ŽURNĀLS Tiesību prakse

3. Janvāris 2012 /Nr.1 (700)

Personas tiesības tiesas ceļā prasīt slēgt vienošanos starp VID un nodokļu maksātāju par nodokļu strīda izbeigšanu
AT Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKA–558
2011. gada 7. oktobrī
6 komentāri

Likums neparedz lietās par publisko tiesību līgumu noslēgšanu taisīt spriedumu, saskaņā ar kuru iestādei vēlreiz būtu jāizdara rīcības brīvības apsvērumi. Likums paredz, ka tiesa taisa spriedumu par iestādes pienākumu noslēgt publisko tiesību līgumu, tādējādi Valsts ieņēmumu dienesta vērtējuma izdarīšana par vienošanās slēgšanu nav pārbaudāma administratīvajā tiesā.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 41. pants neuzliek pienākumu Valsts ieņēmumu dienestam slēgt vienošanos ar nodokļu maksātāju, tādēļ nodokļu maksātājs nevar tiesas ceļā prasīt noslēgt šādu vienošanos. Vērtējums par to, vai valstij Valsts ieņēmumu dienesta personā būtu lietderīgi izlīgt ar nodokļu maksātāju, atlaižot soda naudu un pusi nokavējuma naudas, ir dienesta ģenerāldirektora kompetencē.

komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
agJNxqzOBIXtM
13. Marts 2012 / 05:45
0
ATBILDĒT
QORulT fwbeluqejaod
SSIPCUaRou
11. Marts 2012 / 14:38
0
ATBILDĒT
U1DJ0n wzsbwmzxxmyb
aJNceZYCLMLMHlwSc
11. Marts 2012 / 05:32
0
ATBILDĒT
When a company\'s bsgegit selling point is that it is Hungarian-owned , hold on to your wallets! If theyhave to pander to the nationalists, they will beless likely to care about silly things like goodservice, low prices, or paying taxes. Every timeI\'ve walked into an Electro World store, I wonderedwhere everybody was. I like to support localbusinesses, but only when they are trying to do adecent job.
dr.
5. Janvāris 2012 / 09:12
0
ATBILDĒT
Es gan domāju, ka te ir tikai manipulācija ar vārdiem izvēles tiesības, jo izvēles tiesības ietādei ir arī citos gadījumos un nav principiāla atsķirība, ka tieši šajā gadījumā par iestādes izvēlēto rīcību nevar sūdzēties tiesā, bet citos gadījumos drīkst. Es ar šo lietu nekādi saistīts neesmu, bet no malas skatoties nekādu pamatotu izskaidrojumu šādai tiesas nostājas maiņai nesaskatu. Tāpēc jau tā ir tiesa, ka viņai ir tiesības un pienākums izvērtēt, cik pareiza un apmatota bijusi iestādes izvēlētā un realizētā rīcība.
Juriste
4. Janvāris 2012 / 19:23
0
ATBILDĒT
Senāts lēma pareizi. Neiet runa par pārsūdzēšanas kārtību, bet gan par to, ka tiesa nevar iestādi piespiest veikt izvēli tieši tādu, kādu vēlas persona gadījumos, kad iestādei pastāv izvēles tiesības slēgt vienošanos, vai neslēgt.
dr.
3. Janvāris 2012 / 15:19
0
ATBILDĒT
Senāta atziņa visai divdomīga (strīdīga). Vispārējā kārtība ir tāda, ka, ja nav noteikts citādi, tad iestādes galīgo rīcību vienmēr var pārsūdzēt tiesā, bet šajā gadījumā sanāk, ka iespējai šo konkrēto rīcību pārsūdzēt tiesā jābūt speciāli atrunātai likumā. Spriedumā nav atrodams dziļš pamatojums tam, kāpēc šajā konkrētajā gadījumā Senāts mainījis savu iepriekšējo viedokli un kāpēc šis konrētis gadījums Senāta prāt ir izņēmums no vispārējās kārtības, ka var pārsūdzēt jebkādu galīgo iestādes rīcību, ja tikai likumā nav speicāli noteikts, ka konkrētā rīcība nav pārsūdzama. Vai tas nozīmē to, ka turpmāk Latvijā varēs pārsūdzēt tikai tādu iesādes faktisko rīcību, kuras pārsūdzēšanas kārtība speciāli atrunāta likumā ?
visi numura raksti
Gaidis Bērziņš
Intervija
Uz tieslietām raugos no profesionāļa, ne politiķa skatupunkta
Tieslietu ministra Gaida Bērziņa vārds "Jurista Vārda" lasītājiem nav svešs, un ne tādēļ vien, ka ar pāris gadu starplaiku viņš atkārtoti ieņēmis šo amatu. G. Bērziņš ir arī viens no žurnāla pastāvīgajiem autoriem, kura ...
18 komentāri
Ineta Ziemele
Intervija
Valstsnācija nevar uzvesties kā mazākumtautība
Tiesībsarga biroja gadskārtējā konferencē, kas norisinājās pagājušā gada 7.–9. decembrī, ar prezentāciju “Valsts­nācijas un mazākumtautību tiesību aizsardzība” uzstājās Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese un ...
5 komentāri
Egils Levits
Skaidrojumi. Viedokļi
Par nacionālo identitāti un demokrātisku atmiņu politiku
10 komentāri
Liene Eglāja
Nedēļas jurists
Liene Eglāja
5 komentāri
Tiesību prakse
Eiropas Savienības Tiesa: svarīgākie spriedumi
Šajā numurā publicējam Tieslietu ministrijas Eiropas Savienības Tiesas departamenta sagatavoto pārskatu par Eiropas Savienības Tiesas (tekstā – EST un Tiesa) svarīgākajiem un interesantākajiem spriedumiem aizvadītajā, 2011., gadā.
AUTORU KATALOGS