JAUNUMI

12. Aprīlis 2024 / 14:56

Cietušajam izdevumus par advokāta palīdzību kriminālprocesā iespējams piedzīt arī civilprocesuālā kārtībā

Cietušā izdevumi par advokāta palīdzību kriminālprocesā, ja tie netiek segti no valsts budžeta līdzekļiem, ir cietušā mantisks zaudējums. Ja cietušā izdevumus nav iespējams kompensēt kriminālprocesuālā regulējuma ietvarā, zaudējumu piedziņa nosakāma Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā – skaidrots Senāta departamentu priekšsēdētāju sēdes lēmumā.

Ar jautājumu par lietas pakļautību pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja bija vērsies Senāta Civillietu departaments. Izskatāmajā lietā prasītājs cēlis tiesā prasību pret atbildētāju par zaudējumu piedziņu. Prasītājam zaudējumi radušies, samaksājot par advokāta sniegto juridisko palīdzību kriminālprocesā. Civildepartamenta jautājums – vai šāds pieteikums ir pakļauts izskatīšanai Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā.

Cietušā izdevumi par advokāta palīdzību kriminālprocesā, ja tie netiek segti no valsts budžeta līdzekļiem, ir cietušā mantisks zaudējums, nevis Kriminālprocesa likumā noteiktie procesuālie izdevumi. Mantiskais zaudējums ir cietušajam nosakāmās kompensācijas sastāvdaļa. Tiesības pieprasīt kompensāciju un saņemt par to lēmumu kriminālprocesā garantē cietušajam iespēju tiesvedības beigās saņemt atbilstošu tiesisku gandarījumu. Norma ir vērsta uz garantiju cietušajam īstenot tiesības uz kaitējuma atlīdzinājumu kriminālprocesā, nevis sašaurināt tiesības saņemt kompensāciju tikai kriminālprocesā.

Kriminālprocesa likums noteic arī citas iespējas kaitējuma kompensācijas pieprasīšanai un saņemšanai. Ja cietušais uzskata, ka ar kompensāciju nav atlīdzināts viss radītais kaitējums, viņam ir tiesības prasīt tā atlīdzināšanu Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Nosakot atlīdzības apmēru, jāņem vērā kriminālprocesā saņemtā kompensācija.

Departamentu priekšsēdētāju sēde secina, ka cietušajam kriminālprocesā piešķirtās tiesības saņemt ar noziedzīgo nodarījumu radītā kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā ir garantija iespējai savas pamattiesības īstenot bez papildu apgrūtinājumiem un pēc iespējas ātrāk. Cietušā tiesības pieprasīt un saņemt kaitējuma kompensāciju kriminālprocesa ietvaros neatņem tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā īstenot citās tiesību normās noteiktajā, arī civilprocesuālā, kārtībā. Zaudējumu piedziņa Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā piemērojama tajos gadījumos, kad cietušajam nav citu iespēju savu tiesību aizsardzībai, tostarp gadījumā, kad kriminālprocesuālā regulējuma ietvarā nav iespējams kompensēt cietušā izdevumus. Pretējā gadījumā zustu visi efektīvie tiesību aizsardzības līdzekļi, ko cietušajam garantē Satversme.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
29. Aprīlis / 14:33
Finanšu izlūkošanas dienests publisko 2023. gada darbības pārskatu
29. Aprīlis / 14:23
Ar svētku pasākumu administratīvā tiesa atzīmē savu divdesmitgadi
29. Aprīlis / 14:04
Valsts svētku noskaņā – grāmata "Gunārs Astra. Pēdējais Vārds"
29. Aprīlis / 10:05
Noskaidroti Tiesībsarga tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās 2024 uzvarētāji
29. Aprīlis / 09:18
Tiesai no jauna jāskata krimināllieta daļā par transportlīdzekļa vadīšanu narkotisko vielu ietekmē
AUTORU KATALOGS