JAUNUMI

25. Jūlijs 2024 / 14:46

Zemgales rajona tiesa soda ar brīvības atņemšanu personu, kura nepildīja nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību

Šodien, 2024. gada 25. jūlijā, Zemgales rajona tiesa Dobelē atklātā tiesas sēdē izskatīja krimināllietu un pasludināja saīsināto spriedumu lietā, kurā persona apsūdzēta par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu (Krimināllikuma 168.1 pants).  

Tiesa nosprieda apsūdzēto atzīt par vainīgu minētā nozieguma izdarīšanā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz 6 mēnešiem. Apsūdzētajam grozīts drošības līdzeklis uz apcietinājumu, un persona apcietināta tiesas zālē. 

Konkrētajā gadījumā apsūdzētais noziedzīgo nodarījumu izdarīja, būdams jau iepriekš vairākas reizes tiesāts par identiskiem noziedzīgiem nodarījumiem, un tas liecina, ka apsūdzētais nav labojies un iepriekš piemērotie soda veidi, kas nebija saistīti ar brīvības atņemšanu, nav sasnieguši savu mērķi.

Zemgales rajona tiesas tiesnese Zita Studente atgādina, ka pagaidu aizsardzības pret vardarbību mērķis ir radīt drošību un pasargāt personu, kura ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību ir vērsusies tiesā. Savukārt ļaunprātīga nolēmuma par pagaidu aizsardzību pret vardarbību nepildīšana ir pamats saukt personu pie Krimināllikumā paredzētās atbildības. 

Tiesnese norāda, ka tiesiskās drošības un tiesiskās paļāvības princips uzliek valstij pienākumu nodrošināt personām, kurām piemērota pagaidu aizsardzība pret vardarbību, ticību un paļāvību, ka tās tiks pietiekami aizsargātas un aizskāruma gadījumā pārkāpējs tiks atbilstoši sodīts.

Zemgales rajona tiesas Dobelē spriedums nav stājies spēkā. Lietas dalībnieki 10 dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja lietā tiek sagatavots pilns spriedums, to var pārsūdzēt apelācijas kārtībā. 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
6. Septembris / 09:33
Jauno tiesnešu ievaddienas Tiesu administrācijā  
5. Septembris / 15:00
Par draudiem noslepkavot piespriež brīvības atņemšanu uz diviem gadiem
5. Septembris / 14:00
KNAB aicina piedalīties mācībās par korupcijas risku novēršanu publiskajos iepirkumos
5. Septembris / 13:24
Saeima atbalsta Tieslietu ministrijas izstrādāto regulējumu, liedzot Latvijā uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem
5. Septembris / 10:18
Augstākās tiesas plēnumā vēlēs Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāju un Tieslietu padomes locekli
AUTORU KATALOGS