ŽURNĀLS Notikums

5. Augusts 2008 /Nr.29 (534)

Latvijas tieslietu sistēmas deviņdesmitgadi ieskandējot
5 komentāri
Atjaunotās Latvijas Republikas pirmais Augstākās tiesas priekšsēdētājs G. Zemrībo saņem pateicības ziedus par savu devumu tieslietu sistēmai
no Augstākās tiesas arhīva

20. jūlijā ap pusdienlaiku virs Saukas, it kā spītēdams svētku pasākuma dalībnieku pacilātajam noskaņojumam, parādījās tumšs lietus mākonis. Mūziķu grupas “Zeļļi” vadītājs Jānis Vējiņš bažīgi lūkojās debesīs, jo lietus laikā uzstādīt mūzikas aparatūru zem klajas debess nebūtu prāta darbs. Steidzīgi tika meklēts drošāks patvērums – nojume, bet, kamēr to atgādāja, “Lejas Meirānos” lietus mitējās un uzspīdēja saule, tā dodot arī savu svētību piemiņas pasākumam Latvijas Senāta senatora un Tiesnešu biedrības priekšsēža Jāņa Skudres (1889–1942) atcerei viņa dzimtas mājās Saukas pagastā.
Uz pasākuma norises vietu automašīnas plūda straumēm, un liepu ieskautā ceļmala un tuvējā pļaviņa pārvērtās bezmaksas autostāvvietā. Saucieši nelielām grupām nāca arī kājām, līdzi nesdami ziedus. Tādu notikumu, iedzīvotāju atsaucību guvušu un līdz ar to plaši apmeklētu, kā atzina vietējie, Sauka sen nebija piedzīvojusi. Arvīda Žilinska iedibinātās “Dziesmotās dienas Saukā” jau sen aizmirsušās, lai gan arī tolaik svētku dalībnieku skaits bija mērāms simtos.

Klātesot apmēram 250 viesiem, atceres pasākumā pulcējās ne tikai vietējie iedzīvotāji un senatora J. Skudres piederīgie – meitas Gaida Skudre un Balva Gūtmane, bet arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, esošie un bijušie tiesneši un senatori, Zemgales un Latgales apgabaltiesu, Daugavpils un Jēkabpils tiesu, prokuratūras un advokatūras pārstāvji, kā arī Satversmes tiesas tiesneši, atjaunotās Latvijas pirmais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemrībo un bijušais ģenerālprokurora vietnieks Oļģerts Šabanskis, kuru ieguldījums un izšķirība Latvijas tieslietu sistēmai nozīmīgā laikā no 1988. gada līdz deviņdesmitajiem tika pieminēti ar pateicības vārdiem un ziediem.

Svētku ieskaņas daļu atklāja Augstākās tiesas senators Vilnis Vietnieks un Valmieras drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks, kurš pasākuma gaitā lasīja fragmentus no V. Vietnieka dokumentālās monogrāfijas "Un zvaigzne ezerā krīt" par senatora J. Skudres dzīvi un darbu. Starp R. Rudāka lasījumiem, vēl reizi uzsverot J. Skudres dzīves gājumu Zaļajā Sēlijā, dzimtas mājās "Lejas Meirānos", izskanēja arī dzejolis "Sēlijas lielceļos":

"Pilnas krūtis ar Augšzemes elpu,

Pie cepures dzeltens purenes zieds.

Man nevajag plašāku pasaules telpu,

Vēl gribu pa Sēlijas lielceļiem iet."

Savukārt dzejas rindu autors un minētā atceres pasākuma organizators senators V. Vietnieks savos ievadvārdos uzsvēra, ka šis gads nozīmīgs ne tikai Latvijas valstij un tās tieslietu sistēmai kā ievērojams jubilejas gads, bet šogad tiek atzīmēti arī 800 gadi kopš Sēlpils un Sēlija pirmoreiz minēta rakstītā vārdā – "Indriķa hronikā" sakarā ar vācu krustnešu uzbrukumu Sēlpils pilij kā sēļu valstiskā veidojuma centram.

Pasākuma laikā ieskatu Latvijas tieslietu sistēmas izveidošanas vēsturē un darbībā Latvijas brīvvalsts laikā, uzrunājot klātesošos, sniedza Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Viņš pieminēja Latvijas Senāta senatoru un citu tiesnešu traģiskos likteņus pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā. Pavisam 1940. un 1941. gadā tika represēts 31 tiesnesis, no tiem septiņi Senāta senatori, kuri gāja bojā Sibīrijas nāves nometnēs.

Tāpēc saprotams, ka Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Saukas draudzes mācītājs Aldis Pavlovičs aizlūdza par staļiniskās represijās bojā gājušo tiesnešu un senatoru dvēselēm. Viņš arī uzsvēra tiesnešu darba smagumu un atbildību, sacīdams, ka tiesnesis laicīgajā dzīvē zināmā mērā ir Dieva vietnieks uz zemes: pie viņa nāk cilvēki ar savām traģēdijām un sāpēm, un tiesnesim jāpieņem taisnīgs lēmums. Tiesneša lēmumiem jāved uz labu, tādēļ tie jāpieņem ar gaišumu dvēselē. Tāpat mācītājs pateicās Augstākās tiesas tiesnešiem, kas vairākkārtīgi ziedojuši Zalves baznīcas atjaunošanai.

Uzrunājot klātesošos, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris vēsturiskā salīdzinājumā uzsvēra, ka savulaik, 1918. gadā, pieņemtais nolikums par Latvijas tiesām un tiesāšanas kārtību bijis lakonisks un skaidrs, bet to, kas nebija likumos atrunāts, izsvēra un izvērtēja, pamatojoties uz saprātu. Turpretim tagad dzīve kļuvusi sarežģītāka, arī likumi izvēršas plaši un bieži vien nav saprotami, taču sabiedrība gaida konkrētus, lakoniskus un skaidrus tiesu spriedumus. Līdz ar to šādos apstākļos tiesneša darbs kļuvis grūtāks.

Ieskaņas pasākuma noslēgumā vietā, kur 1941. gada rudenī J. Skudres mājup pārnākšanas cerībai bijis iestādīts ozoliņš, kas vēlāk nokaltis, pasākuma dalībnieki nolika ozollapu vainagu. Ja iecerētais piepildīsies, nākamā gada 3. maijā – Jāņa Skudres 120. dzimšanas dienā – Saukas pagasta "Lejas Meirānos" ieradīsies tieslietu sistēmas darbinieki, lai iestādītu jaunu ozoliņu senatora piemiņai.

Salvis Sēlis

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
McwiBoQp
19. Maijs 2013 / 23:04
0
ATBILDĒT
h1B9wd iospqkavpbnh
aFrkSGPxNZXvCTi
16. Maijs 2013 / 10:42
0
ATBILDĒT
You got to push it-this eessntial info that is!
AwnoifjBmaXw
15. Maijs 2013 / 06:19
0
ATBILDĒT
Tie cilvēki, kas kādreiz paņēmuši kredītu, nespēj to atmaksāt, un tagad ar tiseas lēmumu spiesti šķirties no trešās daļas vai puses algas vai arī viņiem paliek tikai minimālā alga, ir ieinteresēti, lai viņiem mmaksā aploksnē. Tādu cilvēku ir ne mazums un domāju, ka tā ir nopietna problēma, jo tas, ka cilvēki paliek bez ienākumiem, liedz viņiem attīstīties.
cOefuhwWXQIzgZJIS
14. Maijs 2013 / 22:21
0
ATBILDĒT
Aritlces like this just make me want to visit your website even more.
LhheZnEOgrccLxAS
14. Maijs 2013 / 12:25
0
ATBILDĒT
Obrigado pelo apoio! A imparcialidade dos aitgros n o problema porque o objetivo do site n o publicar an lise dos jogos, apenas criar uma esp cie de \"cat logo\" da produ o nacional, incluindo informa es sobre lan amentos, imagens e uma descri o resumida de cada jogo. N o h espa o para avalia o e notas (apenas links para avalia es em outros sites). Claro que alguns autores podem tentar \"burlar\" essa regra colocando auto-elogios na descri o, mas como o site deixa claro que a maioria das p ginas escrita pelos pr prios criadores dos jogos, isso n o engana ningu m :)
visi numura raksti
Ieva Višķere
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskats publisko tiesību līgumu vēsturiskajā attīstībā
Raksta mērķis ir pētīt un analizēt publisko tiesību līguma institūta rašanos un attīstību. Noteiktā mērķa īstenošanai šī raksta galvenie uzdevumi ir publisko tiesību līguma rašanos veicinošo faktoru (veidojošo komponentu) ...
10 komentāri
Kristīne Jaunzeme
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunas normas pašvaldību
darba tiesiskajā regulējumā
Šā gada 17. jūlijā Saeimā pieņemti grozījumi likumā "Par pašvaldībām".1 Grozījumu izstrāde galvenokārt pamatota ar vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanu un saistībā ar to nepieciešamiem ...
Vladimirs Terehovičs, Elita Nīmande
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālistikas izzināšanas priekšmeta īpatnības
Šajā rakstā kritiski analizētas dažādas pieejas kriminālistikas izzināšanas priekšmeta noteikšanā, kā arī atbilstoši mūsdienu krimināltiesību piemērošanas pamatnostādnēm izvērsti formulēta kriminālistikas priekšmeta ...
Mārtiņš Dambergs
Juridiskā literatūra
Pilnveidota rokasgrāmata
praktizējošiem juristiem
Papildinot līdzšinējo veikumu gan ar jaunumiem tiesu praksē, gan normatīvajos tiesību aktos, klajā nācis grāmatas “Eiropas Savienības tiesību piemērošana. Rokasgrāmata praktizējošiem juristiem” otrais papildinātais ...
Tiesību prakse
Tiesas tiesības konstatēt
atbildību pastiprinošu apstākli
Tiesa, to motivējot, var atzīt atbildību pastiprinošu apstākli arī tādā gadījumā, ja prokurors nav norādījis uz konkrētu apstākli kā atbildību pastiprinošu, kā arī tad, ja prokurors uzskata, ka konkrēts apstāklis ...
AUTORU KATALOGS