ŽURNĀLS Domu mantojums

3. Maijs 2005 /Nr.16 (371)

Pie latviešu parlamentārisma saknēm
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 

Šā gada 1.maijā nozīmīga jubileja aprit latviešu parlamentārismam. Pirms astoņdesmit pieciem gadiem uz savu pirmo sēdi sapulcējās Latvijas Satversmes sapulces deputāti. Savās atmiņās viens no redzamākajiem latviešu valstsvīriem Fēlikss Cielēns rakstīja: "Bija silta saulaina diena, kad 1920.gada 1.maijā Satversmes sapulces locekļi salasījās uz pirmo sēdi. Likās, ka pati daba uzsmaidītu šim ārkārtīgam notikumam latviešu tautas vēsturē.

Pie latviešu parlamentārisma saknēm
SAPULCE.PNG (42615 bytes)
Satversmes sapulces atklāšana 1920. gada 1. maijā
Foto: no R.Treija grāmatas “Latvijas prezidenti. 1918–1940”.
Rīga, “Latvijas Vēstnesis”, 2004

Satversmes sapulcei – 85

Šā gada 1.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Mārtiņš Paparinskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Deportāciju prāvas: starptautisko tiesību skatupunkts
Likumdevēja nezināšana starptautisko krimināltiesību jautājumos ir radījusi normu, kura sevī savieno pretrunīgas idejas un padara ļoti problemātisku kvalitatīvu spriedumu taisīšanu uz šīs normas pamata.
Konstantīns Vaivods
Skaidrojumi. Viedokļi
Rakstveida process administratīvajā tiesas procesā
Administratīvās lietas izskatīšana tiesā ir iespējama ne tikai mutvārdu procesā, bet arī rakstveida procesā. (..) rakstveida procesā lietas apstākļi tiek noskaidroti bez lietas izskatīšanas tiesas sēdē.3 Šāds rakstveida process ...
Tiesību prakse
Par zaudējumu piedziņu
Lai apmierinātu prasību par zaudējumu atlīdzību, nepieciešami vismaz četri priekšnoteikumi - personas prettiesiska rīcība, personas vaina, zaudējumu esamība, kā arī cēloniskais sakars starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem.
4 komentāri
Romāns Apsītis
Domu mantojums
Neatkarības deklarācijas pieņemšanas gadadienā
4.maija Deklarācija sastāv no visai garas preambulas ar vēsturisko faktu izklāstu un to novērtējumu, kā arī no lemjošās jeb rezolutīvās daļas, kurā ietverti deviņi punkti. Preambulā rezumēts, ka Latvijas Republikas iekļaušana ...
Jānis Pleps
Informācija
Administratīvā procesa izspēle: kurš uzvarēs?
AUTORU KATALOGS