ŽURNĀLS Informācija

22. Septembris 2009 /Nr.38 (581)

Fotoradaru izmantošana aizskar cilvēktiesības
13 komentāri
Sannija Matule
"Jurista Vārda" galvenā redaktora vietniece 

Tiesībsargs Romāns Apsītis aizvadītajā nedēļā sniedzis atzinumu aptuveni gadu ilgušajā pārbaudes lietā par to, vai personu sodīšana, balstoties vienīgi uz fotoradaru fiksētiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, nav pretrunā ar cilvēktiesībām. Minētajā jautājumā ir konstatēti būtiski trūkumi, tādēļ tiesībsargs nosūtījis aicinājumu gan tieslietu ministram Marekam Segliņam, gan iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei, mudinot normatīvajos aktos iestrādāt tādus grozījumus, kas novērstu iespējamos cilvēktiesību pārkāpumus.

komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ja?
26. Septembris 2009 / 22:02
0
ATBILDĒT
Es Tev atkal piekrītu, bet tāpat atbalstu radarus, jo viņi disciplinē un tas ir svarīgi:)
Neo
26. Septembris 2009 / 10:56
0
ATBILDĒT
Tad arī var saukt pie atbildības par līdzdalību slepkavībā, ja kāds to izdara ar tavu nazi. Tak nedrīkst metāt apkārt šādus bīstamus priekšmetus. Tā mēs varam nonākt līdz absurdam :)
Ja?
25. Septembris 2009 / 22:29
0
ATBILDĒT
Godīgi sakot, man vienalga. Es domāju, ka vispārējās drošības uz ceļiem vārdā šoreiz cilvēktiesībām jāpaiet maliņā . Nevajag dot savu auto noteikumu pārkāpējam.
btr
25. Septembris 2009 / 12:11
0
ATBILDĒT
tā kā cenšos ievērot CSN, tad līdz šim uz fotoradariem neesmu \"iekritis\", turklāt līdz šim visas domstarpības ar CP esmu atrisinājis tiesiskā ceļā (un varu atzīmēt, ka pagaidām savā labā), līdz ar to personīgās intereses šajā jautājumā man vismaz pagaidām (un ceru ka arī turpmāk) nav, tomēr šajā lietā esmu ieinteresēts tīri no profesionālā viedokļa.

Šajā gadījumā publiskajā telpā pamatojot fotoradaru nepieciešamību, tiek minēts TIKAI to iegādes ekonomiskais pamatojums, preventīvo nozīmi pieminot tikai starp citu - lūk šis apstāklis manī rosina aizdomas, ka tas ir kārtējais biznesa modelis, nevis reālās rūpes par situācijas uzlabošanu
Neo
25. Septembris 2009 / 08:46
0
ATBILDĒT
Trāpīgi pateicāt - autovadītājus. Bet pašlaik tas nenotiek un tur arī ir tā problēma. Ceļu policijai neinteresē vainīgās personas sodīšana, bet vienkārša sodīšana: viebalga vai vadītājs, vai īpašnieks. Šī problēma vēl jo vairāk parādās, ja īpašnieks ir juridiska persona.
Ja?
24. Septembris 2009 / 20:02
0
ATBILDĒT
Ļoti labu izprotu to cilvēktiesību aizskāruma iespēju, bet tāpat atbalastu fotoradarus un esmu par to, lai viņus izmantojot varētu sodīt pēc iespējas vairāk autovadītājus, jo tas murgs, kas ir uz Latvijas ceļiem, ir jāizbeidz.
Precizējums
23. Septembris 2009 / 18:30
0
ATBILDĒT
Fotoradaru izmantošana, pastāvot esošajam normatīvajam regulējumam, rada cilvēktiesību aizskāruma iespēju. Tāpēc ir 2 varianti:

1) pie esošā regulējuma turpmāk vairs neizmantot fotoradarus mērķim, kādam tie kalpoja līdz šim;

2) turpināt izmantot fotoradarus, bet obligāti mainot normatīvo regulējumu.
Gatis
23. Septembris 2009 / 15:15
0
ATBILDĒT
Tiesībsargs nevienā rindiņā nav pateicis, ka fotoradari paši par sevi būtu nepieļaujami. Nav tiesisks tas process, kas notiek pēc pārkāpuma fiksēšanas. Atbilstoši demokrātiskas un tiesiskas valsts principiem, ja īpašnieks norāda atrodamu, identificējamu personu, kas vadīja transportlīdzekli, iestādei ir jāveic izmeklēšana un jāsauc tā pie atbildības. Pašreiz pieļautā iestādes pasivitātes arī tad, kad ir iespējams noskaidrot vainīgo personu, ir prettieiska.
Aigars
23. Septembris 2009 / 10:03
0
ATBILDĒT
Radari kalpo arī prevencijai. Ja esi kādreiz iekritis, nevajag savas dusmas izgāzt uz patiešām jēdzīgiem pasākumiem.
Aigars
23. Septembris 2009 / 10:00
0
ATBILDĒT
>>Interesanti, vai ātruma ierobežojuma

>>pārkāpēji neaizskar manas cilvēktiesības?



Ievēro, ko pats esi teicis - PĀRKĀPĒJI, nevis auto ĪPAŠNIEKI
btr
22. Septembris 2009 / 12:20
0
ATBILDĒT
nu ta beidzot šie acīmredzamas neatbilstības tiek publiski ieskanētas. Būtu vēl labi, ja Zivtiņam tiktu ierādīta viņa vieta, t.i., tas, ka viņš ir nevis kādas A/S vai SIA valdes priekšsēdētājs, kam ir jārūpējas par jauniegādātā aprīkojuma ekonomisko pamatojumu un spēju sevi atpelnīt, bet valsts tiesībsargājošās institūcijas priekšnieks, kam būtu jārūpējas nevis par ekonomisko labumu no noteikumu pārkāpumiem, bet gan par to prevenciju un mazināšanu!!!
pajoliņš
22. Septembris 2009 / 10:25
0
ATBILDĒT
Aizskar, bet aizskārums ir attaisnots un tāpēc nav pārkāpums.
Ja?
22. Septembris 2009 / 06:41
0
ATBILDĒT
Interesanti, vai ātruma ierobežojuma pārkāpēji neaizskar manas cilvēktiesības?
visi numura raksti
Jānis Pleps, Egils Levits, Gatis Litvins
Intervija
Satversmes jautājumi ekonomiskās krīzes apstākļos
Šajā vasarā par ierastu kļuva ziņa, ka Satversmes tiesa slīkst iedzīvotāju konstitucionālajās sūdzībās, kurās tiek lūgts pārvērtēt vairāku grozījumu normatīvajos aktos atbilstību Satversmei. Līdztekus tam ar zināmu ...
18 komentāri
Dzintra Pededze
Skaidrojumi. Viedokļi
Parakstītāju daudzums neatsver trūkumus pieteikuma saturā

Acīmredzami nekvalitatīva advokātes I. Bašas darba dēļ Satversmes tiesa ir spiesta atteikties ierosināt lietu par pieteikumu Satversmes tiesai, ko parakstījuši vairāk nekā trīs simti vecāku.

82 komentāri
Ieva Čudina
Skaidrojumi. Viedokļi
Bērna izcelšanās noteikšana: procesuālo tiesību nepilnības
Vērtējot Latvijas Republikas normatīvos aktus un tiesu praksi, analizējot Latvijas tiesību vēsturi bērnu izcelšanās noteikšanas institūta evolūcijas aspektā, secināms, ka normatīvie akti, jau sākot no pamatregulējuma Civillikumā un ...
1 komentāri
Artis Stucka
Nedēļas jurists
Artis Stucka
11 komentāri
Sannija Matule
Notikums
Pirmajam Latvijas prezidentam Jānim Čakstem – 150
Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 150. gadskārtai veltītajā piemiņas pasākumā Latvijas Universitātes Mazajā aulā 14. septembrī daudzkārt izskanēja atzinība par šī valstsvīra nopelniem tiesiskuma un demokrātijas ...
AUTORU KATALOGS