ŽURNĀLS Notikums

12. Maijs 2009 /Nr.19 (562)

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja Jāņa Grīnberga ziņojums kopsapulcē

Šī gada kopsapulcē Latvijas Zvērinātu advokātu padome sniedz atskaiti par tieši viena gada darbu – laika posmu kopš 2008. gada 9. maija, kad tika ievēlēts tagadējais padomes sastāvs. Pagājušā gadā padomes sastāvs diezgan būtiski izmainījās. Kārtējā vēlēšanu sapulcē ievēlēja jaunu priekšsēdētāja vietnieci, kā arī četrus jaunus padomes locekļus.

Padomes sastāvs pārskata periodā: priekšsēdētājs J. Grīnbergs, priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, padomes locekļi - Aigars Belovs, Agris Bitāns, Ivars Grunte, Andris Markevičs, Egils Radziņš, Baiba Stūrīte, Saulvedis Vārpiņš.

 

1. Padomes sēdes

Pārskata periodā notikušas 13 padomes sēdes. Tās norisinājās katru mēnesi, izņemot 2008. gada augustu, bet š.g. martā un aprīlī katrā bija divas padomes sēdes.

Var atzīmēt, ka padome savās sēdēs tagad izskata vairāk jautājumu nekā agrāk. Vairākumā sēžu vidēji katrā no tām tiek izskatīti ap 20 jautājumu; pagājušā gada 16. septembra, 11. novembra, 16. decembra un šī gada 13. janvāra sēdēs katrā tika izskatīti 30 vai vairāk jautājumu, bet marta un aprīļa mēnesī ar vienu padomes sēdi vairs nepietika.

Padomes sēdēs kopā izskatīti 296 jautājumi. Pie tam palielinājies jautājumu skaits, par kuriem pieņemti tikai protokollēmumi vai vispār nav pieņemti nekādi lēmumi. Tā 2008. gada 16. decembra sēdē tika izskatīti 33 jautājumi, bet pieņemti tikai 18 lēmumi; 2009. gada 13. janvāra sēdē par apspriestajiem 30 jautājumiem pieņemti 14 lēmumi; 3. februāra sēdē par 26 jautājumiem pieņemti 13 lēmumi; 17 marta sēdē par 22 jautājumiem pieņemti 11 lēmumi.

Kopā padomes sēdēs pieņemti 169 lēmumi.

Var secināt, ka vērojama tendence par padomes sēžu pārslogošanu ar tādiem jautājumiem, kuros netiek pieņemti rakstveidā noformēti lēmumi. Salīdzinājumam – iepriekšējā periodā padomes 12 sēdēs bija izskatīti 239 jautājumi un pieņemts 171 lēmums. Šajā periodā ārpus padomes sēdēm aptaujas kārtībā pieņemti 29 lēmumi (iepriekš – 20 lēmumi).

Visbiežāk, tāpat kā iepriekš, padomes sēdēs tika izskatīti jautājumi par zvērinātu advokātu praktizēšanas vietas un veida maiņu, par zvērinātu advokātu palīgu darbību un atļauju viņiem praktizēt ar vai bez patrona pārpilnvarojuma un par padomē saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem. Atsevišķi jautājumi padomes sēžu darba kārtībā parādījās pirmo reizi, un to izskatīšanā un lēmumu izpildē iesaistījās samērā plašs advokātu loks. Par vienu šādu jautājumu ir vērts runāt plašāk. Šajā jautājumā pieņemtie lēmumi uzskatāmi par tik svarīgiem, ka tie atraduši savu vietu gadskārtējā padomes dokumentu krājumā, ko šodien saņēma visi sapulces dalībnieki.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Autortiesības interneta vidē: "YouTube" videoklipu piemērs
Pēdējā laikā Latvijas publiskajā telpā ir izskanējuši dažādi viedokļi par "YouTube" videoklipu pārpublicēšanu vietējās interneta mājaslapās – cik tas ir legāli un vai un kam par to būtu jāmaksā.1 Jāatzīst, ka situācija nav ...
9 komentāri
Sigita Kravale
Skaidrojumi. Viedokļi
Kapitālsabiedrības valdes loceklis nav darbinieks
2009. gada 10. marta žurnālā "Jurista Vārds" publicēts Vitas Libertes viedoklis par tiesiskajām attiecībām starp kapitālsabiedrību un valdes locekli un strādājošu grūtnieču aizsardzību.1 Gan minētajā publikācijā izteiktais ...
10 komentāri
Ieva Čudina
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības apstrīdēt bērna izcelšanos
Bērna izcelšanās noteikšana ir viens no sarežģītākajiem un nozīmīgākajiem, bet tajā pašā laikā arī strīdīgākajiem jautājumiem ģimenes tiesībās un ir nozīmīgs posms bērna interešu aizsardzība.
2 komentāri
Notikums
Tiesneši saņem valsts augstākos apbalvojumus  
Kā ziņo Augstākā tiesa, kura vienlaikus ir apbalvojumu piešķiršanas iniciatore, tiesa ir gandarīta par valsts atzinību tiesnešu darbam. Atjaunotajā Latvijas Republikā augstākie valsts apbalvojumi tiesnešiem nav dāsni dāvāti. Līdz ...
Dina Gailīte
Notikums
Kas šogad svarīgs advokatūrai
4 komentāri
AUTORU KATALOGS