ŽURNĀLS Redaktora sleja

10. Novembris 2015 /Nr.44 (896)

Tiesa kā noziedznieks
15 komentāri

Tiesneša amats, bez šaubām, ir svarīgākais no visām juridiskajām profesijām. Ne vien tādēļ, ka jebkurš tiesnesis ir tiesiskas valsts "atslēgas figūra" un ar savu darbu ikdienā atjauno taisnīgumu, bet arī tās īpašās atbildības dēļ, kas gulstas uz šo amatu: tiesneša rokās ir izlemt cilvēku likteņus, un tiesneša kļūdas tos var neatgriezeniski salauzt.

Šādas emocionālas kategorijas reti tiek attiecinātas uz konstitucionālajām tiesām, jo tās šķietami atrodas "augstākos horizontos", kur, nodarbodamās ar tiesību normu konstitucionalitātes pārbaudi, stāv tālu no konkrētām, cilvēciskām attiecībām un kaislībām.

Šai sakarā interesanta ir Lietuvas Republikas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja prof. Dr.iur. Daiņus Žalima (Dainius Žalimas) nesenā intervija Ukrainas ziņu aģentūrai UNIAN, kurā viņš asi vērtē Krievijas Federācijas Konstitucionālās tiesas vienas nakts laikā pieņemto nolēmumu, ar kuru tā 2014. gadā sniedza savu akceptu okupētās Krimas "uzņemšanai" Krievijas Federācijā.

D. Žalims norāda, ka Krievijas tiesneši kļūdaini vērtējuši Krimas Autonomās Republikas (kas nav patstāvīgs starptautisko tiesību subjekts) un Krievijas Federācijas noslēgto "līgumu" kā starptautisku, turklāt Krievijas veikto starptautisko tiesību pārkāpumu – agresiju pret Ukrainu – savā lēmumā nav analizējuši vispār. Viņa ieskatā, Krievijas Konstitucionālā tiesa tādējādi ir pildījusi politiskās varas gribu un darbojusies kā "politiska marionete" un "instruments", nevis neatkarīga tiesa. Šis tiesas lēmums bija viens no nepieciešamajiem procedurālajiem posmiem, lai Krievijas Dome formāli lemtu par Krimas pievienošanu Krievijas Federācijai. Tādējādi "pirmo reizi vēsturē tiesa, 19 cilvēki, piedalās starptautiskā noziegumā". Un, ņemot vērā, ka Krimas okupācija un aneksija ir bijis tikai sākumpunkts tālākajai Krievijas agresijai Ukrainas teritorijā, Krievijas Konstitucionālā tiesa līdz ar to ir atbildīga arī par šiem notikumiem un upuriem, – intervijā secina D. Žalims, kurš kā zinātnieks, starp citu, ir specializējies tieši starptautiskajās tiesībās.

Lietuvas Konstitucionālā tiesa ir pievienojusies Ukrainas Konstitucionālās tiesas iniciatīvai izteikt nosodījumu Krievijas Konstitucionālās tiesas rīcībai Eiropas konstitucionālo tiesu konferencē (Conférence des Cours Constitutionnelles Européennes – 1972. gadā dibināta konstitucionālo tiesu sadarbības organizācija), kuras dalībniece Krievija ir kopš 1996. gada, Lietuva – kopš 1997. gada, bet Ukraina (un arī Latvija) – kopš 2000. gada. Ukrainas iesniegumam savu atbalstu papildus Lietuvai līdz šim paudušas arī Polijas, Moldovas, Gruzijas, Azerbaidžānas un Kipras konstitucionālās tiesas. Ukrainas Konstitucionālā tiesa cer attiecīgu deklarāciju pieņemt Eiropas konstitucionālo tiesu kongresā 2017. gadā. Deklarācijas pamats varētu būt organizācijas statūtu trešajā pantā minēto mērķu pārkāpums ("konstitucionālo tiesu neatkarība kā esenciāla demokrātijas un tiesiskas valsts aizsardzības un attīstības sastāvdaļa").

Spriest par to, vai izdosies savākt nepieciešamo atbalstu nosodošai deklarācijai vai varbūt pat izslēgt Krievijas Konstitucionālo tiesu no Eiropas konstitucionālo tiesu konferences, kurā kā pilntiesīgas locekles šobrīd darbojas 40 valstis, ir pāragri. Tomēr šie procesi rosina domāt par ārkārtīgi augsto atbildību, kas ne vien indivīdu, bet veselu valstu likteņos gulst uz konstitucionālo tiesnešu pleciem.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Tiesa kā noziedznieks. Jurista Vārds, 10.11.2015., Nr. 44 (896), 2.lpp.
komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
IS
12. Novembris 2015 / 18:21
1
ATBILDĒT
"pirmo reizi vēsturē tiesa, 19 cilvēki, piedalās starptautiskā noziegumā" - nez ko par to teiktu Radbruha k-gs?
Baraks Osama
11. Novembris 2015 / 12:45
0
ATBILDĒT
Pārfrāzējot vecu anekdoti - Krievijas konstitucionālā tiesa pieņēmusi spriedumu, ka Krimas uzņemšana Krievijā notikusi tiesiski. Ar sprieduma motivāciju diemžēl pagaidām nav iespējams iepazīties, jo dokumenta oriģināls jau dažas nedēļas kā mīklaini pazudis no seifa Putina darba kabinetā.
Viesturs
10. Novembris 2015 / 16:59
25
ATBILDĒT
Nu visi varas atzari ir saistīti kā Krievijā, tā Latvijā, Kiprā, ASV utt., un pilnīgi neatkarīgs var būt tikai amīšu karogs uz mēness ;))
Krievijas K tiesai bija jālemj savas valsts tiesību politikai, ko tā arī neatkarīgi izdarīja.
Bet vispār Krievijā juridiskā kapacitāte daudzkārt pārsniedz Kipras, Latvijas, Lietuvas, Moldovas kopējo juridsko kapacitāti. Tādējādi domājams, ka tās Konstucionālā tiesā ir labākie no miljoniem Krievijas juristu un zin ko dara ;)
Nesapratu > Viesturs
10. Novembris 2015 / 23:32
0
ATBILDĒT
Ko tieši nozīmē, ka tiesa "neatkarīgi" 'lemj "savas valsts tiesību politikai"?
Teiksim, Latvijas Republikas Saeima nolemj, ka kriminālsodus nosaka bargākus ar atpakaļejošu spēku. Kā būtu jālemj šajā gadījumā Satversmes tiesai "savas valsts tiesību politikai"? Tā, lai Latvijas Satversmes tiesa gluži tāpat "labākie no miljoniem Krievijas juristu" "daudzkārt pārsniegtu Kipras, Moldovas un Lietuvas juridisko kapacitāti"?
Viesturs > Nesapratu
11. Novembris 2015 / 10:01
17
ATBILDĒT
Tādēļ to izdarīt nācās Krievijas KT.
Viesturs > Nesapratu
11. Novembris 2015 / 09:40
22
ATBILDĒT
Tiesa neatkarīgi lemj atbilsotši savas valsts tiesību politikai.
Tas nozīmē tikai to, ka tiesību politka iet kopsolī ar valsts politiku.
Piemēram Latvijā, Satversmes tiesa taču nolēma, ka Abrenes atdošana Krievijai ir leģitīma (!!!), turklāt to izdarīja nevis Krievijas KT, bet LATVIJAS ST.
Konkrētajā gadījumā var konstatēt tikai to, ka Ukraina savas vājās tiesību kapacitātes dēļ savlaicīgi nereaģēja uz reālpolitas notikumiem, un Ukrainas KT nepieņēma nolēmumu par Krimas atdošanu Krievijai, analoģiski kā to izdarīja Latvijas ST.
Armands > Viesturs
11. Novembris 2015 / 10:48
0
ATBILDĒT
Ko, Tu, trolli, te murgo! Kāda Krievijas juridiskā kapacitāte?! Granāta mērkaķa rokās nav tas pats, kas juridiskā kapacitāte. Par kādu Ukrainas vājo tiesību kapacitāti tiek muldēts?! Kāpēc Ukrainas KT vajadzētu lemt par Krimas atdošanu KF, ja tas ir antikonstitucionāli?! Neviena pasaules valsts nav atzinusi Krimas aneksiju (lasi, Krievijas rīcību uzskata par prettiesisku), bet te viens defektīvais muld par Krievijas "juridiskās kapacitātes" pārākumu iepretim visas pasaules "juridiskai kapacitātei". Mjā, Kremļa troļļi diemžēl ir nonākuši arī līdz JV.
Viesturs > Armands
11. Novembris 2015 / 10:54
25
ATBILDĒT
:)) jēzus maria.. šitādas muļķības lasīt JV un valsts svētkos..
maria > Viesturs
11. Novembris 2015 / 14:30
1
ATBILDĒT
Tiešām,Viestur,atbrīvo mūs no savām muļķībām.Arī citās,ne tikai svētku dienās.
ggg
10. Novembris 2015 / 10:16
3
ATBILDĒT
Man šķiet, ka autorei rakstā vajadzēja analizēt arī pašu Krievijas Konstitucionālās tiesas nolēmumu, jo lasītāji nevar piekrist tam vai nepiekrist, kamēr nav ar to iepazinušies. Bet, protams, ja tiesa ir politiski atkarīga, tad tas ir ļoti bēdīgi.
mazgudrais > ggg
12. Novembris 2015 / 09:56
11
ATBILDĒT
un ar ko principā atšķiras ST spriedums Abrenes jautājumā?
Armands > mazgudrais
12. Novembris 2015 / 22:29
1
ATBILDĒT
Varbūt sāksim ar to, ka Latvijas gadījumā Latvijas ST sprieda par Latvijas teritoriju (atbilstoši 1920.gada Latvijas-Krievijas līgumam Abrene bija Latvijas teritorija). Krievijas KT gadījumā tika spriests par svešu (Ukrainas) teritoriju; pēc analoģijas tas būtu tas pats, kas zaglis pats sev būtu tiesnesis un spriestu, vai viņš ir vai nav zadzis (zaglis kā tiesnesis, protams, nospriedīs, ka nav zadzis, bet paņēmis nevienam nepiederošu lietu).
Pēc tam varam turpināt ar to, ka Abrenes lietā ST, manuprāt, mēģināja iziet no situācijas, nevis pēc būtības analizējot, vai starptautisko tiesību kontekstā un LR nepārtrauktības doktrīnas gaismā Abrene ir vai nav atdodama Krievijai, bet gan par to, vai procesuāli šis jautājums ir izlemjams ar Saeimas vai ar tautas balsojumu. Nolēma, ka procesuāli varēja lemt Saeima nevis tauta nobalsošanā, līdz ar to atkrita nepatīkamie jautājumi pēc būtības.
P.S. sapratīsim arī sprieduma starptautiski politisko kontekstu - iestāšanās ES un NATO no Latvijas pieprasīja atrisināt Latvijas starptautisko robežu jautājumu saistībā ar Abreni. Attiecīgi no reālpolitiskā viedokļa Abrene tiešām bija krupis, kas mums bija jānorij.
P.P.S. tagad Ukrainas gaismā skatoties, es patiesībā pat esmu priecīgs par šo politisko nevis juridisko (viena no retajām lietām, kurā ST sprieda tīri politiski nevis juridiski) izšķiršanos, jo būtu ļoti bēdīgi, ja Abrene Latvijai būtu tas pats, kas Ukrainai Doņecka.
mazgudrais > Armands
13. Novembris 2015 / 08:27
10
ATBILDĒT
a es par ko? kā krievijas tiesa sprieda politiski, tā arī ST sprieda politiski, un tad kāpēc pārmest politisku spriešanu krievijas tiesai?
Armands > mazgudrais
13. Novembris 2015 / 13:34
0
ATBILDĒT
Cienītais, atšķirība starp Latvijas ST un Krievijas KT ir tāda, ka Latvija sprieda par savu teritoriju (par savas teritorijas atdošanu citai valstij). Turklāt viens no pamatjautājumiem ST gadījumā bija par to, vai Abrenes atdošana ir pieļaujama ar Saeimas lēmumu vai tomēr nepieciešama tautas nobalsošana (skatīt Satversmes 3.pantu un 77.pantu). Savukārt, Krievijas KT gadījumā tika spriests par svešas - Ukrainas - teritorijas sagrābšanu, proti, laupītājs nosprieda, ka viņa veiktā laupīšana ir likumīga.
mazgudrais > Armands
16. Novembris 2015 / 12:53
2
ATBILDĒT
godātais, stāsts šeit nav par teritorijām, stāsts ir par to, ka tiesa spriež politiski
visi numura raksti
Mārtiņš Paparinskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas pilsoņu adopcija ārvalstīs un Starptautiskā tiesa
2 komentāri
Ieva Azanda
Skaidrojumi. Viedokļi
Izstrādātie Konkurences likuma grozījumi ir būtiski jāpapildina
Ministru kabinets 2015. gada 12. maija sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus Konkurences likumā (turpmāk – KL).1 Šobrīd KL grozījumi atrodas Saeimā un ir sagatavoti izskatīšanai 2. lasījumā.2 KL grozījumi ...
Uģis Zeltiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesneša atļauja Konkurences padomes izmeklēšanai: pamatojums un robežas
"Rītausmas reids"1 ir tipisks konkurences aizsardzības iestāžu veikts pasākums, tām izmeklējot konkurences normu pārkāpumus. "Rītausmas reids" notiek bez iepriekšēja brīdinājuma, un tā laikā policija var lietot spēku, lai īstenotu ...
Gunta Lauža
Skaidrojumi. Viedokļi
Mātessabiedrības atbildība par meitassabiedrības konkurences tiesību pārkāpumiem
Komerctiesībās pastāvošā juridiskās atbildības norobežošana nav pietiekams pamats, lai mātessabiedrībai nepiemērotu atbildību par meitassabiedrības konkurences tiesību pārkāpumiem. Līdz ar to rakstā tiks skaidroti priekšnoteikumi ...
3 komentāri
Edvijs Zandars
Skaidrojumi. Viedokļi
Vainas nozīme, piemērojot sodu par konkurences tiesību pārkāpumiem
1 komentāri
AUTORU KATALOGS