis, lai izvērtētu līdz šim notikušās pārmaiņas no juridiskā skatpunkta, jo reformu gaitā ir radīts jauns normatīvais regulējums, attīstīta jauna tiesību prakse un izveidotas jaunas institūcijas, kā arī liels skaits tieslietu nozares darbinieku ir aktīvi iesaistīti šajos procesos.

Gatavojoties konferencei, žurnāla redakcija sarīkoja Latvijas juristu aptauju par aizvadītajām reformām, kas guva ļoti lielu atsaucību (495 respondenti). Aptaujas rezultāti, kā arī vairākas aktuālas publikācijas saistībā ar finanšu sistēmas "kapitālo remontu" tika publicēti konferences materiālu krājumā, ko saņēma visi "Jurista Vārda" abonenti un konferences apmeklētāji. Elektroniski šis rakstu krājums bez maksas pieejams portālā juristavards.lv.

Pasākums LU Mazajā aulā noritēja divās daļās. Ievaddaļā (skat. attēlos pa labi) par tieslietu sistēmā veiktajām pārmaiņām informēja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere. "Jurista Vārda" izdevēja VSIA "Latvijas Vēstnesis" valdes locekle Ieva Viļuma pastāstīja par oficiālā izdevēja četriem dažādiem darbības virzieniem sabiedrības nodrošināšanā ar uzticamu tiesisko informāciju. Savukārt "Jurista Vārda" galvenā redaktore Dina Gailīte prezentēja Latvijas juristu aptaujas rezultātus. Konferences otrajā daļā risinājās četras sarunas, kurās nozares profesionāļi izjautāja viens otru par dažādiem veikto reformu aspektiem (skat. nākamajā atvērumā). Pasākuma apmeklētājiem bija iespējas iesūtīt arī savus jautājumus.

"Jurista Vārds" pateicas konferences dalībniekiem, kā arī sadarbības partneriem šī pasākuma rīkošanā – LU Juridiskajai fakultātei un Finanšu nozares asociācijai. Ar konferences norisi drīzumā varēs iepazīties videoierakstos, kas tiks publicēti portālā juristavards.lv.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Jurista Vārds Liela interese par "Jurista Vārda" rīkoto Latvijas finanšu sistēmas "kapitālā remonta" analīzi. Jurista Vārds, 22.10.2024., Nr. 43 (1361), 5.-7.lpp.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Paula Kreicšteina
Viedoklis
Tiesa ievieš skaidrību attiecībā uz noilgumu konkurences tiesību lietās par zaudējumu atlīdzināšanu
Kristīne Pakārkle
Skaidrojumi. Viedokļi
Vārda un izteiksmes brīvība hibrīdkara apstākļos

Šajā rakstā tiks sniegts redzējums par vārda un izteiksmes brīvības attīstību Latvijā pēdējo trīs gadu laikā, analizējot tiesībsargam adresētos iesniegumus un sekojot līdzi notikumiem publiskajā telpā.

Justīne Ignatavičute, Kārlis Jēkabs Īvāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Nodrošinājuma aģenta institūts – izaicinājumi un jauns juridiskais ietvars
Šī gada jūlijā stājās spēkā grozījumi Kredītiestāžu likumā, Finanšu instrumentu tirgus likumā un Maksātnespējas likumā, ar kuriem Latvijā tika ieviests nodrošinājuma aģenta institūts.1 Šo grozījumu mērķis ir radīt ...
Laura Grodze
Skaidrojumi. Viedokļi
Paliatīvā aprūpe un tās civiltiesiskais nodrošinājums
Latvijā informācija par paliatīvo aprūpi nav strukturēta un sakārtota vienā normatīvajā regulējumā,1 tātad nav atbilstoši organizēta paliatīvās aprūpes norise. Likumdevējs vairākkārt ir uzsvēris2 paliatīvās aprūpes ...
Jurista Vārds
Juridiskā literatūra
Atjaunināta krimināltiesību vispārīgās daļas mācību grāmata
Tiesu namu aģentūras grāmatu apgādā nesen iznācis divu jau plaši zināmu līdzautoru – Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Krimināltiesisko zinātņu katedras profesores Dr. iur. Valentijas Liholajas un Latvijas Universitātes ...
AUTORU KATALOGS