ŽURNĀLS Tiesību prakse

3. Maijs 2005 /Nr.16 (371)

Par zaudējumu piedziņu
4 komentāri

Lai apmierinātu prasību par zaudējumu atlīdzību, nepieciešami vismaz četri priekšnoteikumi - personas prettiesiska rīcība, personas vaina, zaudējumu esamība, kā arī cēloniskais sakars starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem.

Par zaudējumu piedziņu

Lai apmierinātu prasību par zaudējumu atlīdzību, nepieciešami vismaz četri priekšnoteikumi – personas prettiesiska rīcība, personas vaina, zaudējumu esamība, kā arī cēloniskais sakars starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem

Augstākās tiesas Senāta spriedums

Lieta Nr. SKC-43

2005.gada 26.janvārī

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: sēdes priekšsēdētājs senators Z.Gencs, senatori M.Zāģere un R.Namatēvs 2005.gada 26.janvārī izskatīja atklātā tiesas sēdē Rīgā prasītājas Guntas Rupeikas kasācijas sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2004.gada 5.oktobra spriedumu Guntas Rupeikas prasībā pret Liepājas pilsētas un rajona policijas pārvaldi par zaudējumu piedziņu.
Noklausījies senatores M.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Māris
25. Maijs 2005 / 17:38
0
ATBILDĒT
Lasītājam - tavs citējums attiecas tikai uz administratīvajām tiesībām, kur ir objektīvās izmeklēšanas princips. Civiltiesībās ir sacīkstes princips. Civillietās tiesai nav jāpalīdz prasītājam.

Un tas likums "Par izziņas izdarītāja, prokurora vai tiesneša nelikumīgas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu" nemaz nedod cietušajam krimināllietā pieprasīt zaudējumus. Palasiet minētā likuma 2. un 3.pantu un viss kļūs skaidrs. Tādēļ tiesas atsaukšanās uz likumu, kuru nemaz nevar šajā lietā piemērot, ir absolūti neprofesionāla un neētiska rīcība.

Grūti pateikt, vai spriedums ir netaisnīgs vai taisnīgs, jo nezinu visus lietas apstākļus un sīkumus. Bet man liekas, ka Senāts varēja šeit pateikt, ka izņēmuma gadījumos policijai būtu jāmaksā nozagtā nauda, ja līdz ticamības pakāpei prasītājs pierādītu, ka tiešām policistu nolaidība noveda pie tā, ka zuda pierādījumi, kas būtu ļāvuši vainīgos sodīt. Domāju, ka tādi gadījumi varētu būt.

Vainīga arī prasītāja vai viņas advokāts, jo prasību bija jābalsta tikai uz tā fakta, ka policijas nolaidības dēļ nav vairs iespējams noķert vainīgos un piedzīt no tiem nozagto naudu.
ko
3. Maijs 2005 / 09:26
0
ATBILDĒT
Pilnīgi pareizs un pamatots spriedums. Šādas kļūdas bieži pieļauj pirmās instances tiesas.
lasītājs
3. Maijs 2005 / 08:49
0
ATBILDĒT
Nu ļoti īpatnējs spriedums - cik noprotu no sprieduma, tad prasītāja nav cēlusi prasību uz cita likuma pamata. Bet līdz šim Senāts taču apgalvoja, ka prasības pamatā nav tiesību norma un tās nenorādīšana vai nepareiza norādīšana neatbrīvo tiesu no pienākuma attiecīgo normu piemērot.
ce
3. Maijs 2005 / 07:44
0
ATBILDĒT
netaisnīgs spriedums
visi numura raksti
Mārtiņš Paparinskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Deportāciju prāvas: starptautisko tiesību skatupunkts
Likumdevēja nezināšana starptautisko krimināltiesību jautājumos ir radījusi normu, kura sevī savieno pretrunīgas idejas un padara ļoti problemātisku kvalitatīvu spriedumu taisīšanu uz šīs normas pamata.
Konstantīns Vaivods
Skaidrojumi. Viedokļi
Rakstveida process administratīvajā tiesas procesā
Administratīvās lietas izskatīšana tiesā ir iespējama ne tikai mutvārdu procesā, bet arī rakstveida procesā. (..) rakstveida procesā lietas apstākļi tiek noskaidroti bez lietas izskatīšanas tiesas sēdē.3 Šāds rakstveida process ...
Romāns Apsītis
Domu mantojums
Neatkarības deklarācijas pieņemšanas gadadienā
4.maija Deklarācija sastāv no visai garas preambulas ar vēsturisko faktu izklāstu un to novērtējumu, kā arī no lemjošās jeb rezolutīvās daļas, kurā ietverti deviņi punkti. Preambulā rezumēts, ka Latvijas Republikas iekļaušana ...
Jānis Pleps
Domu mantojums
Pie latviešu parlamentārisma saknēm
Šā gada 1.maijā nozīmīga jubileja aprit latviešu parlamentārismam. Pirms astoņdesmit pieciem gadiem uz savu pirmo sēdi sapulcējās Latvijas Satversmes sapulces deputāti. Savās atmiņās viens no redzamākajiem latviešu valstsvīriem ...
Jānis Pleps
Informācija
Administratīvā procesa izspēle: kurš uzvarēs?
AUTORU KATALOGS